ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΤΙ  ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

Το βράδυ της 6ηςΜαΐου 2018, Έκτης Κυριακής του Πάσχα, ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος έκανε ποιμαντική επίσκεψη στη ενορία «του Παναχράντου Μυστηρίου» στη γειτονιά Tor de’ Schiavi της Ρώμης, όπου εγκαινίασε το «Σπίτι της Χαράς» για άτομα με ειδικές ανάγκες, που βρίσκεται σε αυτό το ενοριακό συγκρότημα.

Στη ενοριακή αίθουσα ο Πάπας, συναντώντας την ενοριακή κοινότητα, απάντησε σε τέσσερις ερωτήσεις που τέθηκαν από έναν γονέα, ένα νεαρό, ένα έφηβο και ένα παιδί. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους. Αργότερα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του «Σπιτιού της Χαράς». Μετά ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τους υπεύθυνους της Κάριτας, του σχεδίου «Αλληλέγγυες Γειτονιές» και «Αλληλέγγυες Συγκυριαρχίες» και της νυχτερινής υπηρεσίας για τους αστέγους.

Κατά τη Θεία Λειτουργία της Ακολουθίας του Μυστηρίου του Χρίσματος ο Πάπας είπε στο κήρυγμα του:

Ο Ιησούς, πριν πάει στον Κήπο των ελιών και να αρχίσει το Πάθος του – υπέφερε τόσο πολύ εκεί. Πριν είχε εκτεταμένη ομιλία κατά τη διάρκεια του δείπνου με τους μαθητές του. Τους συμβούλεψε για κάτι πολύ σημαντικό, τους είπε μεταξύ άλλων: «Παραμείνετε στην αγάπη μου». Αυτή είναι η συμβουλή που δίνει ο Ιησούς στους δικούς του πριν να υποφέρει και να πεθάνει γι’ αυτούς. Και είναι επίσης η συμβουλή που δίνει σε μας, σε καθέναν από εμάς. Ο Ιησούς μας λέει: «Παραμείνετε στην αγάπη μου. Μη βγείτε έξω απ’ την αγάπη μου».

Και ο καθένας από εμάς μπορεί να αναρωτηθεί μέσα στη δική του καρδιά: «παραμένω στην αγάπη του Κυρίου; Ή βγαίνω έξω ψάχνοντας άλλα πράγματα, άλλες διασκεδάσεις, άλλες συμπεριφορές ζωής; Αλλά «το να παραμένουμε στην αγάπη» είναι το να κάνουμε ό, τι έκανε ο Ιησούς για μας. Εκείνος έδωσε τη ζωή του. Εκείνος έγινε ο δούλος μας: ήρθε να μας υπηρετήσει. Το «να παραμένουμε στην αγάπη» σημαίνει να υπηρετούμε  τους άλλους, να είμαστε στην υπηρεσία των άλλων. Επομένως, τι είναι η αγάπη; Θέλουμε να σκεφτούμε τι είναι η αγάπη;

«Αχ, ναι, είδα μια ταινία για την αγάπη, αυτό ήταν ωραίο… Και αυτοί οι μελλόνυμφοι… Και μετά τελείωσε άσχημα, κρίμα!». Δεν πρέπει να είναι έτσι. Η αγάπη είναι κάτι άλλο. Η αγάπη αναλαμβάνει την ευθύνη για τους άλλους. Η αγάπη δεν είναι η μελωδία των βιολιών, όταν τα όλα φαίνονται ρομαντικά… Η αγάπη είναι εργασία. Όσες από εσάς είστε μητέρες, σκεφτείτε όταν τα παιδιά σας ήταν μικρούλια: πώς αγαπούσατε τα παιδιά σας; Με την εργασία. Αυτά έκλαιγαν… έπρεπε να τα θηλάσετε, να τους αλλάξετε τα ρούχα τους κτλ. … Η αγάπη είναι πάντα εργασία για τους άλλους. Διότι η αγάπη εμφανίζεται στα έργα, όχι στα λόγια. Θυμηθείτε αυτό το τραγούδι: «Λόγια, λόγια, λόγια». Τόσες φορές είναι απλώς λόγια. Η αγάπη, αντίθετα, πρέπει να συγκεκριμένα έργα.

Ο καθένας πρέπει να σκεφτεί: η αγάπη μου για την οικογένειά μου, στη γειτονιά, την εργασία: είναι υπηρεσία προς τους άλλους; Ανησυχώ για τους άλλους; Αυτό το «Σπίτι της Χαράς» μπορεί κάλλιστα να ονομάζεται «Σπίτι της Αγάπης», γιατί αυτή η  ενορία πήρε την ευθύνη για τη φροντίδα τόσων πολλών ανθρώπων που έχουν ανάγκη να θεραπευτούν, να υπηρετηθούν. Και αυτό είναι αγάπη. Η αγάπη είναι εργασία, εργασία για τους άλλους. Η αγάπη βρίσκεται στα έργα, όχι στα λόγια. «Σ’ αγαπώ». «Και τι κάνεις για μένα, αν μ’ αγαπάς;» Ο καθένας από τους άρρωστους της γειτονιάς σε ρωτά: «Τι κάνεις για μένα;» Στην οικογένεια, αν αγαπάς τα παιδιά σου, είτε μικρά, είτε μεγάλα, τους γονείς, τους ηλικιωμένους, τότε τι κάνεις γι’ αυτούς; Για να δούμε πώς είναι η αγάπη, πρέπει πάντα να αναρωτηθούμε: τι έργα κάνω;

«Αλλά, Πατέρα, που θα μάθουμε όλα αυτά;» Από τον Ιησού! Και έτσι στο δεύτερο Ανάγνωσμα βρίσκεται μια φράση που μπορεί να ανοίξει τα μάτια μας: «Σε αυτό εμφανίσθηκε η αγάπη του Θεού μέσα μας: διότι ο Θεός έστειλε τον Υιό του στον κόσμο» . Σε αυτό βρίσκεται η αγάπη. Δεν ήμασταν εμείς οι πρώτοι να αγαπήσαμε το Θεό, αλλά ήταν Αυτός που μας αγάπησε πρώτα. Ο Κύριος πάντα αγαπάει πρώτα. Μας περιμένει με αγάπη. Και εμείς μπορούμε να θέσουμε την ερώτηση: περιμένω με αγάπη τους άλλους; Στη συνέχεια, να κάνουμε μια λίστα ερωτήσεων. Για παράδειγμα: μήπως η κριτική είναι αγάπη; Αυτός που κατηγορεί τους άλλους… Όχι, αυτό δεν είναι αγάπη! Ο διασυρμός δεν είναι αγάπη.

«Αχ, αγαπάω τον Θεό, κάνω πέντε εννιάμερα προσευχών το μήνα. Το κάνω αυτό, το άλλο…» Ναι, αλλά… πώς είναι η γλώσσα σου; Πώς είναι η γλώσσα σου; Αυτή είναι ακριβώς η πέτρα σύγκρισης για να δούμε την αγάπη. Αγαπώ τους άλλους; Ρωτήστε τον εαυτό σας: πώς πάει η γλώσσα μου; Η απάντηση Θα σας πει εάν αυτό είναι αληθινή αγάπη. Ο Θεός μας αγάπησε πρώτα. Πάντα μας περιμένει με αγάπη. Αγαπώ πρώτα ή περιμένω να μου δίνουν κάτι για να αγαπήσω; Όπως και τα σκυλιά που περιμένουν σαν δώρο το κομμάτι για φαγητό και στη συνέχεια γιορτάζουν τον ιδιοκτήτη. Η αγάπη είναι ελεύθερη, είναι πρώτη. Αλλά το θερμόμετρο για να γνωρίζεις τη θερμοκρασία της αγάπης σου είναι η γλώσσα σου. Μην ξεχνάτε αυτό. Όταν πρόκειται να κάνετε την εξέταση της συνείδησης, πριν από την εξομολόγηση ή στο σπίτι, αναρωτηθείτε: έκανα αυτό που μου είπε ο Ιησούς: «Παραμείνετε στην αγάπη μου;».

Και πώς μπορώ να το ξέρω; Από το πώς πήγαινε η γλώσσα μου. Εάν μίλησα άσχημα για τους άλλους, δεν έχω αγαπήσει. Εάν αυτή η ενοριακή  κοινότητα θα πετύχαινε να μην μιλά ποτέ για τους άλλους, θα έπρεπε να την αγιοποιήσουμε! Και τουλάχιστον, όπως έχω πει και σε άλλες περιπτώσεις: προσπαθήστε να μην μιλάτε για τους άλλους. «Αλλά, Πατέρα, να μας δίνετε ένα φάρμακο για να μην μιλάμε άσχημα για τους άλλους!». Αυτό είναι εύκολο. Βρίσκεται κοντά σε όλους. Όταν θέλετε να μιλήσετε άσχημα για τους άλλους, δαγκώστε τη γλώσσα σας! Θα φουσκώσει η γλώσσα σου, αλλά σίγουρα δεν θα μιλάς άσχημα πια. Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να «παραμείνουμε στην αγάπη» και να καταλάβουμε ότι η αγάπη είναι υπηρεσία, είναι το να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη για τους άλλους. Και είναι η χάρη να κατανοήσουμε ότι το θερμόμετρο του πώς πάει η αγάπη είναι η γλώσσα μας.

Μετάφραση: Φερνάνδος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου