ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ-ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ-ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 η τοπική μας Εκκλησία στην Τήνο τέλεσε στον καθεδρικό της Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναζουσών που μας προηγήθηκαν στην πίστη και εργάστηκαν στην Εκκλησία της Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο μας Π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του: ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός οι ιερείς που κατοικούν στην Τήνο και ο ιερέας της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών π. Μάρκος Βιδάλης και ο Υποδιάκονος  Μάριος Φώσκολος

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, λίγο πριν ο Απόστολος Παύλος μας απεύθυνε τα λόγια που είχε απευθύνει και στην Εκκλησία των Θεσσαλονικέων: Μας είπε: « Αδελφοί δεν θέλω να αγνοείτε  σχετικά με αυτούς που έχουν κοιμηθεί, ώστε να μη λυπάστε όπως και οι υπόλοιποι που δεν κατέχουν την ελπίδα».

Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα, για να προσευχηθούμε για τους αδελφούς μας στην αρχιεροσύνη, την ιεροσύνη, τους μοναχούς και τις μοναχές που αφού εργάστηκαν στην τοπική μας Εκκλησία, ολοκλήρωσαν το έργο που ο Κύριος τους ανέθεσε και αναχώρησαν για τη συνέχιση της ζωής τους στην ουράνια βασιλεία.

Η προσευχή μας για τους αδελφούς μας και αδελφές μας δεν είναι μόνο μια  πράξη  ευγνωμοσύνης και αγάπης προς τα πρόσωπα τους και αναγνώρισης του  έργου τους, αλλά είναι και ευκαιρία ανανέωσης της πίστης μας στην αιώνια ζωή και την ευτυχία που μας περιμένει μετά την επίγεια αυτή πορεία.

Στο πρώτο ανάγνωσμα ακούσαμε  για το «πλούσιο γεύμα που ο Κύριος θα παραθέσει σε όλους τους λαούς». Ο Θεός προσκαλεί όλους μας να παρακαθίσουμε στο αιώνιο αυτό συμπόσιο της αγάπης του. Είναι απόδειξη της αγάπης του για τον άνθρωπο. Ο Κύριος μα αγαπά σε κάθε στιγμή ακόμη και την ώρα του θανάτου μας.

Με το γεύμα αυτό που  παραθέτει στους ευλογημένους του μας εξασφαλίζει και τη θέα του προσώπου του, διότι «θα τον δούμε έτσι όπως ακριβώς είναι. Η παντοτινή παρουσία του  είναι η εγγύηση της ευτυχίας μας.

Ο  Θεός μας έπλασε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Γι’ αυτό και θέλει  να σφουγγίσει και κάθε δάκρυ  από τα μάταια μας. «Θα καταστρέψει το πέπλο  που σκέπαζε το πρόσωπο όλων των λαών  και το πένθιμο κάλυμμα που  κάλυπτε  όλα τα έθνη».

Αυτό, ήδη ο Κύριος το προετοιμάζει κατά την επίγεια πορεία μας, όταν μας δίνει ευκαιρίες μέσα από τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, όπως είναι η τέλεση αυτής της Θείας Μυσταγωγίας, του Μυστηρίου της αγάπης του Θεού για μας. Σήμερα εδώ βρισκόμαστε γύρω από το τραπέζι της Ευχαριστίας, όπου προγευόμαστε το δείπνο για το οποίο μας μίλησε ο Προφήτης Ησαΐας.

Το ευαγγέλιο μας περιέγραψε την τελική κρίση δηλαδή την τελική πρόσκληση στο αιώνιο συμπόσιο. «Ελάτε εσείς οι ευλογημένοι του Πατέρα μου». «Όλα τα έθνη θα συγκεντρωθούν ενώπιον Του». Και τότε θα ζητηθεί από τον καθένα μας το ένδυμα γάμου. Η τελική κρίση. Μια κρίση που δεν θα γίνει μόνο με δικαιοσύνη αλλά προπάντων με αγάπη και ευσπλαχνία.

Ο Κύριος θα  μας ζητήσει αν αγαπήσαμε το Θεό και τον πλησίον μας. Η μάλλον αν αγαπήσαμε μέσω του πλησίον μας τον ίδιο το Θεό. « Ότι κάνατε σε ένα από αυτούς τους μικρούς αδελφούς μου σε μένα το κάνατε». Στο Θεό η δικαιοσύνη και η αγάπη έχουν  την  ίδια άπειρη διάσταση. Ενώ στον άνθρωπο η δικαιοσύνη δεν ταυτίζεται με την αγάπη αλλά συμπληρώνεται από την αγάπη.

Ο Κύριος  μας προειδοποιεί και πάλι ότι πρέπει να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας προς τους αδελφούς μας. Μας καλεί να βιώνουμε την αγάπη δίνοντας προσοχή στις ανάγκες του πλησίον μας.  Η αγάπη προς τον πλησίον είναι η προϋπόθεση για την απόκτηση της κληρονομιάς της βασιλείας του Θεού, εφόσον η αγάπη προς τον άνθρωπο επιβεβαιώνει την αγάπη μας προς τον ίδιο το Θεό.

Αντίθετα μια ζωή προσαρμοσμένη στον εγωισμό μας που αγνοεί τις ανάγκες του άλλου προκαλεί την αυτοτιμωρία μας και οδηγεί «στην αιώνια φωτιά που έχει ετοιμαστεί για τον διάβολο και τους αγγέλους του».

Αυτές οι αλήθειες, αδελφοί μου και αδελφές μου, δεν  πρέπει να μας φοβίζουν  αλλά από χαρά να μας να μας παιδαγωγούν. Το Ευαγγέλιο μας ηρεμεί. Μας δημιουργεί αισιοδοξία και χαρά.  Μας βεβαιώνει ότι ο Θεός είναι αγάπη, κρίνει με αγάπη. Αν ασκούμε  την αγάπη και την ευσπλαχνία προς τους αδελφό μας, τότε  δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, διότι ήδη ο  Θεός μας αποκαλεί ευλογημένους.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτή την τέλεση του Μυστηρίου της αγάπης και της ευσπλαχνίας του Θεού , ζητώντας από τον Κύριο να κατατάξει όλους τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας που μας προηγήθηκαν στην πίστη, στην αγάπη και την ελπίδα. Και ας του ζητήσουμε επίσης όταν έλθει και για μας αυτή η ευλογημένη ώρα, να ακούσομε το: «ελάτε οι ευλογημένοι του Πατέρα μου κληρονομήσατε τη βασιλεία η οποία ετοιμάστηκε για σας από καταβολής κόσμου». Αμήν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε το κενοτάφιο των Αρχιερέων και των ελαχίστων μνημάτων που ευρίσκονται μέσα στον Καθεδρικό Ναό.

[module-752]

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου