«Συμφιλιώσου με τον εαυτό σου για να συμφιλιώσεις»

«Συμφιλιώσου με  τον εαυτόσου για να συμφιλιώσεις»

«Συμφιλιώσου με τον εαυτό σου για να συμφιλιώσεις. Η ευσπλαχνία του Πατέρα δεν μπορεί να περιοριστεί σε οικίες και αυτοπαρηγοριτικές νοοτροπίες, διότι έχει αποδειχτεί ότι δύναται να ανανεώσει τους ανθρώπους και να τους κάνει ικανούς να προσφέρουν στον πλησίον τους την ζωντανή εμπειρία του ίδιου δώρου». Και από το γεγονός ότι έχετε επίγνωση του  «συγχωρείστε τον εαυτό σας για να συγχωρείτε», πρέπει λοιπόν «να είστε μάρτυρες ευσπλαχνίας οπουδήποτε, προκαλώντας την επιθυμία και την ικανότητα για συγχώρεση». Αυτή «είναι μια αποστολή στην οποία όλοι καλούμαστε», ειδικά «αντιμετωπίζοντας τη μνησικακία στην οποία πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί, οι οποίοι έχουν ανάγκη να ξαναβρούν τη χαρά της εσωτερικής ηρεμίας και την απόλαυση της ειρήνης».

Αυτή είναι, με λίγα λόγια, το κεντρικό νόημα του μηνύματος που απέστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στον πρόεδρο του Centrodi Azione Liturgica(CAL), Σεβασμιότατο Claudio Maniago, Επίσκοπο Castellaneta, με την ευκαιρία της 67ης Ιταλικής Εθνικής Λειτουργικής Εβδομάδας που ξεκίνησε σήμερα στο Gubbio με θέμα «Η λειτουργία τόπος ευσπλαχνίας. Συμφιλιώσου με τον εαυτό σου για να συμφιλιώσεις».

Στο κείμενο που υπογράφεται από τον Γραμματέα του Κράτους καρδινάλιο Pietro Parolin, ο Πάπας καλεί να γνωρίσουμε την ιεροτελεστία του μυστηρίου της Μετάνοιας «ως έκφραση μια Εκκλησίας εξόδου» ως «θύρα» όχι μόνο για να εισέλθει εκ νέου κάποιος μετά από την απομάκρυνσή του, αλλά επίσης «κατώφλι» ανοιχτό προς τα διάφορα περίχωρα μιας ανθρωπότητας η οποία έχει όλο και περισσότερη ανάγκη

Είναι στο μυστήριο της Μετάνοιας ή της Συμφιλίωσης όπου πράγματι «ακτινοβολεί με ιδιαίτερο τρόπο» το δώρο της Ευσπλαχνίας. Σε αυτό «πραγματοποιείται η συνάντηση με την αναδημιουργική ευσπλαχνία του Θεού από την οποία εξέρχονται γυναίκες και άνδρες ανανεωμένοι για να κηρύξουν την καλή ζωή του Ευαγγελίου μέσα από μια ύπαρξη που έχει συμφιλιωθεί και που συμφιλιώνει».

Γι αυτό τον σκοπό ο Φραγκίσκος παραθέτει τα λόγια του Αγίου Leone Magno, ο οποίος σε μια ομιλία για την Ανάληψη δηλώνει: «Αυτό που ήταν ορατό [και απτό] στο Λυτρωτή μας έχει περάσει στα μυστήρια». «Μια τέτοια προσέγγιση – παρατηρεί ο Πάπας – βοηθά να αντιληφθούμε όλη τη Θεία Λειτουργία, ως χώρο ευσπλαχνίας την οποία πρέπει να τη συναντήσουμε και να την αποδεχτούμε για να μας χορηγηθεί, τόπος όπου το μυστήριο της συμφιλίωσης είναι παρόν, ανακοινώνεται, γιορτάζεται και μεταδίδεται. Οι ειδικές τελετές των Μυστηρίων ή μυστηριακές  κάνουν να παρακμάσει το μοναδικό μεγάλο δώρο της θείας ευσπλαχνίας σύμφωνα με τις διάφορες περιστάσεις της ζωής».

Επιθυμία του Πάπα είναι λοιπόν ότι «από τις σκέψεις και τις τελετές της Λειτουργικής Εβδομάδας να ωριμάσει περισσότερο η κατανόηση της λειτουργίας ως πηγή και κορυφή μιας εκκλησιαστικής και προσωπικής ζωής γεμάτης από ευσπλαχνία και από συμπόνια, επειδή συνεχώς θα εκπαιδεύεται στο σχολείο του Ευαγγελίου». Έτσι αναθέτει «στη μητρική μεσολάβηση της Μαρίας, Μητέρας Ευσπλαχνικής, τις εργασίες και τις προσδοκίες της σημαντικής εθνικής λειτουργικής εκδήλωσης», ζητώντας μας να προσευχόμαστε για εκείνον και για τις υπηρεσίες του προς την Εκκλησία.

Η εθνική λειτουργική Εβδομάδα θα λήξει στις 25 Αυγούστου, στο τέλος ενός γεμάτου προγράμματος που προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη συμμετοχή πολυάριθμων εισηγητών όπως ο γραμματέας της CEI, Σεβασμιότατος Νούντσιος Galantino Καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, Αρχιεπίσκοπος της Περούτζια – Città dellaPieve, και ο ηγούμενος της μοναστικής Κοινότητας του Bose, Enzo Bianchi.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου