Το γλυκό Όνομα της Παναγίας και το Άγιο Ροδάριο

Το γλυκό Όνομα της Παναγίας και το Άγιο Ροδάριο

παναγια_ή_2.JPG

Το όνομα της Μαρίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Ιησού, είναι το πιο γλυκό για τους Χριστιανούς, γιατί θυμίζει σε όλους την κοινή Μητέρα.
Στον Ιησού της, που πρόκειται να πεθάνει, μας εμπιστεύτηκε όλους ως παιδιά.
Η Παναγία ζει κοιτάζοντας τον Χριστό και λαμβάνει υπόψη κάθε μια από τις λέξεις του: «Κράτησε όλα αυτά τα πράγματα και τα σκεφτόταν στην καρδιά της» (Λκ 2:19 · πρβλ. 2:51).
Οι αναμνήσεις του Ιησού, αποτυπωμένες στην ψυχή της, τη συνόδευαν ανά πάσα στιγμή, οδηγώντας την να περάσει από τα διάφορα επεισόδια της ζωής της με τον Υιό με τις σκέψεις της.
Ήταν εκείνες οι αναμνήσεις που αποτελούσαν, κατά μια έννοια, το «κομπολόι» που απαγγέλλει συνεχώς τις μέρες της γήινης ζωής της.
Και τώρα, ανάμεσα στα τραγούδια της χαράς από την ουράνια Ιερουσαλήμ, οι λόγοι για την ημέρα των ευχαριστιών και τους επαίνους της παραμένουν άθικτοι. Εμπνέουν τη μητρική της ανησυχία για την Εκκλησία των προσκυνητών, στην οποία συνεχίζει να αναπτύσσει την πλοκή του «ρόλου» της ως ευαγγελιστή.
Η Μαρία προτείνει συνεχώς στους πιστούς τα «μυστήρια» του Υιού της, με την επιθυμία να μελετηθούν, έτσι ώστε να μπορούν να ρίξουν όλη τη σωτηριακή τους δύναμη.
Όταν απαγγέλλει το Ροδάριο, η Χριστιανική κοινότητα είναι συντονισμένη με τη μνήμη και το βλέμμα της Μαρίας.
Ο Μακάριος Βαρθολομαίος Λόνγο έλεγε: «Όπως δύο φίλοι, που συχνάζουν ο ένας στον άλλο, τείνουν επίσης να μοιάζουν μεταξύ τους στα έθιμα, οπότε εμείς, συνομιλώντας εξοικειωμένοι με τον Ιησού και την Παναγία, διαλογιζόμαστε τα Μυστήρια του Ροδαρίου και σχηματίζουμε την ίδια ζωή της κοινωνίας μαζί, μπορεί να γίνει, στο μέτρο της μικρότητάς μας, παρόμοια με αυτά, και να μάθουμε από αυτά τα περίφημα παραδείγματα για να ζήσουμε ταπεινοί, φτωχοί, κρυμμένοι, υπομονετικοί και τέλειοι».
Το Ροζάριο μας μεταφέρει μυστικά μαζί με τη Μαρία, αφιερωμένη στο να παρακολουθούμε την ανθρώπινη ανάπτυξη του Χριστού στο σπίτι της Ναζαρέτ. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να μας εκπαιδεύσει και να μας διαμορφώσει με την ίδια επιμέλεια, έως ότου ο Χριστός «πλήρως σχηματιστεί» μέσα μας (πρβλ. Γαλ 4:19).
Στην πραγματικότητα, στο Ροδάριο ο δρόμος του Χριστού και εκείνης της Μαρίας είναι βαθιά ενωμένοι.
Η Μαρία ζει μόνο στον Χριστό και σε λειτουργία του Χριστού!
Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις.
Γιατί να μην πάρετε ξανά τις χάντρες κομπολόι με την πίστη εκείνων που έχουν προηγηθεί μπροστά μας;

Από τα γραπτά του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β ‘ (Rosarium Virginis Mariae)

(Μοναχές του Βρυσιού)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου