Τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός στην Ευαγγελίστρια Μυρσίνης Τήνου
Στην Καθολική Εκκλησία φέτος ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λειτουργικά μεταφέρθηκε δη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018.
Στον Ενοριακό Ναό της Μυρσίνης τν Κυριακή 25 Μαρτίου, στις 7.30 μμ τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και μαζί του προσευχήθηκε στο Ιερό ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος.
Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν Καθολική.
Μετά την ανάγνωση του σύντομου αναγνώσματος ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη Συναγμένη Εκκλησία και είπε:
Ο Χριστός παρεμβαίνει στην ανθρώπινη ζωή. Γίνεται άνθρωπος. Η ερημιά της ανθρώπινης μοναξιάς σταματάει. Δέχεται, Αυτός που έφτιαξε τον κόσμο, να γίνει Ένας μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο. Να γίνει σωτηρία του κόσμου. Μια αμυδρή αναλογία θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς στην φανταστική πιθανότητα, ένας άνθρωπος να αγαπάει τόσο πολύ τα… μυρμήγκια ώστε, όχι απλώς και μόνον να τα φροντίζει, αλλά και να δεχτεί να γίνει… μυρμήγκι για την σωτηρία τους! Πώς λοιπόν ένα τέτοιο γεγονός να μην είναι Ευαγγελισμός; Δηλαδή καλή αγγελία. Χαρούμενες ειδήσεις. Αλλαγή των δεδομένων της ζωής; Αφού Αυτός που γίνεται άνθρωπος είναι ο κτίστης και Δημιουργός και συνεπώς το γεγονός είναι κεφαλαιώδους σημασίας για αυτά που θα ακολουθήσουν.
Θεμελιακό πρόσωπο στην όλη ιστορία είναι το πρόσωπο της Παναγίας. Δέχεται μια επίσκεψη ασυνήθη και αφύσικη και ακούει από τον επισκέπτη ένα χαιρετισμό περίεργο για το πρόσωπο της» χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία».
Ο απρόσμενος επισκέπτης–Αρχάγγελος Γαβριήλ, μετά τον χαιρετισμό του, επεξηγώντας περιγράφει τα μέλλοντα να συμβούν. Τα δεδομένα Αυτού που θα γεννηθεί: Είναι ο Υιός του Θεού τον οποίον ο Θεός καθιστά Κύριον των πάντων εις τους αιώνες». Ο άγγελος βιάζεται να κάνει τις επεξηγήσεις στην Μαρία, πριν εκείνη εκφράσει τη λογική και φυσική απορία: πως θα γίνει αυτό; προκειμένου να κατανοηθεί, ότι πρόκειται για μια υπερφυσική παρέμβαση στο φυσικό ανθρώπινο τρόπο που ο άνθρωπος γεννιέται. Ότι το πνεύμα του Θεού θα κάνει το θαύμα.
Η Παναγία στην θεολογία και στην υμνολογία της Εκκλησίας παραλληλίζεται με την διάβαση της ερυθράς θάλασσας από τους Εβραίους. Τότε έχουμε μια διήγηση περίεργη και εξωφυσική. Τώρα έχουμε μια διήγηση, περίεργη και υπερφυσική
– Πώς κόπηκε στα δύο η Ερυθρά θάλασσα;
– Αυτός που μπορεί να φτιάξει την Ερυθρά θάλασσα αυτονόητο είναι ότι μπορεί και να την κόψει.
– Πως γέννησε η Παναγία χωρίς να συμβεί αυτό που συμβαίνει σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη;
Μά αυτός που ρύθμισε τον φυσικό νόμο γέννησης των ανθρώπων, φυσικό είναι να μπορεί και να παρέμβει στον νόμο.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου δεν είναι μόνο Θεομητορική εορτή αλλά και Χριστολογική.
Γιορτάζουμε στον Ευαγγελισμό πρώτα, την από αγάπη είσοδο του Χριστού στην ανθρώπινη ζωή και ιστορία, και έπειτα την ενεργό συμμετοχή της Μαρίας από τη Ναζαρέτ στο Μυστήριο της σάρκωσης του Χριστού, που την καθιστά Παναγία και Θεοτόκο.
Η παρέμβαση του Θεού στην Ερυθρά θάλασσα εξασφάλισε την ελευθερία των Εβραίων. Η σάρκωση του Χριστού με τον Ευαγγελισμό δίνει δυνατότητες ελευθερίας σε μας. Μας δίνει την διπλή ελευθερία την «ελευθερία από…» και την «ελευθερία για…»! Δηλαδή υπάρχει ελευθερία από εξωτερικά και τεχνικά θέματα. Ελευθερία από ανάγκες. Ελευθερία από συνθήκες. Ελευθερία από ανθρώπους-εχθρούς. Όλα αυτά είναι σπουδαία και μεγάλα όμως μπορεί να ρυθμίσει κανείς την ζωή του και χωρίς αυτές τις ελευθερίες. Και υπάρχει και ελευθερία για… δηλαδή ελευθερία να μπορώ να ενεργώ και να επιλέγω. Ελευθερία για ποιοτικό προσδιορισμό της ζωής μου. Ελευθερία για απόρριψη των λανθασμένων και άρρωστων καταστάσεων. Ελευθερία για επιλογή των καίριων γεγονότων της ζωής μου.
Η ελεύθερη ανταπόκριση της Παναγίας στον λόγο του αγγέλου, έδωσε σ όλους μας την ανάλογη δυνατότητα να πούμε ελεύθερα στον Χριστό: Ιδού, είμαι δούλος σου με ελεύθερη επιλογή μου. Κάνε με ελεύθερο από τα πάθη και τις αμαρτίες μου, για να μπορώ ελεύθερα να Σ’ αγαπώ.
Στη σχέση με τον Χριστό, η ελευθερία είναι όρος απαράβατος για σύναψη σχέσης μ’ Αυτόν. Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει σχέση. Αυτό είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ του Χριστού.
Ας ευχαριστήσουμε την Παναγία για τον τρόπο ανταπόκρισής της. Ας ευχαριστήσουμε τον Χριστό για την αγάπη του να γίνει άνθρωπος, να μας ελευθερώσει, και να μας δώσει την δυνατότητα ποιοτικής ρύθμισης της ζωής μας ανεξάρτητα και ελεύθερα από πάθη και συνθήκες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε Την πιο θεμελιακή επιλογή που υπάρχει στην ανθρώπινη ζωή: να αγαπούμε Θεό και τον συνάνθρωπό μας. Αμήν.
Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού προβλεπόταν να γίνει η λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας στο χωριό, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των παρόντων πιστών αποφασίστηκε, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών να γίνει σήμερα μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία προβλέπεται να τελεστεί σήμερα στις 7μμ.
Στη συνέχεια ο Σύλλογος του χωριού πρόσφερε ένα ζεστό τσάι στην ενοριακή αίθουσα που συνοδευόταν από όλα τα σχετικά παραδοσιακά των εορτών γλυκύσματα.
Στη φωτογραφία ο Αρχιεπίσκοπος στην αίθουσα με τα παιδιά της ενορίας