ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΕΝΗΣ
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου, τις βραδινές ώρες τελέστηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό της Στενής. Μαζί του συμπροσευχήθηκαν ο εφημέριος του Ναού π. Φερνάνδος, ο Γενικός Βικάριος π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο εφημέριος Κτικάδου π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο εφημέριος ποιμαντικής ενότητας Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης, ο εφημέριος Μυκόνου – Σάμου π. Ριχάρδος, ο εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Κώμης π. Μάρκος Βιδάλης, ο εφημέριος ποιμαντικής ενότητας Κάμπου π. Ιωάννης Σκλάβος.
Μετά το σύντομο ανάγνωσμα του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:
Η σημερινή εορτή ενώνει ανατολή και δύση που προσβλέπουν προς τον Άγιο Νικόλαο ως αποτελεσματικό και θαυματουργό προστάτη τους.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η ευλάβεια του Αγίου ξεκίνησε από την Ανατολή τους πρώτους αιώνες μετά το θάνατό του που επήλθε γύρω στο 335 μετά Χριστόν. Η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου στο Μπάρι της Ιταλίας το έτος 1087, απετέλεσε το γεγονός της εξάπλωσης της ευλαβείας του στη Δύση και σε όλο τον κόσμο.
Για τη ζωή του Αγίου δεν υπάρχουν πολλές πηγές βεβαιωμένες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προστεθούν πολλές παραδόσεις αρκετές που ήδη από τους παλαιούς χρόνους izionichefindall’antichità παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της ψυχής του. Σκιαγραφούν αποτελεσματικά το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Διακρίνεται πριν απ’ όλα για το έργο της διάδοσης της αληθινής πίστης. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα τιμάται ως «Διδάσκαλος πίστεως και εικόνα πραότητος». Έλαβε μέρος στην Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το έτος 325 στην οποία συντάχτηκε το πρώτο μέρος του Συμβόλου της Πίστεως.
Εκτός από αυτό στις βυζαντινές απεικονίσεις εμφανίζεται μαζί με τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησία, τον Βασίλειο το Μέγα, Γρηγόριο τον Ναζιανζινό και Ιωάννη το Χρυσόστομο. Όμως ο Άγιος Νικόλαος έγινε γνωστός εξ αιτίας των πολλών θαυμάτων που έγιναν και γίνονται με τις ικεσίες του.
Ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος εργάστηκε για τη διατήρηση της πίστης του λαού του. Δεν κήρυττε μόνο στο λαό του, αλλά ήταν και κοντά στο λαό, στο πνευματικό ποίμνιό του.
Είναι σε όλη την Εκκλησία γνωστός ως ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων ως ο άνθρωπος που ήταν κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού του. Αντιμετώπιζε όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένα έργα αγάπης την κάθε λογής φτώχεια του ανθρώπου. Ήταν ο κατ' εξοχήν «φιλάνθρωπος».
Η παράδοση αναφέρει ότι στην Πόλη των Μύρων ζούσε κάποιος άνθρωπος που είχε οικονομικά καταστραφεί, πατέρας τριών κοριτσιών που κινδύνευαν να πάρουν λανθασμένο δρόμο.
Όταν το πληροφορήθηκε ο Επίσκοπος Νικόλαος, για τρεις συνεχόμενες νύκτες, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανένα έριξε από το παράθυρο των κοριτσιών τρία πουγκιά με νομίσματα.
Με τον τρόπο αυτό ο πατέρας αυτός κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος του και να εξασφαλίσει την προίκα για το γάμο και των τριών κοριτσιών του.
Πόσο όμορφο είναι αυτό το παράδειγμα για κάθε σημερινό επίσκοπο: Ο Άγιος Νικόλαος δείχνει τι πρέπει να κάνει κάθε καλός επίσκοπος, κάθε ιερέας και όλη η Εκκλησία, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Ο Άγιος Νικόλαος την αγαθοεργία του δεν την δημοσίευε, αλλά την πραγματοποιούσε νύκτα για να μην τον πάρει κανένας είδηση, έκανε αυτό που είπε ο Χριστός, «όταν κάνεις ελεημοσύνη μη το διατυμπανίζεις, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, για να τους τιμήσουν οι άνθρωποι….. όταν δίνεις ελεημοσύνη, ας μην ξέρει ούτε το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί σου» (Ματθ.6,2).
Ο κάθε επίσκοπος, ο κάθε ιερέας, όλη η Εκκλησία, οφείλουμε να είμαστε η « πνευματική και υλική άμεση δράση» στις περιπτώσεις των πραγματικά δυστυχισμένων και φτωχών αδελφών μας.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης όχι μόνο των φτωχών αλλά και των ναυτικών προς τον οποίον καταφεύγουν για να αποφεύγουν τις φουρτούνες που συχνά αντιμετωπίζουν στον καθημερινό τους αγώνα για να εξασφαλίσουν την οικογένειά τους τον άρτο τον επιούσιο. Αλά φουρτούνες δεν υπάρχουν μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά. Και στην εποχή μας οι φουρτούνες της στεριάς είναι πιο επικίνδυνες. Είναι η στιγμή που όλοι μας έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου για να ξεπεράσουμε τις κάθε λογής φουρτούνες. Λυπούμαι που οι ναυτικοί μας που έχουν στη γέφυρα των πλοίων τους την εικόνα του Αγίου Νικολάου φέτος προτίμησαν στη γιορτή του να αφήσουν τις γέφυρες των πλοίων τους αμπαρωμένες και τις εικόνες του Αγίου ξεχασμένες!
Οι ημέρες αυτές είναι δύσκολες και προβλέπεται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, είναι πολύ φουρτουνιασμένες και σίγουρα χρειάζεται η βοήθεια του Αγίου Νικολάου περισσότερο παρά ποτέ. Ας βάλουμε λοιπόν όλοι μας την εικόνα του Αγίου Νικολάου στη γέφυρα τις καρδιάς μας και ας αφήσουμε την πόρτα της διάπλατα ανοικτή για να αγαπά όπως αγαπούσε ο Άγιος Νικόλαος μιμούμενος την ενσαρκωμένη αγάπη την οποία προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε με πίστη αληθινή την οποία θα αποδεικνύουμε με έργα αγάπης
Τότε σίγουρα και εμείς θα πανηγυρίσουμε σωστά και χριστιανικά τη μνήμη του μεγάλου προστάτη των φτωχών, του προστάτη των ναυτικών, και του εγγυητή της ενότητας των Εκκλησιών. Αμήν.
Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Στενής
Όταν επανέκαμψε η λιτανεία στον Ενοριακό Ναό, ο εφημέριος π. Φερνάνδος εκ μέρους των ενοριτών της Στενής ευχήθηκε στο Σεβασμιότατο για την ονομαστική του εορτή.
Πριν την τελική ευλογία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε χρόνια πολλά στον παρόντα εορτάζοντα εφημέριο της ποιμαντικής ενότητας Αγάπης π. Νικόλαο, στο εφημέριο της ορθοδόξου ενορίας της Στενής π. Νικόλαο Μαραγκό και σ’ όσες και όσους έχουν την τιμή να φέρουν τον όνομα του Αγίου Νικολάου.
Εκ μέρους της ενορίας προσφέρθηκε στον αύλειο χώρο του Ναού παραδοσιακό κέρασμα.
Foto: s..speranza