Τέλος στους εξωφρενικούς στολισμούς στα Μυστήρια

Εγκύκλιο προς τους ιερείς της περιφέρειας του απέστειλε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος υπογραμμίζοντάς τους την υποχρέωσή τους να ενημερώσουν τους πιστούς για την ανάγκη διαφύλαξης της ευπρέπειας και της ιερότητας των εκκλησιών, από τους διάφορους εξωφρενικούς – και πολλές φορές προκλητικά ακριβούς- στολισμούς που γίνονται σε βαπτίσεις και γάμους. Όπως επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος «ἐξεζητημένοι στολισμοί «τέλος»»!

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:
Θέμα: «Ανεπίτρεπτοι στολισμοί ιερών Μυστηρίων και Τελετών».

Αιδεσιμώτατοι Ιερείς.

Πολλές αφορμές για δυσμενή σχόλια εις βάρος της Εκκλησίας δίνουν οι παράλογοι και υπέρμετροι στολισμοί εντός και εκτός των Ιερών Ναών κατά την τέλεση μυστηρίων και διαφόρων τελετών. Τα γραφεία τελετών και στολισμών δεν γνωρίζουν βασικά θεματα της εκκλησιαστικής τελετουργικής και στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία των πελατών τους, μετατρέπουν τους Ιερούς Ναούς σε πάρκα πρασίνου ή σε παιδικές χαρές.
Η εικόνα, που παρουσιάζουν μερικοί Ναοί, κατά την τέλεση Μυστηρίων Γάμων και Βαπτίσεων, είναι εντελώς ξένη προς την ιερότητα του χώρου και την ευπρέπεια των Μυστηρίων. Η επιείκια, που έχομε επιδείξει, έχει αποθρασύνει μερικούς, οι οποίοι νομίζουν, ότι ημπορούν να προσθέσουν για το στολισμό του ιερού χώρου ο,τι η εφευρετικότητα τους έχει επινοήσει.
Φωτιζόμενες γλάστρες με δεκάδων μέτρων κορδέλες και τουλια, αψίδες με ψεύτικα άνθη, παιδικά παιχνίδια με διάφορα φουσκωτά, μάγισσες με προσωπα του παραμυθόκοσμου και άλλα πολλά συνθέτουν τη διακόσμηση μερικών Μυστηριων, η οποία και κόστος μεγάλο έχει, μάλιστα προκλητικό για την εποχή της οικονομικης στενότητος και κτυπητή ασέβεια.
Το ενθαρρυντικό και παρήγορο είναι, ότι η πλειονότητα των πιστών δεν ακολουθεί αυτή την γραμμή και δεν εγκρίνει την εκκοσμίκευση και γελοιοποίηση των Μυστηρίων και Τελετών. Υπάρχουν, όμως, οι ματαιόδοξοι, οι οποίοι για να εντυπωσιάσουν επιδίδονται σε απρεπείς υπερβολές, οι οποίες και ενοχλούν τους εχέφρονες και σκανδαλίζουν τους πιστούς.
Τα Ιερά Μυστήρια θέλουν εσωτερικό στολισμό ψυχής. Ο τελών ή συμμετέχων να έχει συναίσθηση της ιερότητος του χώρου και των τελουμένων. Εάν υπάρχει, ιδίως στους Γάμους, ένας διαφορετικός στολισμός, τούτο δικαιολογείται διά την χαράν του γεγονότος.
Στολισμός, που να εκφράζει την εορταστική ατμόσφαιρα του γεγονότος και την χαρά των μελλονύμφων.
Στη βάπτιση το νήπιον δεν αντιλαμβάνεται στολισμούς και παρατάξεις. Εκείνο που νιώθει είναι η Χάρις και Δωρεά του Αγίου Πνεύματος, που κατασκηνώνει στην ύπαρξή του και το καθιστά μέλος του Σώματος του Χριστού. Συνεπώς, δεν χρειάζονται στολισμοί, ούτε εντός, ούτε εκτός του Ιερού Ναού.
Όσον αφορά στις κηδείες και στα μνημόσυνα εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε, ότι ο στολισμός έχει περιορισθεί στα απολύτως απαραίτητα χωρίς να υπάρχουν υπερβολές.
Με τις επισημάνσεις αυτές θέλω να σας καταστήσω σαφές, ότι είναι ανάγκη να συγκρατήσουμε τους πιστούς από πράξεις και ενέργειες, που ευτελίζουν τα Ιερά Μυστήρια και τα μετατρέπουν σε κοσμικά γεγονότα.
Οι Ιερείς είναι απολύτως υπεύθυνοι απέναντι στη σύσταση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως, να μη επιτρέπουν σε κανένα να παραμορφώνει τον χώρο του Ναού, εντός και εκτός κατά την τέλεση μυστηρίων και τελετών και να δημιουργεί την αδικαιολόγητη ανισότητα «ος μεν πεινά, ος δε μεθύει» (Α Κορ. 11,21).
Πάντοτε παρατηρούνται υπερβάσεις και παραβάσεις. Εσείς πρέπει να κρατείτε την ισορροπία της εκκλησιαστικής ιεροπρέπειας.
Η ως άνω σύστασή μου δεν είναι προτροπή ή συμβουλή, αλλά είναι εντολή και οφείλετε να συμμορφωθείτε απολύτως με τη νέα πραγματικότητα.
Όταν θα έρχονται οι ενδιαφερόμενοι για να κλείσουν ημερομηνία τελέσεως του Μυστηρίου θα τους ενημερώνετε λεπτομερώς, ότι οι εξεζητημένοι στολισμοί «τέλος», για να μη ευρεθείτε προ τετελεσμένου γεγονότος. Από εσάς τους ιδίους εξαρτάται η εφαρμογή της συστάσεώς μου και της εντολής μου.

ΣΧΟΛΙΟ kantam.gr: Συγχαίρουμε, επικροτούμε και προωθούμε όπου δει.
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου