Τα κουτσομπολιά σκοτώνουν

Τα κουτσομπολιά σκοτώνουν

Κατά τη γενική ακρόαση, ο Φραγκίσκος συνεχίζει τις κατηχήσεις πάνω στις εντολές, εστιάζοντας στην όγδοη: «Μην ψευδομαρτυρήσεις». Ζούμε «πάνω στο ζυγό» ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, αλλά η χριστιανική αποστολή μας είναι να αφήνουμε να αναδύεται μέσα από κάθε πράξη μας, ότι ο Θεός είναι Πατέρας

Να ζούμε ως «παιδιά του Θεού», αφήνοντας να αναδυθεί «μέσα από κάθε πράξη» μας, η «σπουδαία αλήθεια» ότι ο Θεός είναι Πατέρας και ότι «μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε Εκείνον». Αυτή είναι η προτροπή του Πάπα κατά τη γενική ακρόαση, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, σχολιάζοντας το Ευαγγέλιο του Ματθαίου και κάνοντας σκέψεις πάνω στην όγδοη εντολή: «Μην ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου».

Το να ζούμε χωρίς αυθεντική επικοινωνία είναι σοβαρό επειδή αυτό εμποδίζει τις σχέσεις και ως εκ τούτου, εμποδίζει την αγάπη. Όπου υπάρχει ψεύδος δεν υπάρχει αγάπη, δεν μπορεί να υπάρξει αγάπη. Και όταν μιλάμε για επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων δεν εννοούμε μόνο τα λόγια, αλλά και τις χειρονομίες, τις στάσεις, ακόμη και τις σιωπές και τις απουσίες. Ένα άτομο μιλά με όλα όσα είναι και κάνει. Όλοι μας βρισκόμαστε σε επικοινωνία, πάντα. Όλοι μας ζούμε επικοινωνώντας και βρισκόμαστε συνεχώς επάνω στον ζυγό μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους.

Τα κουτσομπολιά καταστρέφουν την επικοινωνία

Δεν αρκεί να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε την αλήθεια, εξηγεί ο Πάπας, γιατί μπορεί κανείς να είναι «ειλικρινά λανθασμένος» ή «ακριβής στις λεπτομέρειες αλλά μακριά από την έννοια του συνόλου». Ή ακόμη: μπορεί κανείς να έχει τη δική του απόλυτη «οπτική γωνία» ή να αποκαλύπτει γεγονότα «προσωπικά ή εμπιστευτικά».

Πόσα κουτσομπολιά καταστρέφουν την επικοινωνία εξαιτίας της ακαταλληλότητας ή της έλλειψης λεπτότητας! Πράγματι: τα κουτσομπολιά σκοτώνουν και αυτό το λέει ο απόστολος Ιάκωβος στην επιστολή του. Ο φλύαρος, οι φλυαρίες αποτελούν χειρονομίες που σκοτώνουν: σκοτώνουν τους άλλους, επειδή η γλώσσα σκοτώνει σαν μαχαίρι. Να είστε προσεκτικοί. Ένας κουτσομπόλης ή μια κουτσομπόλα είναι τρομοκράτης επειδή με την γλώσσα του πετάει τη βόμβα και φεύγει, και αυτό που λέει, αυτή η βόμβα που πετά καταστρέφει τη φήμη των άλλων ενώ εκείνος απομακρύνεται ήσυχα. Μην ξεχνάτε: κουτσομπολεύω σημαίνει σκοτώνω.

Το Πνεύμα της αλήθειας

Επικαλούμενος τα Ευαγγέλια, ο Φραγκίσκος θυμίζει ότι ο Ιησούς λέει στον Πιλάτο ότι έχει έρθει στον κόσμο «για να μαρτυρήσει την αλήθεια», «με το πάθος και τον θάνατό του».

Με τον τρόπο που πέθανε, ο Ιησούς μας κάνει γνωστό τον Πατέρα, την φιλεύσπλαχνη και πιστή αγάπη του. Η αλήθεια βρίσκει την πλήρη εκπλήρωσή της στο ίδιο το πρόσωπο του Ιησού, στον τρόπο ζωής του και θανάτου του, καρπό της σχέσης του με τον Πατέρα. Αυτή την ύπαρξη ως παιδιά του Θεού, Εκείνος, αναστημένος, την δίνει και σε εμάς αποστέλλοντας το Άγιο Πνεύμα το οποίο είναι το Πνεύμα της αληθείας που διαβεβαιώνει την καρδιά μας ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας μας.

Η Αλήθεια είναι τρόπος ύπαρξης

Σε κάθε πράξη, τονίζει ο Ποντίφικας, τα άτομα «επιβεβαιώνουν ή αρνούνται» αυτή την αλήθεια, «μέσα από τις μικρές καθημερινές καταστάσεις – υπενθυμίζει – μέχρι τις πιο απαιτητικές επιλογές».

Αλλά πάντα, είναι η ίδια λογική: αυτή που μας διδάσκουν οι γονείς και οι παππούδες και οι γιαγιάδες όταν μας λένε να μην λέμε ψέματα. Η ίδια λογική. Ας αναρωτηθούμε: ποια αλήθεια μαρτυρούν τα δικά μας έργα ως χριστιανοί, τα λόγια μας, οι επιλογές μας; Καθένας μας μπορεί να αναρωτηθεί: είμαι μάρτυρας της αλήθειας, ή είμαι λίγο πολύ ένας ψεύτης συγκαλυμμένος ως άνθρωπος που λέει την αλήθεια; Καθένας ας αναρωτηθεί. Οι χριστιανοί δεν είμαστε ιδιαίτεροι άντρες και γυναίκες. Αλλά είμαστε παιδιά του ουράνιου Πατέρα, ο οποίος είναι καλός και δεν μας απογοητεύει, και εναποθέτει την αγάπη για τους αδελφούς μας μέσα στην καρδιά μας. Αυτή η αλήθεια δεν εκφράζεται με τις συζητήσεις, είναι ένας τρόπος ζωής και φαίνεται μέσα από κάθε πράξη. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας αληθινός άνθρωπος, αυτή η γυναίκα είναι μια αληθινή γυναίκα: φαίνεται. Αλλά γιατί, επειδή δεν ανοίγει το στόμα της; Όχι, αλλά επειδή συμπεριφέρεται ως αληθινός άνθρωπος. Λέει την αλήθεια, ενεργεί με αληθινό τρόπο. Ένας ωραίος τρόπος ζωής.

Η θαυμάσια αποκάλυψη του Θεού

Η αλήθεια είναι συνεπώς η «θαυμάσια αποκάλυψη του Θεού, του προσώπου του ως Πατέρας, και της απεριόριστης αγάπης του».

Αυτή η αλήθεια ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη λογική αλλά την ξεπερνά απείρως, επειδή είναι ένα δώρο που κατέβηκε πάνω στη γη και ενσαρκώθηκε εν Χριστώ ο οποίος σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Αυτή γίνεται ορατή από εκείνους που της ανήκουν και το δείχνουν με τις πράξεις τους.

Από την εμπιστοσύνη μας στο Θεό γεννιέται η αλήθεια

Η «σπουδαία αλήθεια» είναι λοιπόν η εμπιστοσύνη μας στον Θεό.

Από την εμπιστοσύνη μας στο Θεό ο οποίος είναι Πατέρας και με αγαπά, γεννιέται η δική μου αλήθεια και ότι είμαι άνθρωπος της αλήθειας και όχι του ψεύδους.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου