ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Χθες το στις 6.30 το απόγευμα τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό μας  Ναό στη Νάξο. Την Ακολουθία του Εσπερινού τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός π. Νικόλαος και συμπροσευχήθηκαν μαζί του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου και Πάρου Παν/τατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος και ο εφημέριος της  Νάξου και της Πάρου π. Γεώργιος Παλαμάρης.

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα μίλησε στη Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε μεταξύ άλλων:

Η  Μαρία και ο Ιωσήφ  πήραν το πρωτότοκό τους παιδί στην αγκαλιά τους για να το φέρουν στο ναό, εκεί  ο Συμεών παίρνει στη δική του αγκαλιά το παιδί και αισθάνεται μια τόσο μεγάλη χαρά που θεωρεί ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του πάνω στη γη αφού αξιώθηκε όχι μόνο να δει αλλά και να σφίξει στην αγκαλιά του τον ίδιο το Μεσσία Χριστό. Είναι τόση η αγαλλίαση της ψυχής του που ξεσπά δε αυθόρμητη δοξολογία και ικεσία: " Άφησε τώρα το δούλο σου να πεθάνει εν ειρήνη, γιατί είδαν τα μάτια μου τη σωτηρία σου, αυτή που ετοίμασες μπροστά σε όλους τους λαούς, φως που θα φωτίσει τα έθνη  και δόξα για τον Ισραήλ το λαό σου».

Ήταν γέροντας ο Συμεών, όπως επίσης κι η προφήτισσα Άννα (το ευαγγέλιο μάλιστα προσδιορίζει την ηλικία, περίπου ογδόντα τεσσάρων ετών).

Αυτά τα δύο πρόσωπα εκπροσωπούν εκείνη τη στιγμή όλο το λαό του Ισραήλ, όλο το λαό του Θεού αλλά και όλη την ανθρωπότητα, που περιμένει τη "λύτρωση". Εκπροσωπούν όλους μας και προπάντων όλους τους ηλικιωμένους όλων των εποχών. Το ευαγγέλιο σήμερα φωνάζει δυνατά προς κάθε κατεύθυνση, πως  τα γερατειά  δεν είναι ναυάγιο, δεν είναι δυστυχία, ούτε απογοήτευση αλλά μια ελπίδα. Ο Συμεών και η Άννα σήμερα δηλώνουν πως είναι  όμορφο να είναι κανείς ηλικιωμένος, γιατί τα γηρατειά μπορεί κανείς να τα ζήσει με χαρά. Με την προϋπόθεση βέβαια  να υπάρχει κάποιος που να τα συνοδεύει, να τα δέχονται στην αγκαλιά τους λίγη αγάπη, λίγη θαλπωρή, λίγη στοργή από τους συνανθρώπους τους. 

Σήμερα αυτοί οι δύο γέροντες Συμεών και Άννα, γίνονται  για όλους μας δύο δυνατοί κήρυκες του Ευαγγελίου. Αναγγέλλουν στην Εκκλησία και στην κοινωνία την καλή αγγελία μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία πως: ένα μικρό παιδί αδύναμο και φτωχό μπορεί να παρηγορήσει, να πλημμυρίσει από χαρά και να αξιοποιήσει τα γηρατειά. Αυτοί οι δύο γέροντες δεν κλείστηκαν στον εαυτό τους, στην εγκατάλειψη των φυσικών δυνάμεών τους, βρήκαν σ’ αυτό το παιδί  μια καινούρια συντροφιά , μια καινούρια δύναμη ένα άλλο είδους νιότης. Βρήκαν των νόημα των γηρατειών τους.

Η εύθραυστη ζωή των ηλικιωμένων  μετατρέπεται σε ευλογία όταν συναντιέται  με την αγάπη  και τη δύναμη του Θεού. Το Ευαγγέλιο ξέρει να  δημιουργεί νέες δυνάμεις ακόμη και από εκείνους που ο κόσμος περιθωριοποιεί.  Οι γέροντες, όπως και οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, έχουν τη δική τους αποστολή μέσα στην Εκκλησία: αρκεί κανείς να αξιοποιεί το χρόνο που έχει για να σκεφθεί, να προσευχηθεί, να στηρίξει με το δικό του τρόπο την Εκκλησία, την ενορία, την ευρύτερη κοινωνία, να παρακαλέσει για την ειρήνη, να κάνει μια επίσκεψη σε όποιον βρίσκεται στη μοναξιά, να χρησιμοποιήσει τις πολλές ευκαιρίες που του προσφέρονται για να δώσει μαρτυρία  της ελπίδας του στον Κύριο.

Σήμερα ο Κύριος μας είπε πως κανένας δεν αποκλείεται από τη χαρά του Ευαγγελίου. Είναι το θαύμα που ο Ιησούς κάνει  σε όποιον τον δέχεται  στην αγκαλιά του

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου