Το φυλλάδιο της 6ης Κυριακής του έτους, Κύκλος Β

6η Κυριακή του Έτους
Κύκλος Β΄

φυλλαδιο.jpg

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4)
Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι το φρούριό μου και το καταφύγιό μου, και ένεκα του ονόματός σου θα με οδηγήσεις και θα με διαθρέψεις.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Θεέ και Πατέρα, εσύ που είπες ότι θα κατοικείς σε καρδιές ακέραιες και ειλικρινείς, βοήθησέ μας, με τη θεία σου χάρη, να γίνουμε άξια κατοικία σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Λευιτικού (13, 1-2.44-46)
Μίλησε ο Κύριος στο Μωυσή και στον Ααρών, και είπε: «Όταν κάποιος άνθρωπος έχει επάνω στη σάρκα και στο δέρμα του πρήξιμο ή εξάνθημα είτε γυαλιστερό στίγμα, δηλαδή μια πληγή λέπρας, τότε θα οδηγηθεί στον Ααρών, τον ιερέα, ή σε έναν από τους γιους του, τους ιερείς.
Ο άνθρωπος είναι μολυσμένος από λέπρα και θα τον κρίνει ο ιερέας ολοκληρωτικά ακάθαρτο. Η πληγή είναι στο κεφάλι του.
Ο λεπρός που έπαθε αυτή την πληγή, θα έχει τα ρούχα του σχισμένα, τα μαλλιά της κεφαλής του ξέσκεπα, τα γένια σκεπασμένα. Θα φωνάζει: “Ακάθαρτος, ακάθαρτος”. Όσο καιρό ο λεπρός είναι ακάθαρτος, ακάθαρτος είναι και θα κατοικεί έξω από τα τείχη».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (32)
Εσύ είσαι το καταφύγιό μου.
Με χαρές που δίνει η σωτηρία θα με περιβάλλεις.
Μακάριος αυτός στον οποίο συγχωρέθηκε η ανομία*
και σκεπάστηκε η αμαρτία.

Μακάριος ο άνδρας στον οποίο ο Κύριος δεν καταλογίζει αμαρτία,*
κι ούτε δόλος υπάρχει στο πνεύμα του.
Σου έκαμα γνωστή την αμαρτία μου,*
δεν έκρυψα το πταίσμα μου.

Είπα: «Θα εξομολογηθώ στον Κύριο την ανομία μου».*
Κι εσύ συγχώρεσες την ασέβεια της αμαρτίας μου.
Χαρείτε δίκαιοι για τον Κύριο και ευφρανθείτε,*
καυχηθείτε, όσοι έχετε καρδιά ευθεία.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (10, 31-11,1)
Αδελφοί, είτε τρώτε είτε πίνετε είτε κάνετε κάτι, όλα να τα κάνετε για τη δόξα του Θεού. Μη δημιουργείτε προσκόμματα ούτε στους Ιουδαίους ούτε στους Έλληνες ούτε στην εκκλησία του Θεού, όπως και εγώ αρέσω σε όλους σε κάθε τι, μη ζητώντας το δικό μου συμφέρον αλλά το συμφέρον των πολλών, ώστε να σωθούν.
Να γίνετε μιμητές μου, όπως και εγώ έγινα του Χριστού.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ.7, 16)
Αλληλούια. Μεγάλος προφήτης εμφανίστηκε ανάμεσά μας, και ο Θεός επισκέφθηκε το λαό του. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 40-45)
Τον καιρό εκείνο, έρχεται στον Ιησού ένας λεπρός που τον παρακαλούσε γονατιστός και του έλεγε: «Αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις». Τον σπλαχνίστηκε ο Ιησούς και άπλωσε το χέρι του, τον άγγιξε και του είπε: «Θέλω. Καθαρίσου!». Κι αμέσως έφυγε από πάνω του η λέπρα και καθαρίστηκε.
Και του μίλησε σε αυστηρό τόνο κι αμέσως, βγάζοντάς τον έξω, του είπε: «Πρόσεξε, να μην πεις τίποτα σε κανένα, αλλά πήγαινε και δείξε τον εαυτό σου στον ιερέα και πρόσφερε θυσία για τον καθαρισμό σου, όλα εκείνα που διέταξε ο Μωυσής, για να είναι μαρτυρία γι’ αυτούς».
Κι εκείνος, όταν βγήκε, άρχισε να διαλαλεί πολλά και να διαδίδει το γεγονός, σε τέτοιο σημείο ώστε ο Ιησούς να μην μπορεί να μπει σε μια πόλη φανερά, αλλά να μένει έξω σε έρημες τοποθεσίες. Και πήγαιναν σ’ αυτόν από παντού.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο, αυτόν που είπε «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω», να εισακούσει τις ικεσίες που η οικογένειά του του απευθύνει, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Χριστού, ώστε να δέχεται τους αδύνατους και τους αμαρτωλούς με την ίδια ευσπλαχνία που έδειξε ο Ιησούς Χριστός, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των λαών, ώστε να λάβουν μέριμνα για τους γέροντες, τα ορφανά, τους αρρώστους και τους περιθωριακούς της κοινωνίας μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν από κάθε λογής ασθένεια και για κείνους που τους συντρέχουν στον πόνο τους, ώστε ο Ιησούς να έλθει σε βοήθειά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους νέους, ώστε να ανταποκριθούν με γενναιοδωρία στα καλέσματα του Κυρίου και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς όσους υποφέρουν, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να διδαχθούμε από τον πόνο και να αντιμετωπίζουμε με χριστιανικό πνεύμα το θάνατο και την αρρώστια, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε Ιησού, Εσύ που πήρες πάνω σου τις αμαρτίες και τις αδυναμίες όλου του κόσμου, χάριζε δύναμη στους αδελφούς μας που υποφέρουν και σε μας τη χάρη να τους συντροφεύουμε στον πόνο τους. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Η προσφορά αυτή, σε παρακαλούμε, Κύριε, ας μας εξαγνίσει και ας μας ανανεώσει, και εκτελώντας το θέλημά σου, να γίνει αιτία ανταμοιβής αιώνιας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ψλ 78 [77], 29-30)
Έφαγαν και υπερβολικά χόρτασαν, ικανοποίησε την επιθυμία τους ο Κύριος, δεν την απογοήτευσε.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γευθήκαμε, Κύριε, με χαρά την ουράνια τροφή. Αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να αναζητούμε πάντοτε τα Μυστήριά σου, που μας χαρίζουν την αληθινή ζωή. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου