«Το Άγιο Πνεύμα είναι ο σύντροφος της πορείας κάθε χριστιανού»

 «Το Άγιο Πνεύμα είναι ο σύντροφος της πορείας κάθε χριστιανού»


«Το Άγιο Πνεύμα είναι ο σύντροφος της πορείας κάθε χριστιανού». Αυτό υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία τους στην πρωινή Θεία Λειτουργία της Δευτέρας, 22 Μαΐου 2017, η οποία μεταδόθηκε από το Radio Vaticana.  Αλλά οφείλουμε να έχουμε την καρδιά ανοιχτή, υπενθύμισε ο Ποντίφικας στο παρεκκλήσιο του Οίκου Santa Marta. Πράγματι το Άγιο Πνεύμα «δεν μπορεί να εισέλθει σε μια κλειστή καρδιά».

Εκφράζοντας τη σκέψη του πάνω στο σημερινό Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη (15, 26-16,4 α), στο οποίο ο Ιησούς υπόσχεται στους μαθητές του ότι θα στείλει «το Πνεύμα της αληθείας», ο Ποντίφικας εξήγησε ότι το Άγιο Πνεύμα «μας δίνει την ασφάλεια ότι έχουμε σωθεί από τον Ιησού». Πράγματι, «χωρίς το Άγιο Πνεύμα, κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να το πει αυτό, να το ζήσει», είπε ο Πάπας, πράγματι, ο Παράκλητος «θα μας συνοδεύει προς την πλήρη Αλήθεια».

Γι αυτό, «το Άγιο Πνεύμα είναι ο σύντροφος της πορείας κάθε χριστιανού, καθώς και ο σύντροφος της πορείας της Εκκλησίας», συνέχισε ο Ποντίφικας, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα «δώρο», το μεγάλο δώρο του Ιησού», αυτό που «μας κάνει να μη διαπράττουμε λάθη».

Και η κατοικία του Αγίου Πνεύματος, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι «η καρδιά» κάθε ανθρώπινου όντος. Αλλά, «δεν μπορεί να εισέλθει σε μια κλειστή καρδιά», εξήγησε ο Πάπας, προσθέτοντας ότι «τα κλειδιά για να ανοίξει η καρδιά» δεν πωλούνται, επειδή «ακόμη και αυτά αποτελούν ένα δώρο».

Σε αυτό το σημείο, ο Φραγκίσκος πρότεινε μια εξέταση της συνείδησης: «Ζητώ από τον Κύριο τη χάρη να είναι ανοιχτή η καρδιά μου;», «προσπαθώ να ακούσω το Άγιο Πνεύμα, τις εμπνεύσεις του, τα πράγματα που Εκείνο λέει στην καρδιά μου για να προχωρήσω στη χριστιανική ζωή, και μπορώ να μαρτυρήσω και εγώ ότι ο Ιησούς είναι ο Κύριος;»

Ο Πάπας πρότεινε μια προσευχή για να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας: «Κύριε, άνοιξε την καρδιά μου ώστε να μπορώ να καταλάβω αυτά που εσύ μας δίδαξες. Για να μπορώ να ενθυμούμαι τα λόγια Σου. Για να μπορώ να ακολουθώ τα λόγια Σου. Για να φτάσω στην πλήρη αλήθεια», προσευχήθηκε ο Φραγκίσκος. 

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου