ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Στη Συναγωγή της Ναζαρέτ ο Ιησούς αποκαλύπτεται ως Μεσσίας και Σωτήρας. Διαβάζει το εδάφιο από την Προφητεία του Ησαΐα που ακούσαμε και μελετήσαμε την περασμένη Κυριακή: "Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου, γι’ αυτό και με έχρισε να φέρω  στους φτωχούς το χαρμόσυνο μήνυμα…"Όταν τελείωσε την ανάγνωση της Προφητείας, κάθισε και τα μάτια όλων ήταν στραμμένα πάνω του. Τότε άρχισε τότε να τους λέει αυτό που ακούσαμε λίγο πριν στην αρχή της σημερινής ευαγγελικής περικοπής: "Σήμερα εκπληρώνεται  αυτή η Γραφή ".Έτσι ο Ιησούς παρουσιάζεται ως προφήτης. Είναι ο κατ’ εξοχήν προφήτης του Θεού.

Τι είναι όμως ο Προφήτης;Όχι βέβαια κάποιος που προλέγει τα μέλλοντα να συμβούν, αυτός λέγεται μάντης. Προφήτης είναι εκείνος που μιλά στο όνομα του Θεού.  Κάποιος που δεν σε αφήνει έτσι όπως είσαι, στην ήσυχη ζωή σου, σου ταράζει τη ζωή για να την αλλάξεις και να την προσαρμόσεις στο λόγο του Θεού, στο Ευαγγέλιο του Χριστού. Είναι εκείνος που σου ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή σου, που σε ωθεί  να προχωρήσεις προς τα εμπρός, για να συναντήσεις κάποιον που έρχεται να σε συναντήσει επειδή σε αγαπά και αυτός είναι ο ίδιος ο Θεός ο οποίος δεν μιλά πια από ψιλά, με βροντές και αστραπές αλλά έρχεται ανάμεσά μας και μιλά στην καρδιά μας. Συχνά μας επαναλαμβάνει: « όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας; Ακούει».

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι αισθανόμαστε ότι είμαστε εντάξει. Αυτό όμως δεν φτάνει,  ο Θεός θέλει να μας οδηγήσει στο δικό του δρόμο. Μας βγάζει  από την ησυχία μας, την αδράνεια, και την αδιαφορία μας για να βάλει σε μία πορεία μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι στη Βασιλεία του. Θέλει να ζήσουμε στη γη ως προφήτες.

Ίσως διερωτάται κάποιος: Υπάρχουν σήμερα προφήτες;

Και βέβαια υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο χρόνο θα κατοικεί ο λαός του Θεού πάνω σ’ αυτή τη γη. Υπάρχουν προφήτες μέσα στην Εκκλησία, την τοπική μας Εκκλησία,  στις πόλεις και τα χωριά μας, στις ενορίες μας,  σ’ αυτή την ενορία. Είναι όλοι αυτοί που μιλούν στο όνομα του Θεού,  που μιλούν πρώτα με τη ζωή τους και έπειτα με το λόγο τους. Είναι αυτοί  που αναγγέλλουν το λόγο του Θεού όχι ως δάσκαλοι αλλά  με τη χριστιανική μαρτυρία της ζωής τους.

Εκτός από τα άτομα προφήτες υπάρχουν και θεσμοί προφήτες. Η Εκκλησία είναι ένα προφήτης. Είναι αυτή που συνεχίζει το προφητικό έργο του Χριστού. Που αναγγέλλει το λόγο του Θεού. Τελεί τα Μυστήρια και μέσω αυτών προσφέρει τη σωτηρία στους ανθρώπους. Η Εκκλησία είναι εκείνη που παρατείνει το Χριστό μέσα στους αιώνες όπως έλεγε ο Άγιος Αυγουστίνος. Δεν υπάρχει σήμερα Χριστός χωρίς Εκκλησία, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο. Το κάθε μέλος της Εκκλησίας οφείλει να είναι  ένας προφήτης, ένας απεσταλμένος από το Θεό  που χρίστηκε από το Άγιο Πνεύμα για να συνεχίσει την αποστολή του Χριστού, μαζί με τους άλλους αδελφούς του μέσα από την κοινότητα  όλων των μαθητών του Χριστού που είναι η Εκκλησία, μέσα από κάθε ζωντανό κύτταρο της Εκκλησίας που είναι η ενορία.

Είναι ανάγκη λοιπόν κατά καιρούς η Εκκλησία να κάνει  μία ειλικρινή εξέταση της συνείδησης, για να διαπιστώνει  αν είναι συνεπής  και επαρκής στην αποστολή της. Γι’ αυτό και κάθε τόσο  εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίον επιτελούμε το έργο που μας ανάθεσε ο Κύριος. Ιδιαίτερα όταν διαπιστώνουμε πως οι καταστάσεις αλλάζουν, οι δυνάμεις μειώνονται, δεν μπορούμε να παραμένουν αδρανείς. Έχουμε ανάγκη από το προφητικό πνεύμα για να αναζητήσουμε το θέλημα του Θεού, όπως αυτό μας αποκαλύπτεται σήμερα. Η φράση του Χριστού: «σήμερα εκπληρώνεται αυτή η προφητεία» είναι πάντοτε επίκαιρη.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου