ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Την Πέμπτη 25 του μηνός Αυγούστου 2016 έγινε στη Νάξο Σύναξη της εκεί καθολικής Εκκλησίας. Στη Σύναξη κλήθηκαν τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του ενοριακού συμβουλίου, όλα τα μέλη της τοπικής Εκκλησίας  και όσοι έχουν σχέση  εργασίας και συνεργασίας  με την Καθολική Αρχιεπισκοπή και την Ενορία μας στη Νάξο, όπως επίσης  και όλοι οι  μόνιμοι και οι καλοκαιρινοί ενορίτες.

Η Σύναξη ξεκίνησε με τον ύμνο:

1.- Χριστέ, της Εκκλησίας Σου,

ο Θείος είσαι Ιδρυτής

ο Αρχηγός και Λυτρωτής

Χριστέ, της Εκκλησίας Σου.

 

2.- Χριστέ, της Εκκλησίας  Σου,

είμαστε λίθοι ζωντανοί,

παιδιά και δούλοι ταπεινοί,

Χριστέ, της Εκκλησίας  Σου.

 

 Γενική εισήγηση στη Σύναξη παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπός μας, π. Νικόλαος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πνεύμα με το οποίο επιθυμεί να γίνεται η αποστολή της Εκκλησίας στον λατρευτικό και ποιμαντικό τομέα  αλλά και στη  διαχείριση των υλικών αγαθών.

 Η εισήγηση ήταν αρκετά λεπτομερής και εκτεταμένη και αγκάλιασε όλους τους τομείς δράσης της Εκκλησίας. Αναφέρθηκε ακόμη και σε συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή,  και πρότεινε  συγκεκριμένους τρόπους για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποστολή της για τη δόξα του Θεού και το πνευματικό όφελος όλων.

Αναφέρουμε πιο κάτω μερικά αποσπάσματα  της εισήγησης   του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου, βέβαιοι ότι θα  βοηθήσουν τους  αναγνώστες, να σχηματίσουν μία καθαρή εικόνα της προσπάθειας που γίνεται και στην Εκκλησία της Νάξου για μια συνεχή ανανέωση της  με την επένδυση νέων  δυνάμεων, όπως είναι η ονομασία  νέου εφημερίου και η ανανέωση του ενοριακού συμβουλίου:

1.- Κάθε φορά που σε μία τοπική Εκκλησία γίνεται αλλαγή επισκόπου ή σε μια ενορία αλλαγή εφημερίου είναι φυσικό να δημιουργούνται  νέες καταστάσεις που αποσκοπούν στην  ανανέωση της τοπικής Εκκλησίας ή της ενορίας. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε όλες τις τοπικές εκκλησίες και σε όλες τις ενορίες.

Όσο πιο δυναμικός είναι ο  νέος επίσκοπος ή ο νέος εφημέριος  τόσο περισσότερες καινοτομίες είναι δυνατόν να υπάρξουν. Αυτές οι καινοτομίες δεν γίνονται  πάντοτε αποδεκτές με τον ίδιο ενθουσιασμό από όλους, αλλά ούτε και απορρίπτονται  από  το γενικό σύνολο. Άλλους ενθουσιάζουν και τις στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις και σε άλλους  φαίνονται αντίθετες με το πνεύμα τους , τη νοοτροπία τους, τις συνήθειες ή και τις παραδόσεις του τόπου.

Τότε αρχίζουν  οι σχολιασμοί, θετικοί ή αρνητικοί, ανάλογα με πως έχουμε υποδεχθεί τα μέλη της Εκκλησίας ή της ενορίας τις νέες πρωτοβουλίες.

Οι θετικοί σχολιασμοί είναι λογικό να ενθαρρύνουν τον έχοντα τις πρωτοβουλίες και εργάζεται ακόμη με περισσότερο ενθουσιασμό εκπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή του. Αντίθετα οι αρνητικοί  σχολιασμοί έχουν ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση εκείνου που με όλη την καλή του θέληση και όλες τις δυνάμεις και τα χαρίσματά του επιθυμεί να συμβάλει σε μία ανανέωση της τοπικής Εκκλησίας ή της ενορίας.

Η ανανέωση μιας τοπικής Εκκλησίας ή μιας ενορίας είναι απαραίτητη  διότι η Εκκλησία δεν είναι ένα μουσείο ιερών κειμηλίων ή ιεροτελεστιών, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται συνεχώς να ανανεώνεται για να μπορεί να επιτελεί την αποστολή  της σε διαφορετικούς  καιρούς με τις δικές τους απαιτήσεις και τα νέες καταστάσεις που δημιουργούνται. Αυτή η ανανέωση ξεκινά από το κέντρο με πρωτοβουλίες του εκάστοτε Πάπα, επεκτείνεται στις τοπικές Εκκλησίες με πρωτοβουλίες του εκάστοτε επισκόπου και φθάνουν στην ενορία με τις πρωτοβουλίες του εφημερίου.

Ο Πάπας, ο επίσκοπος, ο εφημέριος δεν ενεργεί μόνος του αλλά έχει τους θεσμούς και οργανισμούς που τον βοηθούν στο έργο του. Το Πάπα η Ρωμαϊκού Κούρια, το επίσκοπο το Συμβούλιο του Πρεσβυτερίου και τον εφημέριο το ενοριακό Συμβούλιο.

Το ίδιο συμβαίνει και στην πρώτη ενορία μας που είναι αυτή του Μητροπολιτικού μας Ναού εδώ στη Νάξο.

Στην Ενορία της Υπαπαντής του Κυρίου πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τις 22 Αυγούστου του έτους 2014 έγινε αλλαγή εφημερίου. Διόρισα ως εφημέριο το νεότερο από τους ιερείς μας.

Ο π. Γεώργιος Παλαμάρης είναι ένας ιερέας με πολλά χαρίσματα και πρόθυμος να τα χρησιμοποιήσει  προς όφελος της Ενορίας και όλης της τοπικής μας Εκκλησίας. Είναι δεδομένο ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει μόνο  χαρίσματα.

Χάρηκα διότι ο διορισμός του αυτός έγινε δεκτός με χαρά και ενθουσιασμό από την ενοριακή κοινότητα. Στο διάστημα των δύο ετών έγιναν αρκετά πράγματα στον ποιμαντικό, λειτουργικό και διαχειριστικό  τομέα της Εκκλησίας μας στη Νάξο.

2.- Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο λατρευτικό τομέα και η Θεία Λειτουργία δεν περιορίζεται μόνο στον Μητροπολιτικό Ναό αλλά και στα παρεκκλήσια της Αμιάντου Συλλήψεως, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου στο λιμάνι και στο Παρεκκλήσιο της Θείας Ευσπλαχνίας.

Η κατήχηση συνεχίζεται κάθε Κυριακή κατά τους χειμωνιάτικους μήνες με τη βοήθεια δύο λαϊκών κατηχητριών.

Γίνεται προσπάθεια δημιουργίας μόνιμης ενοριακής χορωδίας με τη βοήθεια της μουσικού κυρίας Λίας Πρίντεζη.

Κατά τις μεγάλες εορτές γίνεται τριήμερη προετοιμασία με παράκληση και εσπερινό.

Έφερε στην επιφάνεια την Προστάτισσα της τοπικής Εκκλησίας Νάξου Αγία Θεοκτίστη και έκανε γνωστό τον Νάξιο Άγιο Αλμπίνο. Ένας Άγιος για τον οποίο ενδιαφέρεται τόσο η  Καθολική όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία

3.- Στον τομέα της διαχείρισης  των υλικών αγαθών, δυστυχώς υπάρχει μία  διάχυτη εντύπωση ότι  η  Καθολική Εκκλησία της Νάξου είναι πλούσια. Αυτό είναι αλήθεια μόνο  σε ότι αφορά τα κτήρια. Όμως αυτά για να συντηρηθούν απαιτούνται πολλά χρήματα, τόσο λόγω της παλαιότητάς τους, όσο και της τοποθεσίας τους. Βρίσκονται σε σημεία που οι εργασίες δεν είναι εύκολο να γίνουν χωρίς  την επιβάρυνση των τιμών.

4.- Παράλληλα με τις ευθύνες αυτές του π. Γεωργίου υπάρχουν και οι ανάλογες έστω και σε μικρότερη κλίμακα ευθύνες  του για την ενορία της Πάρου.

Όλα αυτά, μαζί με τον ζήλο του για δράση, τον κούρασαν και προκάλεσαν μία φθορά στα χαρίσματά του και προκάλεσαν ζημιά στον ίδιο και στις σχέσεις του με κάποια μέλη της Εκκλησίας όπως και με  ανθρώπους με τους οποίους η Εκκλησίας έχει και οικονομικές συναλλαγές.

5.- Κάποιες φορές ο υπέρμετρος ζήλος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου αλλά και του ενοριακού, για να καλύψει τα οικονομικά κενά της Εκκλησίας, έχει δημιουργήσει την εικόνα μιας αυστηρής  διαχείρισης με την έλλειψη κατανόησης, ευαισθησίας και ευσπλαχνίας. Αν όμως κάποιος γνώριζε από τη μια μεριά πόσες μειώσεις έχουν γίνει σε μισθώματα, πόσες καθυστερήσεις υπάρχουν στην καταβολή των μισθωμάτων και πόσα χρέη έχουν συσσωρευτεί, σίγουρα θα ήταν πιο φειδωλός στις κατηγορίες και δεν θα έπρεπε να σπεύδει να κατηγορήσει τα δύο συμβούλια για έλλειψη ανθρώπινης ευαισθησίας.

6.- Ο σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι η διαχείριση υλικών αγαθών αλλά η προσφορά  πνευματικών αγαθών. Δυστυχώς όμως και τα υλικά αγαθά είναι απαραίτητα για να μπορέσει η Εκκλησία να υλοποιήσει το πνευματικό της έργο.

Δεν θέλουμε, ως Εκκλησία, να αποκτήσουμε  υλική εξουσία και δύναμη αλλά τρόπους να υπηρετούμε τα μέλη της, την ευρύτερη κοινωνία της Νάξου και τους πολυάριθμους επισκέπτες  του νησιού μας που θέλουν να βλέπουν στο πρόσωπο της Εκκλησίας ένα θεανδρικό θεσμό ο οποίος βιώνει και μετά κηρύττει την πίστη και την αγάπη. Να βλέπουν μια  Εκκλησία ενωμένη αγαπημένη που να δίνει καθημερινή μαρτυρία της αγάπης χωρίς διακρίσεις.

Η Εκκλησία αποτελείται από τους ποιμένες και το ποίμνιο, την Διοικούσα Εκκλησία και τα μέλη της Εκκλησίας.  Οι ποιμένες και το ποίμνιο, η διοίκηση και τα μέλη  της Εκκλησίας δεν είμαστε δύο αντίπαλες τάξεις, αλλά δύο τάξεις συμπληρωματικές που αποτελούμε την Εκκλησία.

7.- Σας παρακαλώ βοηθείστε  μας να κάνουμε ολιγότερα λάθη ως ποιμένες και ως διοίκηση. Όταν εντοπίζετε ή ακούτε ότι υπάρχει κάποια λανθασμένη τακτική εκ μέρους μας, πάρετε το θάρρος και μιλήσετε,  όχι στα καταστρεπτικά πηγαδάκια, αλλά σε εκείνους που  πιστεύετε ότι φταίνε για τα λάθη.  Ζητείστε  να ενημερωθείτε, μην  καταδικάσετε εκ των προτέρων πριν  ακούστε από πρώτο στόμα τι συμβαίνει στην Εκκλησία μας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσον για να διορθωθούν τα λάθη.

8.- Πρέπει να προσέξουμε μήπως,  στην  προσπάθεια της ανανέωσης της τοπικής μας Εκκλησίας στη Νάξο, με τη χρησιμοποίηση νέων δυνάμεων και νέων πρωτοβουλιών, με τα φανερά αποτελέσματα, ενοχλήσαμε το διάβολο και ανέλαβε και εκείνος την πρωτοβουλία να μας διχάσει! Ο διάβολος δεν χαίρεται όταν βλέπει την Εκκλησία να προοδεύει, να δραστηριοποιείται. Φαίνεται ότι δεν του αρέσουν όσα γίνονται εδώ και γίνονται αρκετά.

Εμείς όμως πρέπει, με απλότητα και ταπεινότητα, να δούμε μήπως κάποιες πρωτοβουλίες γίνονται με λάθος τρόπο. Αν έτσι είναι, τότε πρέπει να αλλάξουμε τρόπο και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι, όσοι αγαπούν την Εκκλησία. αλλά με την βοήθεια και τη συνεργασία όλων μας. Ο διάβολος αυτή τη στιγμή προσπαθεί να μας διαιρέσει. Ε όχι δεν θα τα καταφέρει. Θα γίνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Ο Κύριος τον οποίο υπηρετούμε και η Παναγία Μητέρα μας θα μας βοηθήσουν να βγούμε, από αυτές τις δυσκολίες  πιο ενωμένοι, πιο δυνατοί. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας και θα συνεχίσουμε  την ιερή αποστολή μας.

Όλοι μαζί ας βοηθήσουμε προς αυτήν την  κατεύθυνση. Έχουμε μία κοινή αποστολή που δεν είναι απλώς να εντοπίζουμε λάθη στους άλλους αλλά να τους βοηθούμε να μην  κάνουν λάθη ή αν κάνουν να τα διορθώνουν. Αυτός είναι και ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης την οποία ζήτησα να γίνει διότι είστε μαζί αμς η Εκκλησία.

10.-Για να αποβεί αυτή η Σύναξη χρήσιμη για την Εκκλησία μας, θα την συνεχίσουμε με ένα αντικειμενικό, ειλικρινή και αδελφικό διάλογο με μοναδικό σκοπό να δούμε όποια λάθη μας,  αλλά και το καλό που γίνεται. Τότε μόνο αυτός ο διάλογος θα είναι ειλικρινής, αντικειμενικός και προς όφελος της Εκκλησίας μας την οποία όλοι μας αγαπούμε γι' αυτό και δεν απογοητευόμαστε.

Πριν από αυτό το διάλογο, ας κάνουμε όλοι μας μια ειλικρινή εξέταση συνείδησης, για να δούμε, αν με την συμπεριφορά μας βοηθούμε την Εκκλησία ή της δυσκολεύουμε τη ζωή. Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο και ας προχωρήσουμε όλοι μαζί για τη δόξα του Θεού και το πνευματικό όφελος της Εκκλησίας.

Όλα αυτά δεν πρέπει να γίνουν με τις δικές μας δυνάμεις αλλά με τη χάρη του Κυρίου. Για τον λόγο αυτό ας του απευθύνουμε την επίκληση που του κάναμε το έτος 1993, όταν μαζί αρχίσαμε να τον υπηρετούμε στην τοπική μας Εκκλησία και ας του πούμε και πάλι: ΜΕΙΝΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ. Αμήν.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος μέσα από τον οποίο φάνηκαν   κάποια  προβλήματα που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό  στις σχέσεις μεταξύ των μελών και  των θεσμών  της Εκκλησίας. Ακούστηκαν κάποια παράπονα, ακούστηκαν προτάσεις αλλά και αισιόδοξες κρίσεις για την όλη δράση της τοπικής Εκκλησίας.

Όλα όσα ακούστηκαν, θα μελετηθούν προσεκτικά  και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η συνεργασία και να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο και καλύτερο έργο προς όφελος της Εκκλησίας και τη δόξα του Θεού. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 1-12-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας (Λκ 21,25-28.34-36), Α’ Κυριακή της Παρουσίας, μας

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΕΤΡΑ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 5-11) Και όταν ο Ιησούς μπήκε στην