Συνάντηση για το όχι στους πολέμους, στη βία και το ρατσισμό

Συνάντηση για το όχι στους πολέμους, στη βία και το ρατσισμό

Αύξηση του ενδιαφέροντος στη διεθνή συνάντηση «Ειρήνη χωρίς σύνορα» που προωθεί η Κοινότητα του Sant'Egidio στο «πνεύμα της Ασίζης»: στη Μαδρίτη από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 300 ηγέτες των παγκόσμιων θρησκειών σε διάλογο με θεσμούς και πολιτισμό, χιλιάδες συμμετοχές από όλη την Ευρώπη για να πει «όχι» στους συνεχιζόμενους πολέμους και στο αυξανόμενο κλίμα βίας και ρατσισμού
Από τον Πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Touadéra μέχρι τον κύριο ραβίνο του Τελ Αβίβ Meir Lau, τον ρώσο Ορθόδοξο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και τον Αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια Ζούπι, τους συνεργάτες της οργάνωσης «Ειρήνη χωρίς σύνορα».
Τη διεθνή συνάντηση που προώθησε η Κοινότητα Sant'Egidio, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή της Μαδρίτης, στην ισπανική πρωτεύουσα από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η «Ειρήνη χωρίς σύνορα», μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις για ειρήνη στον κόσμο που έχει ως στόχο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στην ειρήνη και το διάλογο, όχι μόνο ενόψει των υφιστάμενων πολέμων αλλά και στο κλίμα μόνιμων συγκρούσεων που διασχίζει Ευρωπαϊκές κοινωνίες, ξεκινώντας από τη βία της γλώσσας μέχρι την αναζωπύρωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Για μια προληπτική ειρήνης στον κόσμο

Η ανανέωση του "πνεύματος της Ασίζης" – όπως κάθε χρόνο κάνει το Sant Egidio, αναλαμβάνοντας την κληρονομιά της πρώτης μεγάλης προσευχής για την ειρήνη, που ήθελε ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ τον Οκτώβριο του 1986 – αποσκοπεί στο να καταστήσει το δίκτυο διαλόγου αναπτυγμένο και ικανό να βοηθήσει την "προληπτική ειρήνη" σε πολλές γωνιές του κόσμου και να διαχωριστούν σθεναρά οι θρησκείες από τους πολέμους και όλες τις μορφές βίας και τρομοκρατίας.

Μια διαθρησκευτική εκπροσώπηση σε όλο τον κόσμο

Εκτός από την παρουσία εκατοντάδων αξιόλογων εκπροσώπων των παγκόσμιων θρησκειών (χριστιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι, βουδιστές και άλλες ασιατικές θρησκείες), των θεσμικών αρχών και τον κόσμο του πολιτισμού, υπάρχει μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, με πολλούς συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα πολλούς νέους. Στη συνάντηση «Ειρήνη χωρίς Σύνορα» θα συμμετάσχουν – μεταξύ άλλων – ο Πρόεδρος της Κε-ντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ο Faustin-Archange Touadéra, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Filippo Grandi, ο αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs, Τελ Αβίβ Μέιρ Λάου, ο Ρώσος Ορθόδοξος Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Al-Azhar, ο Μοχάμαντ Αλ Μαραζάουι, ο ιδρυτής της κοινότητας Sant'Egidio, Andrea Riccardi, η ινδή περιβαλλοντολόγος Βαντάνα Σίβα, ο ευρωβουλευτής Pietro Bartolo ,ο πρόεδρο της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ιταλίας, ο Καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, και ο Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια Matteo Zuppi, στον οποίο θα δοθεί ο τίτλος του Καρδιναλίου από Πάπα Φραγκίσκο στις 5 Οκτωβρίου.

Τα κοινά γεγονότα της συνάντησης

Υπάρχουν δύο κοινές στιγμές: τα εγκαίνια στις 6 μ.μ. την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Palacio Municipal de Congresos και, τέλος, η προσευχή για ειρήνη με την έκκληση των ηγετών των θρησκειών, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. στην πλατεία της Almudena.

Όχι μόνο η ειρήνη και ο διάλογος

Μεταξύ των θεμάτων των περίπου τριάντα πάνελ που προγραμματί-ζονται – τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και το πρωί των 17 – εκτός από την ειρήνη και τον οικουμενικό και διαθρησκειακό διάλογο, τον αφοπλισμό και τη μη βία, τη μετανάστευση, την οικονομία, την ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου