Τετάρτη των Τεφρών

Τετάρτη των Τεφρών


Η περίοδος της Σαρακοστής αρχίζει με ένα κείμενο  του προφήτη Ιωήλ που δίνει όλο το νόημα και την ιδιαίτερη αξία που έχει για την πνευματική μας ζωή αυτή η περίοδος.

Ο Προφήτης  προσκαλεί  το λαό σε έντονο τόνο και με δραματικό τρόπο  να επιστρέψει στον Κύριο με όλη του την καρδιά.  Δεν πρέπει να είναι μια επιφανειακή και προσωρινή μεταστροφή αλλά «με όλη την καρδιά» για να αγκαλιάζει όλη τη συμπεριφορά.

Τότε μόνο θα μπορεί να οδηγήσει στην αληθινή μετάνοια, να φθάσει στη μεταστροφή  και να επιφέρει το έλεος και την ευλογία του Θεού.(πρώτο ανάγνωσμα). Αυτά τα λόγια του Προφήτη βρίσκουν απήχηση και στην επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους ο οποίος τους προτρέπει: «συμφιλιωθείτε με το Θεό». Είναι λόγια που εκφράζουν  την καλοσυνάτη διάθεση  του Κυρίου  να χορηγήσει την άφεση σε όποιον επιστρέφει κοντά του. Ποιος πράγματι είναι τόσο καθαρός στα μάτια του Θεού, που να μην έχει ανάγκη από μετάνοια και μεταστροφή; Εάν ο Κύριος παρατηρούσε τις ανομίες μας ποιος θα μπορούσε να αντέξει; Όμως Εκείνος είναι γεμάτος από έλεος. (δεύτερο ανάγνωσμα).

Το Ευαγγέλιο μας συμβουλεύει να ξεκινήσουμε αυτή την πορεία  μεταστροφής: Τα χαρακτηριστικά αυτής της πορείας είναι  η νηστεία, η προσευχή και η αγαθοεργία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μπροστά  στα μάτια του Θεού και όχι των ανθρώπων. (ευαγγέλιο). Οι άνθρωποι κοιτάζουν το εξωτερικό  του συνανθρώπου τους, αλλά ο Θεός κοιτάζει το εσωτερικό της καρδιάς.

Η μεταστροφή που μας προτείνει ο Ιησούς είναι μια μεταστροφή  εσωτερική. Αυτή μας επιτρέπει να ξαναπλησιάσουμε το Θεό από τον οποίο είχαμε απομακρυνθεί εξ αιτίας της αμαρτίας, μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναποκτήσουμε τη φιλία του Θεού που έδωσε τη ζωή του για μας. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν τώρα που αρχίσαμε και διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής που είναι καιρός της χάρης, ημέρα της σωτηρίας!

Εμπόδιο σ’ αυτή την πορεία είναι η αμαρτία μας.

Για να αποβάλουμε όμως από πάνω μας αυτή την αμαρτία πρέπει να ξέρουμε τι είναι αμαρτία. Για να καταλάβουμε τι είναι η αμαρτία  είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε  τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου.

Η Σαρακοστή  είναι ένας δρόμος που αποκαλύπτει τη φιλία του Θεού  προς τον άνθρωπο  και τη δυστυχία  του ανθρώπου  που απομακρύνεται από το Θεό. Από αυτό γεννιέται  η μεταστροφή και η επιστροφή.

Η προσπάθεια για μεταστροφή δεν είναι έργο μόνο ανθρώπινο. Είναι η δύναμη της  μετανιωμένης καρδιάς  (Ψαλμός 51,19), που ελκύεται και ωθείται  από τη χάρη του για να απαντήσει στην φιλεύσπλαχνη αγάπη του Θεού που πρώτος μας αγάπησε. (Κατ. Αρ.1428).

Η μεταστροφή από την αμαρτία είναι μια διαδικασία  μυστηριώδης  και κρυφή. Ο Θεός κτυπά την πόρτα της καρδιάς του αμαρτωλού  και τον  ωθεί σε μια εσωτερική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη και απαιτεί  μία πορεία  μεταστροφής. Δεν είναι  μια εξωτερική  και επιφανειακή απλώς για να την δει ο κόσμος αλλά μία μεταστροφή  που γίνεται ενώπιον του Θεού που κοιτάζει στην καρδιά του ανθρώπου.

Ο άνθρωπος στη ζωή του περνά μία έρημο  όπου ο πειρασμός είναι παρών, όμως είναι παρών όπου όμως και του Θεού η παρουσία γίνεται πιο αισθητή πιο ενεργός, πιο παρηγορητική.

Ο Θεός επιφυλάσσει για κάθε άνθρωπο τη στιγμή για την προσωπική μεταστροφή.  Είθε για πολλές ψυχές των ενοριών μας  αυτή η χάρη  θα έλθει  κατά τη φετινή Σαρακοστή. Ας μην καθυστερήσουμε και ας μην αναβάλουμε λοιπόν τη δική μας μεταστροφή.
«εάν σήμερα ακούσομε τη φωνή του Κυρίου ας μη σκληρύνουμε τις καρδιές μας».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη