Συνεχίζονται οι Παρασκευές της ευσπλαχνίας

Συνεχίζονται οι Παρασκευές της ευσπλαχνίας

Συνεχίζονται οι Παρασκευές της ευσπλαχνίας. Την περασμένη Παρασκευή ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τον ΟΙΚΟ LEDA, κατοικία που έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας και ονομάστηκε «οίκος-οικογένεια».

Ήταν μια επίσκεψη του Πάπα που συνηθίζει να πραγματοποιεί χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση, με τη μορφή της «Παρασκευής της ευσπλαχνίας» – στον «Οίκο της Leda”, κατοικία που κατασχέθηκε από το οργανωμένο έγκλημα που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα προστατευόμενο σπίτι για γυναίκες με ανήλικα παιδιά.

ΟΙΚΟΣ Leda

Την έπαυλη αυτή την διαχειρίζεται από το έτος 2017 μία κοινωνική οργάνωση με το όνομα “Cecilia Onlus”, και φιλοξενεί κρατούμενες μητέρες, για μικρά εγκλήματα, στις οποίες έχει αναγνωριστεί και ανατεθεί η μητρική φροντίδα των παιδιών τους και μπορούν να συνεχίσουν την περίοδο της κράτησης μαζί με αυτά σ’ αυτό το χώρο. Οι μητέρες που σήμερα φιλοξενούνται είναι πέντε : μία αιγύπτια, μία ιταλίδα και τρεις αθιγγανίδες.

Κοντά στις κρατούμενες μητέρες, βρίσκονται πάντοτε οι εθελοντές , εκπαιδευτές που προέρχονται από την οργάνωση εθελοντών “A Roma Insieme”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τις μητέρες και το προσωπικό του Οίκου. Έπαιξε με τα παιδιά, προσφέροντάς τους ως δώρο μεγάλα αυγά του Πάσχα τα οποία και δέχτηκαν τα παιδιά με ενθουσιασμό και κάλεσαν τον Άγιο Πατέρα να πάρει μαζί τους το «πρωινό». Οι μητέρες θέλησαν να δώσουν στον Άγιο Πατέρα ένα μικρό δώρο που οι ίδιες κατασκεύασαν κατά τις δραστηριότητές τους που ασκούν στον Οίκο, ενώ του διηγιόταν τις ευκαιρίες που έχουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους παρά τις πολλές δυσκολίες.

"Είμαστε οι αόρατοι», τα λόγια της υποδοχής

Από το Γραφείο Τύπου εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει το κείμενο του χαιρετισμού που απεύθυνε ο υπεύθυνος του Οίκου Leda, dott. DiMauro:

"Αγιότητα, αγαπητέ Πατέρα, είμαστε οι αόρατοι". "Δεν είμαστε μερικοί από τις χιλιάδες παιδιά αγόρια και κορίτσια, παιδιά κρατουμένων γονέων σε ιταλικές φυλακές που ζούμε μαζί τους στις φυλακές ή τους επισκεπτόμαστε (…)

Για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους οι κρατούμενοι γονείς μας, μάς διηγούνται ψεύτικες ιστορίες για να πείσουν να μπούμε σε ένα Κολέγιο ή σε κάποιο χώρο εργασίας.

Μας λήστεψαν, μας βίασαν στο σώμα και στην ψυχή. Είμαστε «εύθραυστα λουλούδια ", πρόσθεσε ο υπεύθυνους του Οίκου Leda, "στην έρημο της γραφειοκρατίας, και τω νόμων ασφαλείας , στην αδιαφορία και την κάθε λογής δουλεία.

Για πολλούς είμαστε «αριθμοί: 4.500 παιδιά που έχουν μια μητέρα στη φυλακή, γύρω στις 90 χιλιάδες που έχουν ένα κρατούμενο πατέρα. Ακόμη και οι γονείς μας μερικές φορές κάνουν εικασίες για μας. Για να μην απογοητευόμαστε μας διηγούνται ότι ο πατέρας μας εργάζεται σε κάποια μακρινή φανταστική χώρα και η μητέρα μας είναι μια βασίλισσα. Για να υπερασπιστούμε γινόμαστε μερικές φορές επιθετικοί και αδιάλλακτοι, δεν είμαστε όμως κακοί, είναι οι άλλοι που έτσι μας βλέπουν και έτσι μας θέλουνε ως «παιδιά των φυλακισμένων».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου