Τα θαυμαστά αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας

Τα θαυμαστά αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας


Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, ο Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ενοριακό μας Ναό στην Πάρο, ο οποίος βρίσκεται ως γνωστό λίγα μέτρα δεξιά από τον ιστορικό Ναό της Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Η Ενορία μας στην Πάρο αποτελείται από  ενορίτες που προέρχονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης αλλά και  άλλων ηπείρων. Εκεί συναντάμε πολλές εθνικότητες και οι γλώσσες που ακούγονται είναι επίσης πολλές. Όμως η Βαβέλ της σύγχυσης των γλωσσών και στην ενορία μας αυτή έχει αντικατασταθεί από την γλώσσα της πίστης που εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στη ζωή των ενοριτών και προπάντων στη λατρεία. Όλοι προσεύχονται και ψάλλουν στη γλώσσα της Χώρας που βρίσκονται και βιώνουν.

Συναντήσαμε τον Άγγλο μουσικό της Ενορίας τον κ. Fergus.  Ακούσαμε και θαυμάσαμε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να βοηθήσει τον εφημέριο μουσικό και αυτόν, να μάθουν μαζί τους ενορίτες να ψάλλουν όλοι, κρατώντας στο χέρι  το  ασματολόγιο που εκδόθηκε από την Ενορία της Αμιάντου  Συλλήψεως της Θεοτόκου της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει και τη μουσική των θρησκευτικών ύμνων και ασμάτων.

Είναι πολύ ευχάριστο να ακούει κάποιος στις ενορίες μας ψάλλουν όλοι μαζί οι πιστοί  και μας προκαλεί θαυμασμό και ικανοποίηση όταν ακούμε να  ψέλνουν σωστά σεβόμενοι την συγκεκριμένη μελωδία χωρίς να την παραποιούν

Τα αναγνώσματα, όπως και οι δεήσεις των πιστών αναγγέλθηκαν με μεγάλη ευχέρεια στην ελληνική γλώσσα από ξενόγλωσσους πιστούς. Και σ’ αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια.     

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την αναγγελία του Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

εορτή της Αγίας Τριάδας, τοποθετημένη μέσα στο λειτουργικό εορτολόγιο αμέσως μετά την εορτή της  Πεντηκοστής και έχει σκοπό να μας  βοηθήσει να καταλάβουμε πως η Εκκλησία που γεννήθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής βαδίζει μέσα στον κόσμο  ωθούμενη από το Άγιο Πνεύμα που την οδηγεί στην αλήθεια. Στην αλήθεια πριν από όλα για το Θεό. Το Πνεύμα του Υιού αποκαλύπτει  τον Πατέρα. Στην αλήθεια για τον άνθρωπο: που είναι καλεσμένος με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος  να συμμετάσχει στη θεϊκή ζωή.

Η λέξη Θεός πολλές φορές προφέρεται πολύ εύκολα. Και κάποιες από αυτές χρησιμοποιείται και με ένα περίεργο αλλά και βλάσφημο  τρόπο όταν αποδίδουμε αυτή τη λέξη σε πρόσωπα ή σε θεσμούς. Λέμε είσαι ο θεός μου. Η ομάδα μου είναι ο θεός μου. Τι σημαίνει λοιπόν για μας ο Θεός; Η ανθρώπινη ιστορία παρουσιάζει πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Απλοποιώντας  τα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε πως δύο είναι οι σημαντικότερες απαντήσεις. Αυτή που δίνει  η φιλοσοφία και η φυσική θρησκεία  που έχει σαν βάση  την εμπειρία  και το ανθρώπινο μυαλό  και η δεύτερη είναι αυτή που δίνει η πίστη, που ξεκινά από την ακρόαση του λόγου του ίδιου του Θεού που ο ίδιος αποκαλύπτεται  και φανερώνεται στον άνθρωπο.

Όλη η Αγία Γραφή είναι μια προοδευτική αποκάλυψη του ονόματος, του προσώπου, των ιδιοτήτων του Θεού και  της ειδικής σχέσης που έχει με τον κόσμο και τον διαχειριστή του κόσμου τον άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σημερινό πρώτο ανάγνωσμα:  Ο Μωυσής ανέβηκε στο και ο Κύριος κατέβηκε με τη νεφέλη και στάθηκε εκεί φανερώνοντάς του την οντότητά του.« Ο κύριος ο θεός είναι οικτίρμων και ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος και αληθινός». (Εξ.) Ο Θεός αποκαλύπτεται στο Μωυσή ως  ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος και αληθινός». Το αποκορύφωμα της αποκάλυψης  του Θεού που είναι πλούσιος σε ευσπλαχνία  προς τους απογόνους του είναι ο ίδιος ο Υιός του ο Χριστός.

Δεν αρκεί λοιπόν να δεχθούμε την ύπαρξη Κάποιου. Εμείς οι χριστιανοί πιστεύουμε στο Θεό του Χριστού και αυτό με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος που φυλάσσεται στις καρδιές μας. Το να ομολογούμε πως ο θεός είναι αγάπη δεν είναι αποτέλεσμα της δικής μας επινόησης. Προϋποθέτει την μεγάλη αποκάλυψη όσων είπε και έκανε ο ‘ίδιος  στην ανθρώπινη ιστορία, μετατρέποντάς την σε ιστορία σωτηρίας.

Όσον αφορά την μεγάλη αγάπη που έδειξε για μας και για τη σωτηρία μας  το σημερινό ευαγγέλιο είναι σαφές: « Ο Θεός τόσο αγάπησε τον κόσμο ώστε να δώσει τον Υιό του τον αγαπητό «. Η αγάπη σπρώχνει το Θεό όχι να δώσει κάτι από τον εαυτό του στον άνθρωπο αλλά να δοθεί ο ίδιος  στον άνθρωπο και αυτό παρά  έλλειψη αγάπης και υπακοής εκ μέρους του ανθρώπου.

Στο λεξιλόγιο του Ευαγγελιστή Ιωάννη η λέξη «κόσμος» δηλώνει το σύνολο των υπάρξεων που αντιστέκεται στο Θεό, τον αποδιώχνει, τον αρνείται. Αυτός ο κόσμος βρίσκεται σε αντίθεση με την πίστη η οποία αποδέχεται τον Υιό του Θεού ως απεσταλμένο του Πατέρα και ο καρπός τη αποδοχής αυτής είναι η κοινωνία εν Πνεύματι Αγίω που δημιουργεί ένα νέο κόσμο, αυτόν που δημιουργείται από το λυτρωτικό έργο του Χριστού και ζει χάρη στην παρουσία του Αγίου Πνεύματος που εξασφαλίζει την ενότητα μεταξύ των μελών του νέου αυτού κόσμου που δεν είναι άλλος από την Εκκλησία του Χριστού που πορεύεται προς τον Ουράνιο Πατέρα.

Ο Θεός λοιπόν των χριστιανών δεν είναι μία μονάδα,  ένα πρόσωπο.  Ο Θεός του Ιησού, ο Θεός μας  είναι μία Τριάδα, μια «οικογένεια» τριών προσώπων και η ενότητά τους  γεννιέται από το γεγονός πως μεταξύ τους αγαπιούνται τόσο δυνατά που αποτελούν ένα μόνο Θεό, γιατί ο Θεός είναι η προσωποποιημένη υπέρτατη αγάπη.

Αυτή η μοναδική θεϊκή οικογένεια  δεν είναι ξένη προς τη ζωή μας. Εκείνη δημιούργησε την οικογένεια των ανθρώπων. Μπήκε στη ζωή μας για να καλέσει όλους  να λάβουμε μέρος στη δική της ζωή. Όλοι είμαστε καλεσμένοι να συμμετέχουμε στη θεϊκή ζωή, να γίνουμε τα υιοθετημένα παιδιά του Θεού διαμέσου του Μονογενούς Υιού. Είναι μία πρόσκληση που συνοδεύεται από κάποιες προϋποθέσεις. Στην οικογένεια του Θεού που χαρακτηριστικό της είναι η αγάπη δεν μπορεί να μπει ο άνθρωπος παρά μόνο αν μάθει να αγαπά. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα του Θεού. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αγαπά όπως ο Θεός παρόλο που δεν μπορεί να αγαπά όσο ο Θεός.

Όπως ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού έτσι και η Εκκλησία είναι η εικόνα της Αγίας Τριάδας. Όσοι αποτελούν την Εκκλησία έχουν βαπτιστεί, έχουν δηλαδή βυθιστεί στην αγάπη του Θεού Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου, το μεγαλείο της Εκκλησίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο εφημέριος ο π. Γεώργιος Παλαμάρης, ευχαρίστησε εκ μέρους της ενορίας, τον Αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψή του στην Πάρο και του ευχήθηκε την  προστασία της Αγίας Τριάδας με τις ικεσίες του Αγίου Αντωνίου και των ενοριτών της Πάρου. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενοριών 13-14/8/2022

   Οικισμός Ενορία 13–14 Αυγούστου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  – Καλλονή

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

    ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου