Θέλησα τη Συμφωνία με την Κίνα, διότι ο διάλογος είναι η οδός

Θέλησα τη Συμφωνία με την Κίνα, διότι ο διάλογος είναι η οδός

Η απάντηση του Πάπα για τη Συμφωνία με την Κίνα ήταν η πιο αναμενόμενη ερώτηση από τους δημοσιογράφους  στη διάρκεια της πτήσης κατά την επιστροφή από τις Βαλτικές Χώρες. Μεταξύ των θεμάτων που  άγγιξε ο Πάπας  ήταν η υπεράσπιση  της ταυτότητας των τριών Δημοκρατιών και  η καταδίκη  εξοπλισμών.

Η ταυτότητα που πρέπει να διατηρηθεί

Ο Πάπας  Φραγκίσκος   κατά την συνέντευξη αυτή ήταν σαν να έκανε μία σύνθεση μωσαϊκού. Κατά πρώτο αναφέρθηκε στην κάθε μέρα του ταξιδιού του και επέμενε  πάνω στην ταυτότητα  των Βαλτικών Χωρών, που πολλές φορές  δέχτηκαν  την επίθεση των σκληρών κατακτητών. Ήταν τότε προφυλάχτηκαν διότι χρησιμοποιήθηκαν ως ασπίδες  εναντίον της δικτατορίας  και σήμερα ηλικιωμένοι πια έχουν το καθήκον  να την μεταδώσουν στους νέους  με το σύνολο του πολιτισμού, της πίστης και της τέχνης. Μετά, ο Άγιος Πατέρας ξανασκεπτόμενος  τους χώρους των βασάνων  στο Μουσείο των θυμάτων της Vilnius, καταδίκασε  τη βία και το “σκάνδαλο” του νόμιμου ή παράνομου εμπορίου όπλων  που την τροφοδοτεί. Είναι ’ “νόμιμο” και τιμητικό  να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα αλλά το Κράτος θα έπρεπε να εξοπλίσει τον εαυτό του  με ένα « λογικό και όχι επιθετικό  στρατό άμυνας ”. Πρέπει επίσης να επαναλάβουμε περισσότερες φορές την αρχή της “σύνεσης”, για την μετανάστευση, η οποία στις Βαλτικές Χώρες,  τόσο  στην είσοδο όσο και στην έξοδο, χρησιμοποιήθηκε  από τους ίδιους  τους Αρχηγούς των Κρατών  που μόλις συναντήσαμε διότι αναγνωρίζουν  την σημασία  “φιλοξενίας”.

Η Κίνα, η  “σύνεση” της Συμφωνίας

Μετά ο Πάπας ερωτήθηκε για το άλλο θέμα της επικαιρότητας. Η προσωρινή συμφωνία  με την Κίνα  είναι το επιχείρημα  που η άφιξη στη Λιθουανία   μετατόπισε  περισσότερο προς ανατολάς  την προσοχή των ειδικών στα θέματα του Βατικανού. Οι κριτικές πάνω στην συμφωνία ωρίμασε το περασμένο Σάββατο για την οποία η Αγία  Έδρα  εργάζεται εδώ και δέκα χρόνια και είναι γνωστές: μερικοί είπαν ότι το Βατικανό «πούλησε» την Εκκλησία στο Πεκίνο. Ο Πάπας Φραγκίσκος  απαντά με ηρεμία: τη Συμφωνία “την υπέγραψα εγώ”, “εγώ είμαι ο υπεύθυνος”, και ζήτησε να «προσεύχονται” για όποιον  “έχοντας  τόσα χρόνια  στην πλάτη μυστικότητας δεν καταλαβαίνει  την όλη υπόθεση. Σε κάθε συμφωνία  ειρήνης, και οι  δύο πλευρές χάνουν κάτι, και όμως τώρα  είναι ο Πάπας που ονομάζει Κινέζους Επισκόπους”  Ο Πάπας Φραγκίσκος επαινεί «την υπομονή” και τη  “σύνεση”  των διαπραγματευτών του Βατικανού – από τον Καρδινάλιο  Parolin το Σεβασμιότατο Celli μέχρι τον π. Rota Graziosi – βεβαιώνοντας ότι εκτιμήθηκαν  όλοι  οι “φάκελοι” των Επισκόπων των οποίων η ονομασία  δεν είχε ακόμη  την έγκριση του  Πάπα  και υπενθυμίζοντας  ότι αυτό ανήκε αποκλειστικά στον Πάπα και σε εποχές όχι τόσο μακρινές.

Η  “μεγάλη πίστητωνΚινέζων

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας για την Κίνα αναφέρεται στη  “μεγάλη πίστη ” των Καθολικών η οποία αποδεικνύεται από πολλά χρόνια.  “Πάντα σε μία συμφωνία υπάρχει πόνος και αναφέρεται σε ένα ανέκδοτο: με την ευκαιρία του  “περίφημου  ανακοινωθέντος  ενός πρώην Αποστολικού Νουντσίου ”, ο οποίος είχε ωθήσει πολλές Συνόδους Ιεραρχιών  να εκφράσουν εγγύτητα  και οι Κινέζοι πιστοί το έκαναν υπογράφοντας  εκείνοι της παραδοσιακής Εκκλησίας και όχι ένα κοινό γράμμα  για να δηλώσουν την εγγύτητα τους. Γι’ αυτόν αυτό ήταν, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, “ήταν το σημάδι”.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου