Θερμή συνάντηση στην Αίγυπτο
Την επιθυμία τους να συνεχιστεί ο οικουμενικός διάλογος και την κοινή θλίψη για όλα τα θύματα βίας και επιθέσεων εξέφρασαν χτες, κατά την αναμενόμενη συνάντησή τους στην Αίγυπτο, ο καρδινάλιος Sandri και η Αυτού Αγιότητα Tawadros Β΄.
«Θλίψη για όλα τα θύματα βίας, ειδικά γι αυτά που τα τελευταία χρόνια στην Κοπτική Εκκλησία προκλήθηκαν από επιθέσεις και από τρομοκρατικές ενέργειες, ακόμη και μέσα σε εκκλησίες κατά τη διάρκεια λειτουργικών τελετών». Αυτά εξέφρασε χθες ο καρδινάλιος Leonardo Sandri, πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Tawadros Β, Πάπα Αλεξανδρείας και Πατριάρχη της Έδρας του Αγίου Μάρκου. Η συζήτησή τους διεξήχθη στα μέσα του ταξιδιού που πραγματοποίησε ο πρόεδρος στην Αίγυπτο με την ευκαιρία του εορτασμού των 800 ετών από τη συνάντηση μεταξύ του Φραγκίσκου της Ασίζης και του Σουλτάνου Malikal-Kamil, στην Damietta.
Θυμόμαστε το Έγγραφο για την Αδελφοσύνη
Ο τόπος της συνάντησης, η οποία καθορίστηκε με μια δήλωση της Ρωμαϊκής Συνόδου «ένθερμη», ήταν το μοναστήρι του San Bishoy που βρίσκεται ανάμεσα στο Κάιρο και την πόλη της Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο καρδινάλιος Sandri υπενθύμισε το πρόσφατο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Αμπού Ντάμπι, όπου υπεγράφη το έγγραφο για την Αδελφοσύνη, το οποίο «εκφράζει την ευχή για την ελπίδα για μια ανανέωση στις σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και γενικότερα για ένα νέο στυλ συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών του κόσμου. Ο πρόεδρος μετέφερε στον Tawadros Β΄ τους χαιρετισμούς και τον εναγκαλισμό του Πάπα Φραγκίσκου, την τόσο στενή και γεμάτη εκτίμηση για τον Κόπτη Πατριάρχη», και του δώρισε την αναμνηστική μεντάλλια της συνάντησης στο Αμπού Ντάμπι, μαζί με αντίγραφα του Εγγράφου στην αραβική και αγγλική γλώσσα.
Tawadros: απαραίτητες η επίγνωση και η προσευχή
Από την πλευρά του o Πάπας Tawadros πρότεινε στον καρδινάλιο Sandri τέσσερα στοιχεία ως βάση για τον οικουμενικό διάλογο δηλαδή: «ειλικρινή φιλία, μελέτη των πηγών και των αντίστοιχων παραδόσεων, διάλογο και προσευχή ώστε και οι τρεις προηγούμενες θέσεις να συνοδεύονται από το Πνεύμα του Κυρίου». Ο Κοπτο-ορθόδοξος Πατριάρχης επανέλαβε ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο να «πορευόμαστε μαζί με την Καθολική Εκκλησία, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στον κόσμο». Όσον αφορά στη βία, υπενθύμισε την ενότητα του αιγυπτιακού λαού «πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις» και υπογράμμισε ότι «οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των Εκκλησιών, εκτός από το ότι αποτελούν θρησκευτικές διώξεις έχουν και μια σαφή πολιτική σημασία που επιθυμεί τη διαίρεση των κοινοτήτων και του λαού ο οποίος αντ’ αυτού αισθάνεται ενωμένος».
Ελπίδα για μια συνάντηση όπως αυτή στο Μπάρι
Ο Πάπας Tawadrosπεριέγραψε τότε, την αυξανόμενη πραγματικότητα των κοπτικών κοινοτήτων στον κόσμο, ώστε όπως είπε, «από 3 έχουμε περάσει σε 35 επισκόπους εκτός Αιγύπτου για να ακολουθήσουν οι ιερείς και οι πιστοί». Στη συνέχεια υπενθύμισε με χαρά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι, στις 7 του περασμένου Ιουλίου, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος και όλοι οι καθολικοί και μη Πατριάρχες της Μέσης Ανατολής μπόρεσαν να προσευχηθούν μαζί, ο ένας ενώπιον του άλλου, «σε ένα ήρεμο και ειρηνικό πλαίσιο» και επανέλαβε «την ευχή και την επιθυμία του μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία να μην πέσει στο κενό και να μπορέσει να επαναληφθεί το συντομότερο δυνατόν».
Μετάφραση: ρφ