Το δράμα των Ιρακινών χριστιανών που καταδιώκονται

Το δράμα των Ιρακινών χριστιανών που καταδιώκονται

Ο Χαλδαίος  Πριμάτος, Καρδινάλιος  Louis Raphael Sako, δημοσίευσε  ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Πατριαρχείου των Χαλδαίων, το οποίο αναδημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων. Ο Αξιωματούχος επικρίνει τις  απαγωγές , τις δολοφονίες  και τις καταστροφές των σπιτιών  που τα τελευταία χρόνια  κατέστρεψαν το Ιράκ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  ένα συνεχές «χάσιμο της ελπίδας» εκ μέρους των χριστιανών , οι οποίοι είναι αναγκασμένοι  να μεταναστεύουν.

Εγγύηση και αξιοπρέπεια

Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι ανάγκη να οικοδομηθεί και πάλι η ενιαία κοινωνική και πολιτική το ενιαίο ειρήνη και να υπάρξει εγγύηση  για ένα μέλλον στους χριστιανούς  που διώκονται, οι οποίοι στο παρελθόν  έδωσαν « τη σημαντική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή τους». Και προσθέτει ότι πρέπει να επανακτηθεί και πάλι η χαμένη  αξιοπρέπεια τους.

Υπηρέτες της πατρίδας

“Ο χριστιανοί του Ιράκ – εξηγεί ο Καρδινάλιος  Sako –  είναι ένας ιθαγενής λαός . Οι ρίζες των χριστιανών  ανέρχονται  στον πρώτο αιώνα μΧ.”. Αυτός είναι ο πρώτος από τους λόγους  που ο Καρδινάλιος Sako δηλώνει ότι οι χριστιανοί θα έπρεπε  να μείνουν στη γη τους, όπου, σήμερα το 80% από αυτούς μεταναστεύουν  εξ αιτίας των συνεχών διωγμών. Ο Χαλδαίος Πριμάτος  εκφράζει τη βαθειά ανησυχία του  για την τύχη  των χριστιανών, οι οποίοι  “στη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας τους  υπηρέτησαν τη Χώρα  με τρόπο αρκετά συγκεκριμένο  και καθοριστικό  σε όλα τα επίπεδα όπως το οικονομικό, το πολιτιστικό και το κοινωνικό.  Οι χριστιανοί  είναι πεπεισμένοι  ότι το Ιράκ  είναι  η γη της καταγωγής τους  και μέρος συνδεδεμένο  με την ταυτότητά τους  που αντιπροσωπεύουν  ένα βασικό  μέρος της κοινωνίας”. Ο καρδινάλιος ολοκληρώνει  το μήνυμά του λέοντας  ότι ο Ιρακινοί χριστιανοί  αρνούνται να παραμείνουν στο περιθώριο  του Ιρακινού λαού. “Οι χριστιανοί  επιθυμούν,  από τα βάθη της καρδιάς τους και για όλους , την ειρήνη τη σταθερότητα  και μία αληθινή ισότητα, μία πραγματική αναγνώριση  της ιθαγένειας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Οι διωγμό του Isis

“Η χειροτέρευση  της κατάστασης  των τελευταίων 13 χρόνων  και οι συνέπειες  μεταξύ τν οποίων οι απαγωγές , οι φόνοι, οι βομβαρδισμοί  και η κατάσχεση των σπιτιών, είχαν ως αποτέλεσμα οι χριστιανοί να χάσουν  την εμπιστοσύνη τους  και την ελπίδα τους  για ένα καλύτερο μέλλον  και όλα αυτά τους ανάγκασαν  να αφήσουν τα πάντα και να μεταναστεύσουν”.  Έπειτα η επέκταση του Isis που  έγινε και το σύμβολο των διωγμών εναντίον των χριστιανών απετέλεσε μία άλλη αιτία για τη μετανάστευση. “Το Ισλαμικό Κράτος  έδωσε τρεις επιλογές στους χριστιανούς:  τη μεταστροφή τους στο Ισλάμ, την καταβολή ενός φόρου  προστασίας  ή  την αναγκαστική και με τη βία εγκατάλειψη  της γης, με ποινή θανάτου αν υπάρξει άρνηση”.

Η διεθνής στήριξη στη μετανάστευση

«Και οι διεθνείς οργανώσεις ενθαρρύνουν τους χριστιανούς να μεταναστεύσουν – λέει ο Καρδινάλιος Sako, προσφέροντας  εις αυτούς  κάθε υποστήριξη  προς αυτή την κατεύθυνση».  Και τα ΜΜΕ κάνουν το ίδιο, υπογραμμίζοντας  ότι έτσι δεν θα υπάρξουν πια χριστιανοί στο Ιράκ. Ο Εκκλησιαστικός Αξιωματούχος  εξηγεί ότι οι Ιρακινοί χριστιανοί « αισθάνονται  ότι η αξιοπρέπεια τους  θίγεται, η εμπιστοσύνη τους χάνεται, η χιλιετής παρουσία τους απειλείται.  Και αυτό συμβαίνει και με τη  ιστορίας του , την ταυτότητά τους , την πίστη τους, τη γλώσσα τους. Οι χριστιανοί στο Ιράκ ήταν  γύρω στο 5% του Ιρακινού λαού, γύρω στο  ένα εκατομμύριο πριν την πρώτη του καθεστώτος, και ήταν  η καλή  ομάδα εθνική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ”. Όμως από την αρχή του  2003 σκοτώθηκαν  γύρω στους  1.220 χριστιανοί  και κατελήφθησαν  23 χιλιάδες  ακίνητες ιδιοκτησίες  των χριστιανών, 58 Ναοί  πυρπολήθηκαν και ανατινάχτηκαν. Κάτω από την διεθνή πίεση , ένα εκατομμύριο  χριστιανοί   από ένα σύνολο ενάμισι  εκατομμυρίου εγκατέλειψαν το Ιράκ  και πήραν το δρόμο της μετανάστευσης.

Κατάλληλη στρατηγική

“Η παρούσα κατάσταση  – εξηγεί ο Καρδινάλιος  Sako – απαιτεί μία συγκεκριμένη στρατηγική  για να σταθεροποιηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και οι αναγκαίες ισορροπίες. Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε πάνω στη διάκριση, τη διδασκαλία την εκπαίδευση στον πολιτισμό  της αποδοχής του άλλου  και τον αμοιβαίο σεβασμό  μεταξύ των ατόμων που ανήκουν  σε διαφορετικές θρησκείες. Όλα αυτά  πρέπει να γίνουν στα σπίτια, στους χώρους λατρείας, στα σχολεία , στα βιβλία και στα σχολικά προγράμματα και στην επιμόρφωση των διδασκόντων. Τέλος πρέπει να καταδικαστεί  κάθε  προσβολή  η επίθεση εναντίον κάθε πολίτη, και ιδιαίτερα  αν αυτά προκαλούνται επειδή ανήκουν σε διαφορετική θρησκεία, διδασκαλία, εθνικότητα ή φύλο”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 25 Μαρτίου – Πανήγυρη ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Εβρ 10, 5. 7 Ο Κυριος εισέρχεται στον κόσμο λέγοντας: Ιδού, έρχομαι, να εκτελέσω,

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 23-3-2025

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Γ’ Κυριακή της Τεσσαρακοστής, 23 Μαρτίου 2025 Kείμενο ετοιμασμένο από τον Άγιο Πατέρα   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Η παραβολή που βρίσκουμε στο