Συναυλίες σε Ναούς

Συναυλίες σε Ναούς

152.1 – Οι χώροι λατρείας κάθε τοπικής Εκκλησίας είναι οι κατεξοχήν χώροι δημόσιας έκφρασης της λατρευτικής και μυστηριακής ζωής των πιστών. Ο σκοπός της ύπαρξής τους δεν είναι να υπάρχει απλά ένας χώρος συνεύρεσης των πιστών αλλά η ύπαρξη ενός ορατού σημείου που να συμβολίζει την Εκκλησία σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το ορατό σημείο, καθαγιασμένο και αφιερωμένο στη θεία Λατρεία, καθιερώνεται ως χώρος ιερός, ως κατοικητήριο του Θεού ιδιαίτερα με τη συνεχή διατήρηση της θείας Ευχαριστίας στο αρτοφόριο.

152.2 – Ως εκ τούτου στους χώρους λατρείας «επιτρέπεται μόνο ότι χρειάζεται στην άσκηση και στην προαγωγή της λατρείας, της ευλάβειας, της θρησκείας και απαγορεύεται οτιδήποτε είναι ξένο από την ιερότητα του χώρου. Ο Επίσκοπος όμως, με την μορφή πράξης μπορεί να επιτρέψει άλλες χρήσεις, εφόσον δεν είναι αντίθετες στην ιερότητα του χώρου» (Καν. 1210).

152.3 – Σε περίπτωση που Ιεροί Ναοί ζητηθούν για συναυλίες, οι Εφημέριοι ή οι αρμόδιοι Λειτουργοί οφείλουν

α) να επαγρυπνούν ώστε η μουσική που θα εκτελείται να είναι αποκλειστικά εκκλησιαστική δηλ. συντεθειμένη ως συνοδεία της θείας Λατρείας ή τουλάχιστον να είναι θρησκευτικής έμπνευσης (βλ. Ρ. Συνοδοσ για τη θεια Λατρεια και την Ταξη των Μυστηριων, Εγκύκλιος Επιστολή «περί Συναυλιών στους Ναούς»).

β) να φροντίζουν ώστε το μουσικό πρόγραμμα και η εκτέλεσή του να αποσκοπούν σαφώς στην προαγωγή της ευλάβειας και του θρησκευτικού συναισθήματος δηλ. να μην είναι εις βάρος της πρωταρχικής ποιμαντικής χρήσης του Ναού (βλ. Ρ. Συνοδοσ για τη θεια Λατρεια και την Ταξη των Μυστηριων, Εγκύκλιος Επιστολή «περί Συναυλιών στους Ναούς»). Γι’ αυτό το λόγο και προκειμένου να μην εμποδιστεί η προσέλευση των πιστών, η είσοδος πρέπει να είναι ελεύθερη. Η χρήση ενός χώρου λατρείας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενοικίασης. Οι διοργανωτές μπορούν να κάνουν μια ελεύθερη προσφορά στο Ναό.

γ) σε κάθε περίπτωση η παραχώρηση ενός Ναού για συναυλία πρέπει να εξετάζεται με σύνεση και η άδεια να δίδεται σε λίγες περιπτώσεις την οποία δίδει μόνο ο ίδιος ο Επιχώριος Ιεράρχης (βλ. Ρ. Συνοδοσ για τους Επισκοπουσ, Κατευθυντήριος Οδηγός για το ποιμαντικό λειτούργημα των Επισκόπων, αρ. 155).

152.4 –Τα εσωτερικά Παρεκκλήσια των μοναχικών κοινοτήτων, εφόσον εξυπηρετούν αποκλειστικά τη μοναχική κοινότητα, λειτουργούν με ευθύνη των Ηγουμένων και σύμφωνα με τους λειτουργικούς κανόνες και τον ΚΚΔ καν. 1223-1229.

(από το Εγκόλπιο του εφημερίου 2013)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου