“Το καλό δεν μπαίνει στο ψυγείο…”
Το καλό είναι φως, το κακό είναι σκοτάδι. Μια πραγματικότητα τόσο προφανής, ωστόσο συνεχώς την ξεχνάμε. Είναι το Ευαγγέλιο (Λκ 8,16-18) που μας υπενθυμίζει ότι το θείο φως, όταν οι άνθρωποι το λάβουν, πρέπει να το διαδώσουν και να το χαρίσουν.
Αυτό υπενθύμισε και ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος κατά την ομιλία του στο Παρεκκλήσιο του Οίκου SantaMarta, επέμεινε στο «διαφυλάξτε το φως», ή στο «ας διατηρήσουμε αυτό που μας έχει δοθεί ως δώρο και εάν εμείς είμαστε φωτισμένοι, είμαστε υπό την έννοια: ότι έχουμε λάβει το δώρο του φωτός κατά την ημέρα του Βαπτίσματος».
Δεν είναι τυχαίο ότι, «κατά τους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας», και ακόμη και σήμερα «σε ορισμένες ανατολικές Εκκλησίες», το Βάπτισμα έχει μετονομαστεί σε «φωτισμός», υπογράμμισε ο Άγιος Πατέρας.
Επομένως, το φως «δεν πρέπει να καλύπτεται», διαφορετικά «γίνεται αχνό ή απλά» ένα «χριστιανικό όνομα». Το «αληθινό φως», αυτό «της πίστεως», που μας δόθηκε από τον Ιησού με το Βάπτισμα, «δεν είναι τεχνητό φως», ούτε «πλαστό» αλλά «ένα απαλό, γαλήνιο φως που ποτέ πια δε θα σβήσει»
Είναι πολύ εύκολο, δυστυχώς, να επισκιαστεί αυτό το φως, ειδικά εάν διστάσει να κάνει το καλό. Είναι λοιπόν αναγκαίο, «να μην κάνουμε να περιμένει αυτόν που το έχει ανάγκη». Εξήγησε ο Ποντίφικας: «Ποτέ μην αναβάλλετε: το καλό… το καλό δεν ανέχεται το ψυγείο: το καλό είναι σήμερα, και εάν εσύ δεν το κάνεις σήμερα, αύριο δεν θα υπάρχει. Μην κρύβετε το καλό για αύριο: αυτό το «πήγαινε, και ξαναέλα, θα σου το δώσω αύριο» καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το φως.
Είναι πιθανό να επισκιαστεί το φως, ιδιαίτερα όταν «σχεδιάζεις το κακό του πλησίον σου ενώ εκείνος παραμένει πιστός σε εσένα». Πρόκειται για ένα είδος «μικρής μαφίας που όλοι εμείς διαθέτουμε – πρόσθεσε ο Πάπας – αυτός που εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη του πλησίον για να σχεδιάσει το κακό, είναι ένας μαφιόζος!». Ως εκ τούτου πρόκειται για «μαφία» και όταν «επωφελούμαστε από την εμπιστοσύνη»: αυτό επίσης «καλύπτει το φως» και «κάθε μαφία είναι σκοτεινή».
Υπάρχει και αυτός που ζει συνεχώς με τον πειρασμό να διαφωνεί ακόμη και με όσους δεν του έχουν κάνει «τίποτα κακό» και βρίσκει πάντα μια δικαιολογία για να το κάνει: «Αλλά στο τέλος κουρασμένος, από τις διαφωνίες: δεν μπορεί να ζήσει», Άρα είναι καλύτερο να συγχωρούμε, «να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε τα πράγματα».
Για να μην καλύπτουμε το φως, είναι επίσης σημαντικό «να μην ζηλεύουμε τον βίαιο άνθρωπο» και να μην ενοχλούμαστε «για όλες τις επιτυχίες του», επειδή «ο Κύριος απεχθάνεται τον διεστραμμένο», ενώ η φιλία του είναι «για τους δίκαιους». Στο τέλος, σχολίασε ο Φραγκίσκος, ακόμη και οι ισχυροί και οι βίαιοι θα πεθάνουν και «τα ίδια σκουλήκια που θα φάνε εμάς, θα φάνε και αυτούς».
Το φως που μας δόθηκε την ημέρα του Βαπτίσματός μας δεν πρέπει να κρύβεται «κάτω από το κρεβάτι». Έτσι, ο Άγιος Πατέρας συμβούλεψε: «Είθε το Άγιο Πνεύμα, που όλοι εμείς έχουμε λάβει με το Βάπτισμα, να μας βοηθήσει ώστε να μην πέσουμε σε αυτές τις άσχημες συνήθειες που καλύπτουν το φως και να μας βοηθήσει να διαδώσουμε το φως που λάβαμε δωρεάν, αυτό το φως του Θεού που κάνει τόσο καλό: το φως της φιλίας, το φως της πραότητας, το φως της πίστης, το φως της ελπίδας, το φως της υπομονής, το φως της καλοσύνης», και έτσι έκλεισε την ομιλία του.
ρφ