Επίσκοπος Takami: κατάργηση των πυρηνικών όπλων
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά των πυρηνικών όπλων. Υπενθυμίζοντας «τους τραγικούς βομβαρδισμούς με ατομικά στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι» που έλαβαν χώρα στις 6 και στις 9 Αυγούστου του 1945, 75 χρόνια πριν», μετά την θεομητορική προσευχή Angelus, ο Πάπας απηύθυνε μια ιδιαίτερη σκέψη αναφορικά με το ταξίδι που έκανε πριν από ένα χρόνο, αναφέροντας ακριβώς: «Θυμάμαι με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, την επίσκεψη που πραγματοποίησα πέρσι σε αυτά τα μέρη, ανανεώνω την πρόσκληση «να προσευχηθούμε και να εργαστούμε για έναν κόσμο που θα είναι εντελώς απαλλαγμένος από τα πυρηνικά όπλα».
Οι τελευταίες ώρες του Ναγκασάκι
Είχαν περάσει μόλις 72 ώρες, στον ουρανό και στη γη της Χιροσίμα, εξακολουθούσε ακόμη να καίει το Little Boy και οι Ιάπωνες δεν είχαν ακόμη καταλάβει αυτό που θα συνέβαινε στην πραγματικότητα και ότι είχε φθάσει και ο Fat Man, η δεύτερη ατομική βόμβα στην ιστορία την οποία έριξαν σε μια πόλη, στο λιμάνι του Ναγκασάκι, σίγουρα στρατηγικής σημασίας, αλλά που ήταν η δεύτερη επιλογή των Αμερικανών. Η πρώτη έπρεπε να είναι η Kokura, την οποία έσωσε η κακή ορατότητα εξαιτίας της συννεφιάς. Ο καιρός στη συνέχεια έστρεψε περίπου 6,5 κιλά πλουτωνίου -239 στο Ναγκασάκι, στην βιομηχανική ζώνη, και ένα σφάλμα 4 χιλιομέτρων απόκλισης από το σημείο όπου είχε προβλεφθεί η έκρηξη, έσωσε μεγάλο μέρος της πόλης η οποία παρέμεινε προστατευμένη χάρη στους λόφους. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να σώσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, γίνεται λόγος για περίπου 80 χιλιάδες θύματα τα οποία προστέθηκαν σε εκείνα της Χιροσίμα, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας των δύο ατομικών βομβών σε πάνω από 200 χιλιάδες άτομα.
Επίσκοποι Ιαπωνίας και Η.Π.Α.: να τεθεί ένα τέλος στην πυρηνική απειλή
Με τον βομβαρδισμό στο Ναγκασάκι, η ιαπωνική αυτοκρατορία συνθηκολόγησε, στις 15 Αυγούστου του 1945 η παράδοση της Ιαπωνίας ήταν γεγονός και μαζί με αυτή ήρθε και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, 75 χρόνια μετά, η έκκληση για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων συνεχίζεται, όπως και το αίτημα να μην ξεχνάμε, ώστε «να θυμόμαστε και να εργαζόμαστε για την ειρήνη», όπως υπογραμμίζεται από τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς επισκόπους οι οποίοι ζητούν επίσης, την επικύρωση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών από όλες τις χώρες. Και πάνω σε αυτό επιμένει πολύ και ο αρχιεπίσκοπος του Ναγκασάκι, ο σεβασμιότατος Joseph Mitsuaki Takami, πρόεδρος της επισκοπικής διάσκεψης των Ιαπώνων επισκόπων. Και ο ίδιος είναι ένας από τους επιζώντες, όταν έπεσε η βόμβα βρισκόταν μέσα στη μήτρα της μητέρας του η οποία ήταν τριών μηνών έγκυος. Από την οικογένειά του, θύματα έπεσαν η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του, οι δύο αδελφές της μητέρας του και με την πάροδο των χρόνων και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Στο Ναγκασάκι όπως και στη Χιροσίμα, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες τους, με το Μουσείο της Βόμβας αλλά κυρίως με το Πάρκο της Ειρήνης, ένα μέρος που σηματοδοτεί το σημείο της έκρηξης. Υπάρχουν επίσης και οι επιζώντες και από τις δύο πόλεις που μαρτυρούν τη φρίκη της πυρηνικής απειλής, όπως υπάρχει επίσης και ο σοβαρός κίνδυνος της λήθης, επειδή για πολλούς Ιάπωνες σήμερα, είναι δύσκολο να θυμούνται ακόμη και τις δύο αυτές ημερομηνίες. Αυτό επιβεβαίωσε στο Vatican News ο ίδιος ο σεβασμιότατος Joseph Mitsuaki Takami:
Απ. – είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά όσο αφορά στο ενδιαφέρον για την ατομική βόμβα από μέρους εκείνων που έχουν βιώσει την πραγματικότητα, τραγική και ανεξήγητη, και από μέρους εκείνων που δεν είχαν καμιά σχετική εμπειρία. Αλλά για τους επιζώντες (της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι), οι ημερομηνίες της 6ης και της 9ης Αυγούστου είναι πραγματικά αξέχαστες. Είναι λίγο περισσότεροι από 100.000 και η ηλικία τους είναι περί τα 83 έτη. Όπως εκείνοι έτσι και τα μέλη των οικογενειών τους δεν μπορούν να ξεχάσουν, όπως και εγώ, ούτε εγώ μπορώ να ξεχάσω εκείνη την ημέρα και τα θύματα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες θυμούνται την ημερομηνία, αλλά πιστεύω επίσης ότι την παίρνουν λιγότερο σοβαρά από ότι οι επιζώντες, και το ίδιο κάνουν και οι νεότερες γενιές, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν γνωρίζουν την ημερομηνία του βομβαρδισμού, της απελευθέρωσης της ατομικής βόμβας και επομένως είναι απαραίτητο να μεταδώσουμε στους νέους την τραγική εμπειρία. Οι εφημερίδες και οι τηλεόραση του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα, για τουλάχιστον έξι μήνες, καθημερινά, παρουσιάζουν ντοκουμέντα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ευτυχώς, ακόμη και αν δεν υπάρχουν πολλοί, ορισμένοι νέοι από το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα δραστηριοποιούνται κατά των πυρηνικών όπλων και υπέρ της ειρήνης. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα!
Εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να γίνονται αισθητά από τους Ιάπωνες καθολικούς και μη, τα λόγια και οι εκκλήσεις κατά των πυρηνικών του Πάπα Φραγκίσκου, τα οποία ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία;
Απ. – Τα λόγια του Πάπα ήταν πολύ δυνατά, για παράδειγμα όταν είπε ότι «η χρήση και η κατοχή πυρηνικών όπλων είναι ανήθικη», αυτός είναι ένας όρος σχεδόν νέος για τους Ιάπωνες αλλά και για τον κόσμο, όμως δεν θα μπορούσα να αναφέρω με ακρίβεια, τον ακριβή αριθμό των καθολικών Ιαπώνων που εξακολουθούν να θυμούνται ακόμη σήμερα τα λόγια του Αγίου Πατέρα, αλλά η Διάσκεψη των Επισκόπων δημοσίευσε ορισμένα ερωτηματολόγια αναφορικά με την επίσκεψη του Φραγκίσκου και θα πρέπει να αναλύσει τα αποτελέσματα. Δημοσιεύθηκε επίσης η ιαπωνική μετάφραση όλων των λόγων που ο Άγιος Πατέρας εκφώνησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Ελπίζουμε ότι πολλοί καθολικοί, και ίσως ακόμη και μη χριστιανοί, να διαβάσουν αυτό το βιβλίο, και είναι βέβαιο ότι πολλές οργανώσεις που εργάζονται για την ειρήνη ότι έλαβαν ενθάρρυνση και ώθηση από τα λόγια του Πάπα.
Σεβασμιότατε Takami, ο ιαπωνικός λαός πιέζει την κυβέρνηση να υπογράψει το Σύμφωνο απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων και είναι πραγματικά περίεργο, οι αρχές της πρώτης και μοναδικής χώρας που δέχθηκε επίθεση από ατομικά, ακόμα να μην το έχει πράξει …
Απ. – Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η υπογραφή του Συμφώνου δεν είναι ρεαλιστική, δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Η Ιαπωνία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ατομικής βόμβας των Η.Π.Α., οι Η.Π.Α. δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ αυτά τα πυρηνικά όπλα, έτσι και η Ιαπωνία αισθάνεται υποχρεωμένη να παραμένει κάτω από την «κυριαρχία» των Η.Π.Α.. Πολλοί Ιάπωνες πιστεύουν ότι η στάση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας δεν είναι σωστή, επειδή είναι η μοναδική χώρα θύμα της ατομικής βόμβας, επομένως λαός και κυβέρνηση οφείλουν να αλλάξουν την πραγματικότητα. Γι αυτό επιθυμώ η κυβέρνηση να υπογράψει τη Συνθήκη για να αλλάξει η κατάσταση, η πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνη εξαιτίας των πυρηνικών όπλων.
Μετάφραση: ρφ