ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΡΔΙΑ

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΡΔΙΑ

Με μεγάλη επισημότητα και  μεγάλη συμμετοχή ενοριτών, ντόπιων και Αθηναίων αλλά και φίλων της Ενορίας της Καρδιανής τελέστηκαν τα νέα θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος πρώτου ενοριακού ναού που είχε τον τίτλο της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Παναγίας  αλλά πολλοί τον γνωρίζουν ως  «Σαντίσιμο» και η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων μέσα στους γραφικούς δρομίσκους της Καρδιανής.

Στο Ναό της Κοίμησης και μεταστάσεως της Θεοτόκου (Σαντίσιμου) τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον  Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του: ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος, ο πρώην εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος και ο ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος.

Η εορτή της Αγίας Δωρεάς τελείται την Κυριακή μετά την Κυριακή της εορτής της Αγίας Τριάδας.  Δίνεται όμως η δυνατότητα η Λιτάνευση των Αγχράντων  του Χριστού Μυστηρίων που ακολουθεί να γίνει σε ημέρα καθημερινή ή Κυριακή ώστε η κάθε ενορία να συγκεντρώσει αρκετούς ευλαβείς. Αυτό έγινε και στην Καρδιανή. Εκεί συνδυάστηκαν δύο γεγονότα:  τα νέα θυρανοίξια του Ναού του Σαντίσιμου και η Λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μας  απευθύνθηκε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Η εορτή της Αγίας Δωρεάς είναι μία γιορτή  που δεν έχει ως αντικείμενο ένα γεγονός της ζωής του Χριστού, αλλά μία αλήθεια της πίστεως μας που είναι: η ουσιαστική και πραγματική παρουσία του Ιησού στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Αυτή η εορτή απαντά σε μία ανάγκη: να αναγγείλουμε με πανηγυρικό τρόπο αυτή την πίστη μας. Ταυτόχρονα μας βοηθάει  να αποφύγουμε ένα κίνδυνο: να εξοικειωθούμε  δηλαδή τόσο πολύ με αυτή την παρουσία που να μη δίνουμε την ιδιαίτερη προσοχή, και έτσι να μας ταιριάζει η διαπίστωση του Ιωάννη του Βαπτιστή που έλεγε στο λαό: «Ανάμεσά σας υπάρχει κάποιος που δεν τον γνωρίζετε» (Ιωάν.1, 26).

Η Εκκλησία, με την εορτή της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου, εκφράζει το  θαυμασμό της μπροστά σ’ αυτό μεγάλο μυστήριο της πίστεώς μας. Όλα τα κείμενα της Θείας Λειτουργίας είναι εμποτισμένα από ένα πνεύμα θαυμασμού. Πολλά από αυτά  τελειώνουν με θαυμαστικό: «Ω θύμα σωτηρίας, Ω ιερό συμπόσιο! O salutaris hostia, δηλαδή: Ω σωτήριο θύμα).

Η σημερινή τέλεση εδώ του Μυστηρίου της Ευχαριστίας και η λιτάνευση του Παναχράντου Μυστηρίου έχει ένα διπλό σκοπό:

Πρώτα να τιμήσουμε με ιδιαίτερο τρόπο το Μυστήριο της Ευχαριστίας και δεύτερο να προχωρήσουμε στα νέα θυρανοίξια αυτού του Ναού μετά τη ριζική ανακαίνιση του. Αυτός ο διπλός σκοπός αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για σας  τους Καρδιανιότες ότι δεν ξεχνάτε ότι αυτός ο  ναός ήταν κάποτε ο ενοριακός σας Ναός που είχε το δικαίωμα να διατηρεί στο αρτοφόριο το Πανάχραντο Μυστήριο γι’ αυτό και διατήρησε μέχρι σήμερα το όνομα Σαντίσιμο.

Σήμερα λοιπόν πραγματοποιώντας αυτά τα δύο κάνουμε μία έμπρακτη ανανέωση της πίστης μας στην ουσιαστική και πραγματική παρουσία του Χριστού στο Μυστήριο της Ευχαριστίας και προχωρούμε σε νέα θυρανοίξια αυτού του Ναού, στον οποίο για πολλά χρόνια κτυπούσε η καρδιά των Καρδιανιοτών και  εύρισκαν το νόημα της ζωής τους στον Ευχαριστιακό Ιησού στο αρτοφόριο αυτού ναού, που φυλασσόταν το Πανάχραντο Μυστήριο.. 

Σας καλώ να μη περιοριστούμε σ΄αυτά τα φυσικά θυρανοίξια, αλλά να προχωρήσουμε και στα πνευματικά, τα θυρανοίξια της καρδιάς μας που πρέπει καθημερινά να ανανεώνονται με την αγάπη σας και τη λατρεία σας προς το Μυστήριο της Αγίας Ευχαριστίας.

Το όνομα του Χωριού σας θυμίζει την Καρδιά του Ιησού και της Παναγίας αφού Καρδιανή ονομάζεται. Εδώ τα τελευταία 55 χρόνια κτυπούσαν δυνατά τέσσερεις ανθρώπινες καρδιές, τέσσερεις ιερέων, των εφημερίων σας που σας αγάπησαν και θυσιάστηκαν για σας.

Αναφέρομαι στον εφημέριο π. Νικόλαο Φώσκολο, που μέσα σε δύσκολους και φτωχούς καιρούς ανακάλυψε τον τρόπο να επικοινωνεί μαζί με τους ενορίτες του μέρα νύκτα και να επικοινωνεί μαζί τους με ένα δικό του τηλεφωνικό σύστημα που οι σημερινοί ηλεκτρονικοί το ονομάζουν skype, τότε όμως χωρίς εικόνα. 

Στον π. Μάρκο Φώσκολο που ανακαίνισε τον ενοριακό ναό και έκανε γνωστή την ενορία σας σε όλη την  Ελλάδα, χάρη στην αγάπη του για την ιστορία και την καλή χρήση του μυαλού του και της πέννας του.

Στον π. Αντώνιο Φόνσο,  ο οποίος χρησιμοποίησε με ιδιαίτερο τρόπο την ευαισθησία  της καρδιάς του. Σας αγάπησε πολύ και σεις  ακόμη περισσότερο, μέχρι τη στιγμή που στερήθηκε  τη δυνατότητα να ψάλλει τη χαρά που ένιωθε όταν ήταν κοντά σας.

Και τότε παρά τις πολλές άλλες υποχρεώσεις του: διδακτικές στα Σχολεία, ποιμαντικές σε πέντε ενορίες, την ευθύνη του για το Θεομητορικό μας Προσκύνημα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας, ο π. Φραγκίσκος κλήθηκε και δέχτηκε να καλύψει το κενό. Στα λίγα χρόνια που με ζήλο και πολλές θυσίες σας υπηρέτησε, άφησε αυτό το έργο που σήμερα θαυμάζουμε και εγκαινιάζουμε.

Γνωρίζω πως ότι έχει γίνει σ’ αυτή την ενορία, δεν οφείλεται μόνο στους δραστήριους εφημερίους σας, αλλά και στη δική σας αγάπη για την ενορία σας, στη συνεργασία του ενοριακού συμβούλιο, στη δραστηριότητα του  Συλλόγου και στους ανώνυμους και επώνυμους ευεργέτες του χωριού και της ενορίας που αγάπησαν έμπρακτα την ενορία τους και το απέδειξαν με  τη γενναιοδωρία τους.

Τώρα έχετε ένα νεαρό εφημέριο, όπως τότε στη δεκαετία του 60. Εύχομαι να είναι μια καινούρια αρχή και να επαναληφθεί η λαμπρή και πλούσια ιστορία που γράφτηκε  αυτά 55 τελευταία χρόνια. 

Αδελφοί μου και αδελφές μου  γνωρίζω ότι το χειμώνα είστε λίγα σπουργιτάκια και το καλοκαίρι αρκετά  χελιδονάκια.

Σας εύχομαι να έχετε ως Καρδιανιότες μια γερή καρδιά, Με ξεχάσετε όμως ποτέ, ότι το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά δεν πουλιέται στα φαρμακεία, αλλά διανέμεται δωρεάν κάθε φολρά που πλησιάζουμε στην Αγία Κοινωνία και λαβαίνουμε το Σώμα και το Αίμα  του Χριστού. Τον ίδιο Αναστημένο Χριστό που κατοικεί στο αρτοφόριο και μαζί του σήμερα θα περπατήσουμε τους δρομίσκους αυτού του χωριού και θα του ζητήσουμε να ευλογεί  όλους τους κατοίκους αυτού του οικισμού και να αυξάνει συνεχώς την πίστη τους υπενθυμίζοντας τους αυτό που ο ίδιος μας είπε: « Ιδού εγώ θα είμαι μαζί σας μέχρι το τέλος των αιώνων». Αμήν.

Μετά την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας σχηματίστηκε πομπή και έγινε η Λιτάνευση του Παναχράντου Μυστηρίου μέχρι τον Ενοριακό Ναό της Κιουράς της Καρδιανής. Εκεί δόθηκε η ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο και έγινε  η απόλυση.

Μετά την απόλυση, η φιλοξενία της Τήνου που είναι κοινή σε όλα τα χωριά και ειδική στο χωριό αυτό, λόγω του ονόματός του, προσφέρθηκε πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα και ανταλλάχτηκε η ευχή μεταξύ των παρόντων: «και του χρόνου με το καλό».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου