Συμφωνία Αγίας Έδρας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας καρπός μιας πορείας

Συμφωνία Αγίας Έδρας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας καρπός μιας πορείας 

Ο διάλογος με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας άρχισε με τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β με μυστικές συνομιλίες, προχώρησε με τον Βενέδικτο 16οκαι τώρα ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί να συνεχιστεί με την ίδια δέσμευση.

Η προσωρινή συμφωνία για την ονομασία των Επισκόπων υπογράφηκε προχθές στο Πεκίνο από την Αγία Έδρα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και είναι καρπός μιας μακράς πορείας που άρχισε με τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β. Στη διάρκεια αυτής της Ποντιφικής θητείας καθορίστηκαν θεσμικές επαφές με τις Αρχές της Κίνας, στο πλαίσιο του ανοίγματος της Κίνας προς τον έξω κόσμο.

Σ’ αυτή την περίοδο ξεκίνησαν μυστικές ομιλίες. Η Αγία Έδρα οδηγεί τον διάλογο εκδηλώνοντας μία στάση σεβασμού προς την Κυβέρνηση της Κίνας και αναζητώντας να διευκρινίσει μακριά από κάθε καχυποψία του παρελθόντος ή του παρόντος , τη φύση και τη θρησκευτική αποστολή της Καθολικής Εκκλησίας και το σκοπό του έργου της Αγίας Έδρας σε διεθνές επίπεδο..

Στο Μήνυμα στη Σύσκεψη πάνω στο  Matteo Ricci στις 24 Οκτωβρίου του 2001, ο Άγιος Ιωάννης Παύλο Β βεβαιώνει: Δεν είναι μυστήριο για κανένα ότι η Αγία Έδρα στο όνομα όλης της Καθολικής Εκκλησίας είναι προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, εύχεται το άνοιγμα σε ένα διάλογο με τις Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας , με τον οποία επιθυμεί να ξεπεραστούν οι καχυποψίες του παρελθόντος και να καταστεί δυνατή η συνεργασία για το καλό του Κινεζικού λαού και όλου του κόσμου”.

Στην ίδια γραμμή, ο Βενέδικτος 16οςστην Επιστολή προς την Εκκλησία της Κίνας το 2007 επαναλαμβάνει ότι η Αγία Έδρα είναι ανοικτή σε ένα διάλογο με τις Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και εύχεται “να δει σύντομα την αποκατάσταση συγκεκριμένων οδών επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”, διότι “η φιλία τρέφεται με τις επαφές, την ύπαρξη κοινών συναισθημάτων σε καταστάσεις ευχάριστες και δυσάρεστες, αλληλεγγύης και ανταλλαγής βοηθείας ” . Χωρίς να ξεχάσουμε ποτέ την πυξίδα της πίστης και της ποιμαντικής σύνεσης από τη μια μεριά και από την άλλη την ταπεινή γνώση της πολυπλοκότητας των θεμάτων προς συζήτηση, πρέπει να αναζητηθεί η λύση των εκκλησιαστικών προβλημάτων, ξεπερνώντας τις υπάρχουσες εντάσεις με τιε νόμιμες πολιτικές αρχές.

Σ’ αυτή την ίδια γραμμή, ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί να συνεχιστεί ο δεσμευτικός διάλογος και προώθησε και στήριξε τον επίσημο διάλογο με την Κυβέρνηση της Κίνας. Σε μία συνέντευξη τύπου στο Πρακτορείο ειδήσεων “Asia Times” το Φεβρουάριο του 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε: “Για μένα η Κίνα υπήρξε πάντοτε ένα σημείο αναφοράς μεγαλείου, μία μεγάλη Χώρα , ένας μεγάλος πολιτισμός με μία ανεξάντλητη σύνεση”. Και είχε προσθέσει: “Η σωστή ισορροπία της ειρήνης πραγματοποιείται μέσω του διαλόγου, διάλογος που δεν σημαίνει υποχώρηση σε συμβιβασμός, αλλά κοινή πορεία στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου