Το Κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο κάηκε χιλιάδες πρόσφυγες φεύγουν

7

Το Κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο κάηκε χιλιάδες πρόσφυγες φεύγουν

Το μεγαλύτερο Κέντρο προσφύγων στην Ευρώπη, το Moria, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, καταστράφηκε από μια σειρά εμπρεισμών που κατέστρεψαν τη δομή, όπου στεγάζονται 12.700 μετανάστες που ζητούν άσυλο, κυρίως Αφγανοί, αλλά και Ιρακινοί, Ιρανοί, Σύριοι, Υεμένοι, Βόρειοι Αφρικανοί.
Αυτό το γεγονός συνεπώς προστέθηκε στην ήδη επισφαλή κατάσταση στην οποία ζουν οι πρόσφυγες, η οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Χιλιάδες από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, αναγκάστηκαν να φύγουν για να αποφύγουν τις φλόγες. Την περασμένη εβδομάδα, το κλείδωμα στο στρατόπεδο πυροδοτήθηκε, αφού ένας κάτοικος της Σομαλίας έδειξε θετικό το Covid-19. Άμεση επέμβαση πυροσβεστών στο έδαφος και ελικόπτερα από πάνω για να σβήσουν τις φλόγες.

ΕΕ: θα ασχοληθούμε με τη μεταφορά ανηλίκων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεταφορά και την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν στο στρατόπεδο Moria. Αυτό δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εσωτερικών, κ. Ylva Johansson. «Έχω συμφωνήσει να χρηματοδοτήσω τον άμεσο εκτοπισμό και τη στέγαση περίπου 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων. Η ασφάλεια και το καταφύγιο όλων των ανθρώπων στη Moria είναι η προτεραιότητα “, έγραψε ο Johansson στο Twitter, εκφράζοντας την εγγύτητα και την αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Λέσβου και ιδιαίτερα με τους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στο στρατόπεδο της Moria”. Συνεχείς επαφές με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση κάθε ώρα.

Hollerich: ο τομέας της Moria ντροπή στην Ευρώπη
Η φωτιά της Μοριάς είναι ένα πραγματικό και σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία την ικανότητα της Ευρώπης. Αυτό δήλωσε ο Καρδινάλιος Jean Claude Hollerich, πρόεδρος της του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε συνέντευξη από τον Gudrun Sailer.
Ο καρδινάλιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η Moria υπήρξε πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό που η Ευρώπη πρέπει να είχε ήδη λύσει, αλλά τίποτα δεν έγινε. Η Μόρια ήταν και μια πρόκληση που αφορούσε την Εκκλησία. Μετά τον Πάπα – λέει ο Καρδινάλιος Χόλεριχ – εγώ ο ίδιος επισκέφτηκα αυτό το πεδίο και είδα τις τεράστιες δυσκολίες στις οποίες ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι. Στη συνέχεια, η Κάριτας Ελλάς, η μικρή καθολική κοινότητα της Λέσβου και η Κοινότητα Sant’Egidio, με τους ανθρωπιστικούς της διαδρόμους, έκαναν πολλά για να μετριάσουν την κατάσταση των προσφύγων, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Είσαι η μόνη ελπίδα μας”
Μόλις οι φλόγες άρχισαν να καταβροχθίζουν διάφορες περιοχές του Κέντρου Moria προχθές το βράδυ, εκατοντάδες πρόσφυγες ζήτησαν βοήθεια τηλεφωνώντας στους εθελοντές της Κοινότητας Sant’Egidio οι οποίοι, από τη δημιουργία αυτού του hotspot, σε συνεργασία με την καθολική κοινότητα της Λέσβου ακολούθησαν και ανακούφισαν αυξανόμενες δυσκολίες προσφύγων στο Κέντρο. «Είστε η μόνη ελπίδα μας» ήταν η πιο επαναλαμβανόμενη φράση, η Monica Attias, συντονίστρια των διακοπών αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Κοινότητα τον Αύγουστο στη Λέσβο για την υποστήριξη των προσφύγων, είπε στα μικρόφωνα μας που επέστρεψε από το ελληνικό νησί πριν από λίγες ημέρες.
Για τις πολυσύχναστες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το στρατόπεδο Moria και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης Covid-19 σε υψηλά επίπεδα, λέει η Monica Attias, ένα τέτοιο γεγονός ήταν αναμενόμενο. Τώρα είναι σημαντικό να ανοίξουν οι δυνατότητες μετεγκατάστασης προσφύγων χάρη στην ευρωπαϊκή δέσμευση. Η πρωτοβουλία των ανθρωπιστικών διαδρόμων έχει ήδη δώσει καλά αποτελέσματα, αλλά οι αριθμοί πρέπει αναγκαστικά να αυξηθούν. Τότε θα είναι απαραίτητο να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εάν εξακολουθεί να θέλει να επικεντρωθεί σε ένα μεγάλο Κέντρο υποδοχής ή σε μικρότερα, αλλά εύκολα στη διαχείριση μέρη.

Ο Πάπας στη Μόρια το 2016
Ήταν στις 16 Απριλίου 2016 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε μετανάστες από το ελληνικό νησί της Λέσβου, στο Αιγαίο Πέλαγος, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο Α και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλης της Ελλάδας Ιερώνυμος, τον τότε Πρόεδρο της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, Σεβ/τατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη και τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου, Σεβασμιότατο Νικόλαο Πρίντεζη .
Με την πάροδο των ετών ο Ποντίφικας έχει αναφερθεί αρκετές φορές σ’ αυτή τη συγκινητική συνάντηση. “Δεν θέλω να ξεχάσω το νησί της Λέσβου, τα πολλά δεινά των μεταναστών και των προσφύγων, πολλά από αυτά παιδιά”, δήλωσε ο Φραγκίσκος το περασμένο Πάσχα. «Μην χάσετε την ελπίδα», ήταν το μήνυμα που ο Πάπας ήθελε να αφήσει στους μετανάστες της Λέσβου, πριν επιστρέψει στην Ιταλία, φέρνοντας μαζί του, συμβολικά, 3 οικογένειες συριακών αιτούντων άσυλο. Ο Πάπας πήγε στη Μόρια για να ακούσει τις δραματικές ιστορίες των μεταναστών και να παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να δώσει επαρκή απάντηση – με “άξιο” τρόπο, όπως τόνισε – σ’ αυτήν την κρίση. Μια έκκληση που είναι όλο και πιο απαραίτητη, ιδιαίτερα τώρα λόγω της πυρκαγιάς που απειλεί να καταστήσει το στρατόπεδο άχρηστο.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 16 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Βασίλισσα του Ουρανού, 14 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΓ’ Κυριακή του Πάσχα, 14 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα και καλή Κυριακή! Σήμερα το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου