Στρατιωτικές δαπάνες: 2017 έτος ρεκόρ

Στρατιωτικές δαπάνες: 2017 έτος ρεκόρ

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Sipri, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν σε 1.739 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας κόσμος που ξοδεύει όλο και περισσότερο για να εξοπλιστεί. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Sipri, το ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με την παγκόσμια ασφάλεια, τον έλεγχο του εξοπλισμού και τον αφοπλισμό. Μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι δαπάνες παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες από το 2012 έως το 2016, οι παγκόσμιες δαπάνες αυξήθηκαν και πάλι το 2017. Οι εκταμιεύσεις άγγιξαν τα 1.739 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως 1,1% σε σύγκριση με το 2016.

Οι σπουδαιότεροι επενδυτές

Οι Η.Π.Α., Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ινδία και Ρωσία είναι οι χώρες που επένδυσαν περισσότερο κατά το 2017. Οι στρατιωτικές δαπάνες τους, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου συνόλου. Οι Η.Π.Α. κατέκτησαν για ακόμη μια φορά, την πρώτη θέση με ποσό που αγγίζει τα 610 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσοστό των κινεζικών δαπανών αυξήθηκε από 5,8% το 2008 σε 13% το 2017. Για τη Σαουδική Αραβία καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως 9,2% φτάνοντας τα 69,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ινδία, από την άλλη, επένδυσε 63,9 δισεκατομμύρια δολάρια, 5,5% περισσότερο από ότι το προηγούμενο έτος.

Το σχόλιο του Iriad

Σύμφωνα με τον Fabrizio Battistelli, πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών του Αρχείου Αφοπλισμού (Iriad) «Τα ανησυχητικά δεδομένα είναι περισσότερα από ένα. Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι η Μέση Ανατολή επιβεβαιώνεται ως η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο από τον αγώνα εξοπλισμών. Ακόμη και στην Ευρώπη – συνεχίζει – καταγράφεται ένας μικρός αγώνας εξοπλισμών. Ειδικά στην Κεντροανατολική Ευρώπη όπου υπάρχουν έθνη που αισθάνονται ότι απειλούνται από τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα η φύση και η έκταση του εκφοβισμού είναι μόνο επιδεικτική, ωστόσο μόνο αυτή η ανησυχία αρκεί για να οδηγήσει τα έθνη να επενδύσουν περισσότερο σε στρατιωτικές δαπάνες».

ΗκατάστασηστηΡωσία

Με 66,3 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν το 2017, οι δαπάνες της Ρωσίας είναι κατά 20% χαμηλότερες από ότι το 2016. Μια μείωση που έχει να καταγραφεί από το 1998. «Στην πραγματικότητα – σχολιάζει ο πρόεδρος Battistelli – η δαπάνες μειώθηκαν ελαφρώς, αλλά πρόκειται πάντα για ένα σοβαρό ποσό, μιλάμε για 63 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανησυχητικό ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Ρωσία ξεπεράστηκε από τη Σαουδική Αραβία».

Νέοι αγοραστές

Η νέα ρότα του στρατιωτικού εξοπλισμού κινείται όλο και περισσότερο προς την Ασία. Στην Κίνα, οι στρατιωτικές δαπάνες το 2017 συνέχισαν να αυξάνονται, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που διήρκεσε για δύο δεκαετίες. «Υπάρχει μια τάση που προς το παρόν, δεν είναι τέτοια ώστε να ανατρέψει τη διεθνή ισορροπία. Αν λάβουμε υπόψη μας μια διευρυμένη Ασία που αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα και την Ινδία, το επίπεδο των δαπανών είναι αρκετά ανησυχητικό. Κυρίως – εξηγεί ο Battistelli – αν θεωρήσουμε ότι είναι τρία κράτη που πιθανόν θα έπρεπε να κάνουν πιο επείγουσες επενδύσεις, για παράδειγμα στον αστικό τομέα».

Οι κίνδυνοι

«Συνολικά – εξηγεί ο Battistelli– οι κίνδυνοι ποικίλλουν. Πρώτα απ’ όλα το αντιστάθμισμα, δηλαδή η αναλογία υποκατάστασης μεταξύ των δαπανών που διατίθενται στο στρατιωτικό εξοπλισμό και τις επενδύσεις για το δημόσιο τομέα και κυρίως τον αστικό τομέα. Σε περιφερειακό επίπεδο, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το φαινόμενο του κατοπτρισμού και της εξομοίωσης. Όταν μια χώρα δείχνει δυναμική, θέτει σε κίνηση τις αντιδράσεις φόβου και υποψίας στους άλλους. Αυτή η κατάσταση συνέβη στην Ανατολική Ευρώπη, σκεφτείτε τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία ή το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Εν πάση περιπτώσει, το πιο ανησυχητικό και λεπτό σενάριο αφορά στη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου