Τηλεφωνική επικοινωνία με τον π. Νίκο Ρούσσο της ελληνικής αποστολής στην Κρακοβία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον π. Νίκο Ρούσσο της ελληνικής αποστολής στην Κρακοβία

Νέοι από την Ελλάδα συγκλονισμένοι στο Άουσβιτς
600.000 νέοι από ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν μέρος στην παγκόσμια συνάντηση νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Κρακοβία. Ανάμεσά τους και 37 Έλληνες. Αποκορύφωμα η λειτουργία με τον Πάπα την Κυριακή.
Φωνές και γέλια ακούγονται στο βάθος της τηλεφωνικής μας συνδιάλεξης με τον Πατέρα Νίκο Ρούσσο. Ο 39χρονος Εφημέριος από τη Σύρο συνοδεύει μια ομάδα Ελλήνων νέων από 16 έως 35 χρόνων για δυο περίπου εβδομάδες στην Πολωνία. Η ομάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στην Κρακοβία, όπως πλέον έχει καθιερωθεί να λέγεται παρόλο που η διάρκεια της είναι μεγαλύτερη.
«Την πρώτη εβδομάδα ήταν εξαιρετική η εμπειρία. Οι Πολωνοί ήταν πάρα πολύ φιλόξενοι, πολύ δεκτικοί. Ζήσαμε πραγματικά σαν μια οικογένεια. Υπήρχαν ακόμα νέοι από την Κροατία και την Τσεχία με τους οποίους συμβιώσαμε. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε την περασμένη Δευτέρα εδώ στην Κρακοβία, όπου συναντήσαμε τους νέους από όλο τον κόσμο και νιώσαμε πραγματικά τον παλμό», λέει ο Πατέρας Νίκος Ρούσσος.
Νέοι με συνθήματα και σημαίες συναντιούνται, μιλάνε, βγάζουν φωτογραφίες και τραβάνε βίντεο.
Για μια γιορτή χαράς και ειρήνης κάνει λόγο η 26χρονη Μαρκελίνα Ξανθάκη:
«Οι εντυπώσεις μου είναι μοναδικές όπως ήταν και τις προηγούμενες φορές. Ο παλμός, η ένταση και το πνεύμα ομαδικότητας που υπάρχει μεταξύ των λαών είναι πέρα από κάθε φαντασία, τουλάχιστον για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, που είμαστε μειονότητα οι Καθολικοί και δεν ζούμε τόσο έντονα το θρησκευτικό κομμάτι όσο ίσως θα θέλαμε».

Η επίσκεψη στο Άουσβιτς
Γνωριμίες, συζητήσεις αλλά και κατήχηση και Θεία Λειτουργία περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα. Ξεχωριστή στιγμή για την ελληνική ομάδα ήταν επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς:
«Πήγαμε με απορία να δούμε τι ήταν, πώς ήταν και γιατί έγιναν όλα αυτά. Φύγαμε μουδιασμένοι, φύγαμε παγωμένοι, φύγαμε με σκυθρωπά πρόσωπα. Είχαμε την «τύχη» η μητέρα, η αδελφή, η αδελφής της μητέρας του ξεναγού και η γιαγιά του να έχουν ζήσει στο Άουσβιτς, οπότε είχε πολλά να μας πει. Υπήρχαν και πολλά ντοκουμέντα από την μητέρα του, η οποία κατάφερε να επιβιώσει αφού έζησε δυο χρόνια μέσα στο Άουσβιτς».
Η Καθολική Εκκλησία έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για συντηρητισμό όσον αφορά τις σχέσεις των δυο φύλων, την οικογένεια, τους ομοφυλόφιλους. Πόσο ο λόγος της σήμερα μπορεί να αγγίξει τους νέους; Ο Εφημέριος Νίκος Ρούσσος απαντά:
«Πιστεύω ότι και ο Πάπας Φραγκίσκος προσπαθεί μέσα σε αυτή την σύγχρονη εποχή να βρει ένα νέο λεξιλόγιο και να βρει νέες εκφράσεις ώστε να αγκαλιάσει όλες τις σημερινές καταστάσεις με ευσπλαχνία. Είτε στις σχέσεις είτε με τους ομοφυλόφιλους έχει μια διαφορετική προσέγγιση».
Τώρα το ενδιαφέρον των προσκυνητών είναι στραμμένο στον απογευματινό «Δρόμο του Σταυρού» με τον Πάπα ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη μια προσκυνηματική πορεία δέκα χιλιομέτρων όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι νέοι με σκοπό να φθάσουν στο λεγόμενο «Λιβάδι της Ευσπλαχνίας». Θα ακολουθήσει αγρυπνία μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο. Το αποκορύφωμα της συνάντησης είναι την Κυριακή, όπου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία από τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.

http://episkopisyrou.gr –  Μαρία Ρηγούτσου, 29.7.2016

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου