Τι ενώνει τον Πάπα Φραγκίσκο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ;
Η μεγάλη κατανόηση μεταξύ των δύο πνευματικών ηγετών γεννήθηκε το 2013 και βασίστηκε στην κοινή σκέψη για το κοινωνικό περιβάλλον και για τους καταπιεσμένους. Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας χαρακτηρίζει τον Πάπα Φραγκίσκο ως "ριζοσπαστικό"
Την τελευταία φορά που συνεργάστηκαν, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α ήταν η 1η Σεπτεμβρίου. Όταν το Βατικανό εξέδωσε ένα μήνυμα που υπογράφηκε και από τους δύο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημιουργίας.
Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Στην πραγματικότητα, το συναίσθημα μεταξύ του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ποντίφικα είναι μακρόχρονη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήγε στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου στην Έδρα της Ρώμης στις 19 Μαρτίου 2013. Ήταν η πρώτη φορά που ένας Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν παρών κατά τη Θεία Λειτουργία της έναρξης της ποντιφικής αποστολής του Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας.
Αργότερα έφθασε στη Ρώμη στις 29 Ιουνίου 2013 για να συνεορτάσει την εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προστάτες της Εκκλησίας της Ρώμης.
ΟΠΩΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΤ ΚΑΙ ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ
Στις 25 Μαΐου 2014, πήγαν στους Αγίους Τόπους για να τιμήσουν μαζί την ιστορική αγκαλιά μεταξύ Πάπα Παύλου ΣΤ και Αθηναγόρα και στις 8 Ιουνίου και πάλι το 2014, συναντήθηκαν και πάλι στο Βατικανό για τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τους Προέδρους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής για να προσευχηθούν μαζί για την ειρήνη.
Στις 29 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε μία άλλη ιστορική επίσκεψη, όταν ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας υποδέχθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη τον Πάπα Φραγκίσκο για την οικουμενική προσευχή κατά την εορτή του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, προστάτη του Πατριαρχείου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΖΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Στη συνέχεια οι συναντήσεις στην Ασίζη το Σεπτέμβριο του 2016 κατά την ημέρα του οικουμενικού διαλόγου που οργάνωσαν οι Μοναχοί της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Και στο Κάιρο τον Απρίλιο του 2017 κατά την επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Stampa στις 20 Οκτωβρίου στο νέο βιβλίο «Συνάντησα τον Πάπα Φραγκίσκο της Alessandra Buzzetti και της Cristiana Caricato, ο Πατριάρχης εξηγεί τους λόγους της βαθειάς αμοιβαίας κατανόησης με τον Πάπα Φραγκίσκο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ
«Είναι πάντα σαφές σε μένα – λέει ο Οικουμενικός – διότι μαζί πορευόμαστε προς την ενότητα των μαθητών του Ιησού σε απάντηση της προσευχής του Ιησού « Ίνα πάντες εν ώσιν» ( Ιωάν. 17, 21). Και οι δύο ανησυχούμε για τις συνέπειες της κοινωνικής αδικίας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη επειδή η κοινωνική εντολή του Ευαγγελίου αγνοείται όλο και περισσότερο. Μαζί επιμένουμε στη σοβαρότητα της αμαρτίας που ρυπαίνει και καταστρέφει το περιβάλλον, ένα ιερό και πολύτιμο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα ».
"ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ" ΣΧΕΣΗ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογραμμίζει ότι η σχέση με τον Πάπα Φραγκίσκο ξεπερνά τα όρια των ευθυνών. «Η σχέση μας – παρατηρεί – δεν μπορεί να μην περικλείει τα κανονικά και θεολογικά όρια των Εκκλησιών μας, σημαδεμένα από μια ολόκληρη χιλιετία διαίρεσης. Αλλά η σχέση μου με τον Πάπα Φραγκίσκο χαρακτηρίζεται επίσης από μια προσωπική διάσταση, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην πορεία της συμφιλίωσης μεταξύ των Εκκλησιών μας. "
«Εμείς επίσημα συναντήθηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες – υπενθυμίζει ο Οικουμενικός – για παράδειγμα στην Ιερουσαλήμ και την Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε ένα λιγότερο επίσημο σε πολλές άλλες περιπτώσεις (στην κατοικία Σάντα Μάρτα και την Ασίζη). Έχουμε δημοσιεύσει πολλές κοινές δηλώσεις για διάφορα θέματα, όπως είναι η προστασία της δημιουργίας, και έχουμε πάρει μαζί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τους φτωχούς και καταπιεσμένους, όπως, για παράδειγμα, για τους πρόσφυγες στο ελληνικό νησί της Λέσβου και τις διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή ».
+Ν