Σύγκρουση με τις παραβολές
Οι «παραβολές» πολλές φορές είναι φανταστικές διηγήσεις που κρύβουν μέσα τους πολλά διδάγματα και αλήθειες που είναι στη διάθεση του αναγνώστη ή του ακροατή, να ανακαλύψει. Πολλές έχουν αλληγορική έννοια, άλλες συμβολικές αλήθειες και άλλες μια κρυμμένη πραγματικότητα. Γενικά οι παραβολές είναι ένα «όπλο» που βοηθάει αλλά πολλές φορές μπορεί να βλάψει!
Συχνά, υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστούν παραβολές με νόμους της Εκκλησίας. Αυτό όμως δεν είναι κακό, ιδίως όταν θέλουμε να τις εμβαθύνουμε. Είναι όμως λάθος (επειδή δεν τις εννοούμε) να θέλουμε να τις απλοποιήσουμε. Αυτό συμβαίνει όταν μας οδηγούν σε θέματα που δεν έχουμε το κατάλληλο – πλούσιο – λεξιλόγιο!
Για παράδειγμα «η Βασιλεία των Ουρανών»: αν την τοποθετήσουμε στο χώρο των παραβολών, δεν μπορούμε να την παραβάλλουμε παρά μόνο με συμβολισμούς, γιατί μας διαφεύγουν οι «καθαροί ορισμοί» και οι σωστές εξηγήσεις! Επομένως, η «Βασιλεία των Ουρανών» γίνεται κατανοητή, μόνο με συμβολικές εικόνες. Είναι ένα «υποκειμενικό λεξιλόγιο» που μπορεί – εμένα – προσωπικά – να μου δώσει την ικανότητα να επιλέξω ελεύθερα αυτό που ακούω, αυτό που κάνω κι αυτό που πρέπει να πιστεύω. Διότι, «πιστεύοντας», σημαίνει «δεν γνωρίζω» την πραγματικότητα, όμως αποκαλύπτω αυτό που με αφορά, αυτό που με βοηθά να γίνω πιστός, δραστήριος και ζωντανός. Ίσως, πολλές φορές, να είναι μια ήττα για την φαντασία μου, αλλά είναι ένα κέρδος για το μυαλό μου και μια συνεννόηση που με οδηγούν σε ατομική αλλαγή για ν’ ακούω με άλλη διάθεση τον άλλον, που αρχικά τον απέρριπτα ή τον περιφρονούσα.
π. Μάρκος Βιδάλης