“Tα άδεια καθίσματα μου θυμίζουν αγαπημένα σας πρόσωπα”

“Tα άδεια καθίσματα μου θυμίζουν α αγαπημένα σας πρόσωπα”

Ως άνθρωποι είμαστε βιαστικοί και ανυπόμονοι ζητώντας από το Θεό μια μαγική λύση για το κάθε μας πρόβλημα”, τόνισε ο μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος από τον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Θήβα.

Ο κ. Γεώργιος, που τέλεσε τη θεία λειτουργία για την εορτή των Βαΐων, σημείωσε πως “σήμερα που ιδιαίτερα η πατρίδα μας και ολόκληρη η οικουμένη δοκιμάζονται από τη φοβερή πανδημία του μολυσματικού αυτού ιού, γίνονται συζητήσεις και διατυπώνονται απόψεις, όπως γιατί ο Θεός δεν μας απαλλάσσει αμέσως από αυτήν την απειλή και από αυτόν τον κίνδυνο”, προσθέτοντας πως “δεν μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να γνωρίζουμε το βάθος των βουλών του Θεού, ούτε μπορούμε να εξιχνιάσουμε τα μυστήρια της θείας πρόνοιας”.

Σε άλλο σημείο, ο μητροπολίτης Θηβών, επισήμανε, πως “πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στο Χριστό, επειδή τον βλέπουν ταπεινό και άσημο. Δεν πιστεύουν στο Θεό, γιατί το ευαγγέλιο τους φαίνεται απλοϊκό, καθώς δεν περιέχει εντυπωσιακές, φιλοσοφικές ακροβασίες και επιστημονικές θεωρίες. Δεν πιστεύουν στο Θεό, επειδή δεν επεμβαίνει δυναμικά, ώστε να ματαιώσει αμέσως όλα τα δεινά που συμβαίνουν στη γη”, συμπληρώνοντας πως “αυτά τα συναντούμε συνήθως από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως άπιστοι, κακόπιστοι, ολιγόπιστοι ή παρασύρονται από επιπόλαια άτομα που κρίνουν κατ’ όψιν τα πράγματα”.

Ο κ. Γεώργιος, παίρνοντας αφορμή από το γεγονός της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, υπογράμμισε πως “ο Χριστός στην πρώτη παρουσία του έρχεται σαν σωτήρας και όχι σαν τιμωρός. Μπαίνει στα Ιεροσόλυμα ειρηνικά, καθισμένος επάνω σε ένα γαϊδουράκι, δείχνοντας έτσι ότι μας αγαπά και μας σέβεται”.

Για την επιλογή της πολιτείας να μην επιτρέψει ούτε την Μ. Εβδομάδα την παρουσία πιστών στις ιερές ακολουθίες, ο μητροπολίτης Θηβών τόνισε πως “φέτος θα βιώσουμε μια κατάσταση ξεχωριστή, ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη, που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη, αλλά πονετική. Όμως για το κοινό καλό ας ταπεινωθούμε και εμείς όπως κενώνεται και η αγία μας Εκκλησία”.

Συνέχισε, λέγοντας πως “ας κενώσουμε και εμείς τα θέλω μας, τις απαιτήσεις μας και όλα αυτά που κάθε χρόνο βιώνουμε και ας ενεργοποιήσουμε μέσα μας ό,τι όμορφο, ό,τι αληθινό, ό,τι ωραίο απορρέει από τη θεϊκή αλήθεια και τις θεϊκές φθορές. Ενώ η απουσία μας από τους ναούς και η παρουσία μας σε κάθε σπίτι, ας ενεργοποιήσει την προσευχή, την εμπιστοσύνη, την αγάπη στο Θεό και στο συνάνθρωπο”.

Με αφορμή την τέλεση της σημερινής ακολουθίας για ακόμη μια φορά κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Γεώργιος, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “σήμερα λειτουργούμε ατενίζοντας και πάλι τα άδεια καθίσματα στους ναούς με την απουσία όλων σας. Η ταπεινή μου όμως προσευχή σας αγκαλιάζει όλους, αφού τα άδεια καθίσματα μου θυμίζουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα, την παρουσία σας και την απουσία σας”, ενώ κατέληξε λέγοντας πως “για τη δημόσια όμως υγεία πρέπει να ξεπεράσουμε τον πόνο, τις δυσκολίες, την συγκίνηση, την άσχημη αίσθηση και ψυχολογία”.

Πηγή:  orthodoxia.info

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

9η Κυριακή του Έτους

  9η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 25[24], 16.18                          Κοίταξέ με και ελέησέ με, Κύριε, επειδή είμαι μόνος και δυστυχισμένος.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου