Το Γραφείο φιλανθρωπίας που δεν κάνει θόρυβο

Το Γραφείο φιλανθρωπίας που δεν κάνει θόρυβο

Ένα σιωπηλό έργο, που εκτελείται καθημερινά, εκ  μέρους του Πάπα, προς όφελος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη: είναι η δραστηριότητα του Γραφείου της αποστολικής φιλανθρωπίας. Το 2018, μοίρασε σε φτωχούς 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή λογαριασμών και ενοικίων.

Η φιλανθρωπία της Εκκλησίας χρονολογείται από την εποχή των αποστόλων. Ο Ιησούς λέει ότι στο τέλος της ζωής θα κριθούμε για την αγάπη, την συγκεκριμένη αγάπη της κάθε μέρας (Ματ. 25, 31-46). Ο Άγιος Ιάκωβος θυμίζει έντονα ότι η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή: «Ποιο είναι το κέρδος, αδελφοί μου, αν ένας λέει ότι έχει πίστη αλλά δεν κάνει έργα; Μπορεί αυτή η πίστη να τον σώσει; Αν ένας αδελφός ή μια αδελφή δεν έχουν ρούχα και στερούνται του καθημερινού φαγητού και ένας από εσάς τους πει: «Πηγαίνετε εν ειρήνη, ζεσταθείτε και γευθείτε», αλλά δεν τους δώσει τα απαραίτητα για το σώμα, ποιο θα είναι το κέρδος;» (Ιακ. 2, 14-16).

Η προέλευση του Γραφείου της Αποστολικής

Στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες οι διάκονοι ήταν εκείνοι που κυρίως φρόντιζαν για τους φτωχούς. Αργότερα, οι Πάπες, ως επίσκοποι της Ρώμης, ανέθεταν το καθήκον της φιλανθρωπίας στη λεγόμενη Elemosiniere: αυτό το όνομα εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια Βούλα του Ιννοκέντιου 3ου , τον 13ο αιώνα. Το Γραφείο αυτό γεννήθηκε επίσημα εκείνη την περίοδο. Ο Λέων 13ος, ο Πάπας της πρώτης Εγκυκλίου για την κοινωνία, την Rerumnovarum (1891), αναθέτει στο Γραφείο φιλανθρωπίας  να  χορηγεί την Αποστολική Ευλογία μέσω περγαμηνών. Ο Πάπας κατήγγειλε τις δραματικές συνθήκες αυτού που αποκαλούσε «το άπειρο πλήθος των προλετάριων» που έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης «ενός πολύ μικρού αριθμού υπερ-πλουσίων» και κινητοποίησε ολόκληρη την Εκκλησία ώστε να στηρίξει τους φτωχούς που δημιούργησε η Βιομηχανική Επανάσταση..

Λογαριασμοί και ενοίκια

Σήμερα, χάρη στα έσοδα των περγαμηνών, καθώς και στις δωρεές, το Γραφείο Φιλανθρωπίας μπορεί να βοηθήσει στο όνομα του Πάπα όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το 2018, χορηγήθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΗ και φυσικού αερίου, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Ένας αριθμός ελαφρώς  μεγαλύτερος από εκείνο του 2017. Η βοήθεια απευθύνεται σε όλους, χωρίς διάκριση, πολλοί είναι Ιταλοί και από τη Ρώμη: δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πάπας είναι ο επίσκοπος της Ρώμης.

Βοήθεια στους αληθινά φτωχούς

Συνήθως, οι εφημέριοι γράφουν στο Γραφείο Φιλανθρωπίας: υποδεικνύοντας εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Η Φιλανθρωπία επιστρέφει στον εφημέριο μια επιταγή και στη συνέχεια δίδεται σε όσους έχουν ανάγκη, συνοδευόμενη από ένα σημείωμα: «Δώρο από τον Άγιο Πατέρα».  Η βοήθεια δεν περνά μέσα από ενώσεις ή διάφορους φορείς: φτάνει απευθείας στο πρόσωπο το οποίο ο εφημέριος πιστεύει ότι βρίσκεται σε πραγματική κατάσταση ανάγκης. Οι συνεισφορές που φεύγουν για άλλες χώρες, ζητούνται από Νουντσίους που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ένα σιωπηλό έργο

Το Γραφείο Φιλανθρωπίας ενεργεί καθημερινά, σιωπηλά: Στηρίζει χώρους διατροφής για φτωχούς, διαχειρίζεται την κινητή μονάδα ιατρικής και υγειονομικής φροντίδας κάτω από την κιονοστοιχία του Αγίου Πέτρου που φέρει το όνομα «Madre di Misericordia» καθώς και τα ντους και το κουρείο για τους αστέγους και τον κοιτώνα στην οδό dei Penitenzieri.

Δίνω σύμφωνα με τη λογική του Ευαγγελίου

Τη σύγχρονη φιλανθρωπία, ο Καρδινάλιος KonradKrajewski, τη θεωρεί ως «το χέρι φιλανθρωπίας του Πάπα». Το κύριο καθήκον της – λέει – είναι να «αδειάσει τον λογαριασμό του Αγίου Πατέρα υπέρ των φτωχών, σύμφωνα με τη λογική του Ευαγγελίου».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου