ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ Β

Ο Λόγος του Κυρίου μας παρουσιάζει σήμερα για μελέτη το πρόσωπο της Παναγίας.

Ο πειρασμός να υποβαθμίσουμε αυτή την ευαγγελική περικοπή είναι μεγάλος επειδή την έχουμε ακούσει πολλές φορές στη διάρκεια του λειτουργικού έτους και στη ζωή μας.

Ας δούμε λοιπόν με  τη χάρη του Αγίου Πνεύματος τι θέλει να μας πει σήμερα ο Κύριος με το περιστατικό του ευαγγελισμού της Θεοτόκου που μας παρουσιάζει  αυτή την τέταρτη και τελευταία Κυριακή του Ερχομού, και μας φέρνει μια ανάσα πριν από την εορτή των Χριστουγέννων.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας παρουσιάζει το  πρόσωπο της Παναγίας ως «κατοικία του Θεού».  Για να το καταλάβουμε κάπως αυτό  πρέπει να αναλύσουμε μερικά στοιχεία  που αναφέρονται  σ’ αυτήν την ευαγγελική περικοπή  και στη συνέχεια να διερωτηθούμε: «ως χριστιανός μπορώ εγώ να γίνω «κατοικία του Θεού»;

Ένα πρώτο στοιχείο είναι το πρόσωπο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Αυτός ο αγγελιαφόρος του Θεού δεν επιλέγεται τυχαία. Σύμφωνα με τον προφήτη Δανιήλ, είναι εκείνος που μεταφέρει στον άνθρωπο τα μηνύματα  του μεγάλου Μυστηρίου της σωτηρίας. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο πλήρωμα του χρόνου. Ο χρόνος μετατρέπεται τώρα σε καιρό  της χάρης του Θεού. Συμπληρώθηκε ο χρόνος της προετοιμασίας και ο Θεός ήλθε να κατοικήσει ανάμεσά μας. Τώρα αρχίζει ο καιρός της σωτηρίας. Ο κάθε χριστιανός  πρέπει να συνειδητοποιήσει  αυτή την αλήθεια, πρέπει να προσπαθήσει να  ανακαλύψει μέσα σ’ αυτό τον καιρό της κοινής ιστορίας του Θεού και των ανθρώπων τα σημάδια της παρουσίας του Θεού. Αυτά τα σημάδια τα βλέπουμε μόνο με τα μάτια της πίστης. Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο, τότε τα Χριστούγεννα θα περάσουν  χωρίς να μας αγγίζουν. Ο Θεός που είναι έξω από το χρόνο, τώρα  μπαίνει στο χρόνο για να ζήσει μαζί μας τον καιρό της χάρης που ο ίδιος δίνει στους ανθρώπους. Ο Θεός έρχεται να συναντήσει τον άνθρωπο. Είναι μυστήριο ακατανόητο!

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να δούμε στην σημερινή περικοπή του ευαγγελίου είναι ο τόπος. Βρισκόμαστε στη Ναζαρέτ, όχι πια στην Ιερουσαλήμ. Είμαστε στην περιφέρεια, όχι σε μια μεγαλούπολη. Η περιφέρεια, για την εποχή εκείνη  και για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων ήταν ο τόπος των φτωχών, των περιθωριακών,  των προσώπων που δεν γνώριζαν  το Θεό. Ο Αρχάγγελος  μετακινείται  από το ναό, που είναι η κατοικία του Θεού, σε ένα απλό και φτωχό σπίτι της Ναζαρέτ.  Αυτή η σημείωση μας βεβαιώνει ότι ο Θεός δεν κατοικεί  αποκλειστικά και μόνο στο ναό, αλλά  κατοικεί  και εκεί που υπάρχουν άνθρωποι  ταπεινοί,  φτωχοί, που έχουν κάνει την απλότητα τρόπο ζωής.

Η Παναγία είναι το υπόδειγμα της ταπεινοσύνης. Ο Θεός θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο με οποιονδήποτε, που ακολουθώντας το παράδειγμα της Παναγίας θα μάθει να είναι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Η «κατοικία» του Θεού τώρα θα  είναι κάθε καρδιά ταπεινή και γενναιόδωρη. Όπως αυτή της Παναγίας.

Αν θέλουμε να γίνουμε λοιπόν κατοικία του Θεού και να νιώσουμε το μεγαλείο του ερχομού και της παρουσίας του, ας μιμηθούμε την Παναγία. Τότε θα εορτάσουμε αληθινά και χριστιανικά Χριστούγεννα της Εκκλησίας και όχι τα ψεύτικα Χριστούγεννα της καταναλωτικής κοινωνίας.

Καλά Χριστούγεννα!

+Ν 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου