“Το εγώ μπορώ” πρέπει να γίνει “εμείς μπορούμε, μαζί”

“Το εγώ μπορώ” πρέπει να γίνει “εμείς μπορούμε, μαζί

Η αίθουσα Παύλος Στ΄ είναι γιορτινή για την παρουσία, σήμερα το πρωί, χιλιάδων νέων που θα συναντήσουν τον Πάπα για να του παρουσιάσουν τη δέσμευσή τους αναφορικά με ένα σχέδιο περιβαλλοντικής και κοινωνικής βελτίωσης. Ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει: έχετε επιλέξει σωστά και έτσι «Είστε περισσότερο ευτυχισμένοι από όσους επιθυμούν τα πάντα και δεν δίνουν τίποτα». Η ακρόαση στο τέλος της Συνόδου Κορυφής που έγινε στη Ρώμη με τη συμμετοχή νέων από 43 χώρες.
Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, η γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου προς τους συμμετέχοντες στην «Children’s global summit» (Παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τα Παιδιά), το διεθνές συνέδριο των παιδιών του έργου «Yo Puedo» δηλαδή «Εγώ Μπορώ». Περίπου 3.500 οι παρόντες στην αίθουσα Παύλος Στ΄, μεταξύ αυτών μικρά παιδιά και έφηβοι, συνοδοί και γονείς. Το ραντεβού με τον Πάπα αντιπροσωπεύει την πιο ισχυρή στιγμή της συνάντησης, η οποία ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται σήμερα.

Πολλά τετράγωνα ενωμένα μαζί
Το κλίμα μεταξύ των παιδιών είναι γεμάτο χαρά και ο ενθουσιασμός τους ξεχείλισε με την είσοδο του Πάπα. Η ακρόαση ξεκινά με τον χαιρετισμό της εθνικής προέδρου Fidae Virginia Kaladich καθώς και ενός νεαρού. Ακολουθούν τα χορευτικά βήματα ενός άλλου νέου που εκφράζουν αρμονία και η παράδοση ενός δώρου στον Πάπα: Ένα πάπλωμα αποτελούμενο από 43 τετράγωνα ενωμένα μεταξύ τους τα οποία αντιπροσωπεύουν τα έθνη από όπου προέρχονται οι συμμετέχοντες σε αυτό το έργο.

Το έργο «Εγώ Μπορώ»
Το έργο «Εγώ Μπορώ» το οποίο είναι εμπνευσμένο από την Laudato si’ του Πάπα Φραγκίσκου, προωθείται από την FIDAE, Federazione Istituti di Attività Educative (Ομοσπονδία Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Δράσης), μετά από τη σύσταση της Ρωμαϊκής Συνόδου της Αγίας Έδρας για την Καθολική Εκπαίδευση. Επιθυμεί να πειραματιστεί με την υιοθέτηση μιας μεθοδολογικής προσέγγισης που θέτει στο επίκεντρο τον μαθητή, προκειμένου να ξεπεραστούν ορισμένες πτυχές «ακαμψίας» του παραδοσιακού εκπαιδευτικού συστήματος. Το έργο γεννήθηκε στην Ινδία, το 2009 και ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στο πρόγραμμα της συνάντησης της Ρώμης, η παρουσίαση αυτής της μεθοδολογίας, στιγμές από κοινού μοιράσματος καθώς και πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των νέων από το εξωτερικό και μαθητών από διάφορα σχολεία της πρωτεύουσας.

Πάπας: ομορφιά και καλοσύνη συνδέονται
Από κοινού μοίρασμα, αλληλεγγύη, καλοσύνη, ομορφιά, μαζί: είναι οι λέξεις που επαναλαμβάνονται στην ομιλία του Πάπα. «Ομορφιά σε δράση», με αυτά τα λόγια ο Φραγκίσκος χαρακτηρίζει αμέσως την καθημερινή δέσμευση των παιδιών και των ενηλίκων, μια «ομορφιά που σχηματίζεται από την από κοινού χρήση πολλών μικρών χειρονομιών», όπως τα πολλά μικρά κομμάτια ενός μωσαϊκού. Υπενθυμίζει λοιπόν ότι στην εβραϊκή και χριστιανική παράδοση, «η ομορφιά και η καλοσύνη είναι αδιαχώριστες» και εξηγεί: 
Ο όρος «καλό» στα εβραϊκά έχει μια πολύ μεγάλη αξία και μπορεί να μεταφραστεί όχι μόνο ως καλό αλλά και ως αρμονικό. Πρόκειται για μια πολυφωνική αρμονία, φτιαγμένη από ομορφιά, καλοσύνη και κοινή χρήση. Η δημιουργία μας εκπλήσσει μέσα από την λαμπρότητα και την ποικιλία της και ταυτόχρονα, θέτει τα πόδια μας επάνω στη γη, κάνοντάς μας να καταλάβουμε ποιος είναι ο ρόλος μας στον κόσμο μπροστά σε ένα τέτοιο μεγαλείο. 

Δεν μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς τον πλησίον
Καθώς υπάρχει η ομορφιά της φύσης, έτσι και οι άνθρωποι, αναφέρει ο Φραγκίσκος, «βρίσκουν την πλήρη πραγματοποίησή τους δίνοντας ζωή σε μια «από κοινού ομορφιά». Και συνεχίζει: «Βρισκόμαστε ενώπιων ενός «κλειδιού» του σύμπαντος, από το οποίο εξαρτάται και η επιβίωσή του: αυτό το κλειδί είναι το σχέδιο της διαθήκης του Θεού». Επομένως, προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει για εμάς τους ανθρώπους να παραπλανηθούμε πιστεύοντας «ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια μη επαναλαμβανόμενη και μη ανακτήσιμη ομορφιά με μια άλλη που δημιουργήθηκε από εμάς». Δηλαδή, να κάνουμε ότι και ο Προμηθέας που ήθελε να αντικαταστήσει τον Θεό. 
Μερικές φορές ακόμη και εμείς, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, πέφτουμε σε αυτόν τον πειρασμό, όταν το «εγώ» μας γίνεται το επίκεντρο για όλα και όλων. Αντ’ αυτού, αγαπητοί φίλοι, αυτό το έργο σας, εμπνευσμένο από την Εγκύκλιο Επιστολή Laudato si’, δικαίως αναφέρει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς τον άλλον και χωρίς τους άλλους. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε και να πέσουμε στην παγίδα της αποκλειστικότητας. Εσείς έχετε καταλάβει ότι το «Εγώ Μπορώ» πρέπει να γίνει «Εμείς μπορούμε μαζί». Μαζί είναι πιο όμορφα και πιο αποτελεσματικά! Εγώ μπορώ, εμείς μπορούμε, μαζί.

Οικοδομούμε ένα «παγκόσμιο χωριό για την εκπαίδευση»
Μαζί με τους διδάσκοντες, για τους οποίους υπενθυμίζει ότι «όλοι μας καλούμαστε να οικοδομήσουμε ένα “παγκόσμιο χωριό για την εκπαίδευση”, όπου εκείνοι που θα κατοικούν εκεί θα δημιουργούν ένα δίκτυο ανθρώπινων σχέσεων, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο φάρμακο ενάντια σε όλες τις μορφές διακρίσεων, βίας και εκφοβισμού». Και όπου «η εκπαίδευση γίνεται φορέας αδελφοσύνης και δημιουργός της ειρήνης». Και μαζί με τους γονείς οι οποίοι μπορούν να μάθουν από τα παιδιά τους τα οποία βρίσκονται σίγουρα στην πρώτη γραμμή «για όλα όσα σχετίζονται με την προστασία της φύσης». Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει την παρουσία, στα αγόρια και στα κορίτσια που βρίσκονται ενώπιών του, «μιας θαρραλέας εμπιστοσύνης», που εκφράζεται μέσα από την πρόταση για «ένα έργο περιβαλλοντικής και κοινωνικής βελτίωσης που γίνεται συγκεκριμένο», και τους λέει: 
Έχετε κάνει μια σωστή επιλογή: έχετε αποστρέψει το βλέμμα σας από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου και έχετε σηκώσει τα μανίκια για να δουλέψετε στην υπηρεσία της κοινότητας. Και έχετε θέσει και τα κινητά τηλέφωνα στην υπηρεσία αυτής της δέσμευσης!

Μόνο δίνοντας επιτυγχάνεται η ευτυχία
Στις πρωτοβουλίες που παίρνετε χρησιμοποιείτε δημιουργικότητα και φαντασία, αναφέρει επίσης ο Πάπας, ο οποίος καταλήγει επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του: «Έχετε προτιμήσει την αλληλεγγύη, την συνεργασία και την υπευθυνότητα αντί για τόσα άλλα πράγματα που σας προσφέρει ο κόσμος (…). Ιδού γιατί φαίνεστε περισσότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που τα έχουν όλα και δεν επιθυμούν να δώσουν τίποτα. Εσείς είστε πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που τα επιθυμούν όλα και δεν δίνουν τίποτα. Μόνο μέσα από το δόσιμο μπορεί να επιτευχθεί η ευτυχία». Τέλος, ο Πάπας καλεί τους νέους και τους ενήλικες να σηκωθούν, λέγοντας: «Και τώρα όλοι ας σταθούμε όρθιοι, ας προσευχηθούμε σιωπηλά ο ένας για τον άλλον, όλοι, με μια προσευχή μέσα από την καρδιά μας και ας ζητήσουμε από τον Κύριο, ας ζητήσουμε από τον Θεό να μας ευλογεί όλους. Αμήν».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου