ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Α
Ο Ιησούς μιλά από ένα όρος: αυτό υπενθυμίζει την εικόνα του όρους Σινά όπου ο Μωυσής άκουσε τη φωνή του Θεού και έλαβε τις εντολές του. Ο Ιησούς λοιπόν μιλά με την εξουσία του ίδιου του Θεού.
Οι μακαρισμοί αναγγέλλουν ότι η Βασιλεία του Θεού ήδη πραγματοποιείται πάνω στη γη. Για τους προφήτες οι μακαρισμοί ήταν κάτι που αφορούσε το μέλλον, μία ελπίδα. Για τον Ιησού όμως είναι ήδη το παρόν, είναι η απόδειξη ότι η Βασιλεία του Θεού έφθασε. Και έφθασε σε όλους. Μπροστά στο Θεό δεν υπάρχουν κοντινοί και μακρινοί. Όλοι οι άνθρωποι της γης είναι παιδιά του. Οι μακαρισμοί απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους. Ο Ιησούς δεν περιορίστηκε στο να αναγγείλει μόνο τους μακαρισμούς, αλλά και τους έζησε. Δεν είναι λοιπόν μία ουτοπία αλλά το πρόγραμμα ζωής του Ιησού και κάθε μαθητή του.
Η λέξη «μακάριος» αναφέρεται εννέα φορές. Είναι μια λέξη ευχής, μία υπόσχεση, που ο Ιησούς την μετατρέπει σε μία τωρινή κατάσταση, παρούσα, που ήδη ανήκει σε εκείνους που ζουν τις διάφορες καταστάσεις που εκείνος αναφέρει.
Ας δούμε όμως ένα-ένα αυτούς τους μακαρισμούς».
Μακάριοι οι πνευματικά πτωχοί:
ο μαθητής που γίνεται φτωχός στο πνεύμα, έχει εμπιστοσύνη στον Ιησού και ζει με την πίστη. Γίνεται επίσης και υλικά φτωχός, για να είναι απελευθερωμένος από τα υλικά αγαθά και ό,τι έχει να τα διαθέτει σε όλους τους αδελφούς.
Μακάριοι όσοι πενθούν: Ο μαθητής κάνει δικά του τα προβλήματα της Βασιλείας του Θεού και υποφέρει. Υποφέρει διότι η Εκκλησία δεν είναι ενωμένη, διότι όσοι την αποτελούν δεν είναι άγιοι, για κάθε τι που υπάρχει στη ζωή του και γύρω του.
Μακάριοι οι πράοι:ο πράος μαθητής που δεν προστρέχει στη βία, διότι εμπιστεύεται στο Θεό και έχει εμπιστοσύνη στην αγάπη, στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.
Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη: ο μαθητής γνωρίζει ότι ένας κόσμος πιο δίκαιος δεν πρέπει μόνο να τον περιμένουμε, αλλά και να τον οικοδομήσουμε όλοι μαζί και μαζί με το Θεό που τώρα είναι μαζί μας μέσα στη ζωή μας.
Μακάριοι οι ελεήμονες:ο μαθητής που ξέρει ότι είναι αντικείμενο της αγάπης του Θεού, γίνεται σύμβολο ευσπλαχνίας και προσφέρει στους άλλους τη συγνώμη που και ο ίδιος λαβαίνει από το Θεό.
Μακάριοι οσοι είναι καθαροί στην καρδιά: ο μαθητής είναι καθαρός όταν είναι απλός, όταν δίνεται χωρίς περιορισμούς, όταν δεν βλέπει παντού το κακό, αλλά μόνο τις προσπάθειες που γίνονται για να επικρατήσει το καλό.
Μακάριοι οι ειρηνοποιοί: ο μαθητής του Ιησού συμβάλλει με κάθε μέσο για να επικρατήσει η ειρήνη και η αδελφοσύνη παντού. Ξεκινά από την ειρήνη μέσα στην καρδιά του, στο σπιτικό του, στο χωριό του και έπειτα πιο μακριά.
Μακάριοι όσοι καταδιώκονται για τη δικαιοσύνη: ο αληθινός μαθητής του Ιησού αντιμετωπίζει δυσκολίες. Όταν διώκεται σημαίνει ότι ευρίσκεται από τη μεριά του Ιησού.
Μακάριοι θα είστε όταν θα σας βρίσουν και σας καταδιώξουν και πουν εναντίον σας κάθε κακό, λέγοντας ψέματα εξ αιτίας μου.
Συχνά η καρδιά του ανθρώπου αναζητά διαφορετικούς μακαρισμούς από αυτούς που προτείνει ο Ιησούς: Για τους ανθρώπους μακάριοι είναι οι πλούσιοι, οι φθασμένοι, οι τυχεροί, εκείνοι που δεν αναγκάζονται να ζητούν, όσοι πάντα καταφέρνουν να επιπλέουν, πατούν πάνω στα πτώματα των άλλων και προχωρούν.
Όμως αληθινά μακάριοι θα είμαστε αν ζούμε όπως ο Ιησούς μας ζητά, όπως μας δίδαξε με τη ζωή του και με το λόγο του, με τους σημερινούς μακαρισμούς του.