Στους Αγίους Τόπους ανοίγει η περίοδο της Παρουσίας

5

Στους Αγίους Τόπους ανοίγει η περίοδο της Παρουσίας

Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους χωρίς προσκυνητές, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, ο Covid-19 σταμάτησε αυτό που και η σύγκρουση δεν μπόρεσε να σταματήσει εντελώς. Η Βηθλεέμ και ολόκληρη η Παλαιστίνη βιώνουν μια ιδιαίτερη στιγμή, καθώς εκτός από την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης υπάρχει και μια σοβαρή οικονομική κρίση που συνδέεται με την έλλειψη τουρισμού και προσκυνημάτων. Η Βηθλεέμ ήδη, τραυματισμένη από την ισραηλινή κατοχή, άδειασε από επισκέπτες, με τα καταστήματα με σουβενίρ και θρησκευτικά αντικείμενα να παραμένουν κλειστά και μια οικονομία σε πλήρη πτώχευση.

Η πρόκληση τώρα, είναι αυτή του να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι χριστουγεννιάτικες γιορτές θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όπως πάντα, με πλήρη συμμόρφωση στους κανόνες και τους περιορισμούς. Η γενική πρόβα θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου με την επίσημη είσοδο στη Βηθλεέμ, την παραμονή της Παρουσίας, του πατέρα Francesco Patton, Custode di Terra Santa:

Απ. – Πάντα είναι μια είσοδος πολύ επίσημη, με την κοινότητα της Βηθλεέμ να μας υποδέχεται, προχωρώντας μια μικρή απόσταση με τα πόδια για να φτάσουμε στη Βασιλική (της Γέννησης ndr), να χαιρετίσουμε τις αρχές και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε, με κάθε επισημότητα, τον εορτασμό της περιόδου της Παρουσίας. Ανάβουμε επίσης το πρώτο κερί, το φως του οποίου προέρχεται από το σπήλαιο της Γέννησης. Επομένως, αποτελεί κάτι το εξαιρετικά επίσημο για εμάς. Θα αποτελέσει και μια δοκιμή για τα Χριστούγεννα, επειδή προσκυνητές δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει η τοπική χριστιανική κοινότητα, η ενορία της Βηθλεέμ που είναι μια ενορία αρκετά μεγάλη για εμάς, περίπου 5.000 Λατίνων πιστών, αλλά εκτός από τους Λατίνους της Βηθλεέμ υπάρχουν επίσης, χριστιανοί και από άλλες Εκκλησίες και, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, είναι εύκολο να δούμε και ορισμένους από αυτούς να συμμετάσχουν, επειδή το κλίμα, γενικά, στους Αγίους Τόπους, είναι αρκετά οικουμενικό με την έννοια ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, αισθανόμαστε χριστιανοί. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, επειδή στο Ισραήλ εξακολουθούν να υφίστανται περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν στις τελετές σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ενώ στην Παλαιστίνη, εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται πλέον περιοριστικά μέτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν υπάρχει και θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποφύγουν το γεγονός μια ημέρα γιορτής να γίνει στη συνέχεια, αιτία και για δάκρυα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός στις αρχές Δεκεμβρίου, στις 4 και στις 5, επειδή θα λάβει χώρα η επίσημη είσοδος του νέου Πατριάρχη, Σεβασμιότατου Pierbattista Pizzaballa, αυτή η επίσημη είσοδος θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, θα είναι η πρώτη του είσοδος ως Πατριάρχης στον Άγιο Τάφο, είναι μια πολύ όμορφη και ουσιαστική τελετή, θα τον υποδεχτούν στον ιερότερο χώρο όλης της χριστιανοσύνης. Την επομένη, θα τελέσει τη θεία λειτουργία στον Άγιο Τάφο και τη συνέχεια, ο ίδιος θα κάνει και την επίσημη είσοδό τους (στην Βηθλεέμ ndr) την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24, και τα τελέσει στην εκκλησία της αγίας Αικατερίνης την μεταμεσονύκτια θεία λειτουργία. Και εκεί θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε τι θα κάνουμε, γι αυτό είπα ότι ο αυριανός εορτασμός θα αποτελέσει μια δοκιμή, για να δούμε αυτό που έχουμε τη δυνατότητα και αυτό που δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε, καθώς και αυτό που είναι κατάλληλο ή που αντιθέτως δεν είναι. Προσπαθούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους τουλάχιστον, να σεβαστούν τους βασικούς κανόνες όπως τη μάσκα, τη χρήση απολυμαντικού χεριών, την ελάχιστη απόσταση, αλλά όλα αυτά είναι υπό εξέταση.

Στο διαδίκτυο το λειτουργικό ημερολόγια της Custodia di Terra Santa
Όλα υπόκεινται στις επιπτώσεις του Covid, αλλά μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι σαφές, δυστυχώς, ότι η οικονομία των Αγίων Τόπων έχει γονατίσει, ο Covid έχει εξαλείψει εντελώς τα προσκυνήματα. Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Απ. – Για εμάς είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και εκ των πραγμάτων, τη μοιραζόμαστε κυρίως με τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της Βηθλεέμ, επειδή όσοι ζουν στο Ισραήλ έχουν την τύχη να επωφελούνται από ένα σύστημα πρόνοιας, ένα είδος ταμείου ενσωμάτωσης, αλλά όσοι ζουν σε παλαιστινιακά εδάφη, δεν έχουν αυτή την τύχη, επειδή οι οικονομικές δυνατότητες της Παλαιστίνης είναι πολύ πιο περιορισμένες και οι χριστιανοί μας ζούσαν κυρίως από τα έσοδα του προσκυνήματος. Στην περιοχή της Βηθλεέμ, τα πράγματα είναι πολύ λυπηρά, όπως και στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όταν περπατάς και βλέπεις ότι δεν υπάρχει κανείς, όπως επίσης και ότι όλες οι οικονομικές δραστηριότητες των πιστών μας είναι κλειστές και δεν πρόκειται για ένα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό που διαθέτουν είναι ένα μικρό κατάστημα όπου πουλάνε θρησκευτικά αντικείμενα, αυτό είναι όλο. Όλα τα ξενοδοχεία που δέχονταν τους προσκυνητές καθώς και πολλούς από τους πιστούς μας είναι κλειστά και η κατάσταση είναι εξαιρετικά οδυνηρή. Το ίδιο ισχύει και για εμάς ως Custodia di Terra Santa, αφού από τα τέλη του Φεβρουαρίου δεν έχουμε άλλες καταχωρημένες εισόδους παρά μόνο εξόδους, αλλά και τον Έρανο pro Terra Santa, τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν κατέστη δυνατόν να τον πραγματοποιήσουμε, επειδή βρισκόμασταν στο μάτι του κυκλώνα του πρώτου κύματος της πανδημίας. Στις 13 Σεπτεμβρίου, σε πολλές επισκοπικές διοικήσεις και σε πολλές ενορίες, δεν πραγματοποιήθηκε και έτσι ακόμη και εμείς, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, προσπαθούμε πραγματικά να εξοικονομήσουμε ό,τι είναι δυνατόν, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να αντέξουμε τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Πάσχα, προσωπικά πιστεύω μέχρι τον Ιούνιο, αφού δεν νομίζω ότι θα δούμε τους προσκυνητές να επιστρέφουν νωρίτερα, προφανώς, επαναλαμβάνω αυτό επηρεάζει τη ζωή μας, επηρεάζει επίσης τη ζωή πολλών που συνδέονται με εμάς καθώς και με τα οικονομικά επακόλουθα του προσκυνήματος και των ιερών. Συνεχίζουμε να ζούμε στα ιερά προσκυνήματα, συνεχίζουμε να προσευχόμαστε, πραγματικά συνεχίζουμε να προσευχόμαστε και τώρα ακόμη πιο έντονα, είμαστε μια διεθνής αδελφότητα, επομένως νιώθουμε, αυτή τη στιγμή, ως κλήση μας το να προσευχόμαστε για ολόκληρο τον κόσμο, επειδή όλες οι χώρες έχουν χτυπηθεί και σε για ορισμένες από αυτές ο αντίκτυπος είναι πιο σκληρός από ότι για άλλες, αλλά ολόκληρος ο κόσμος κλαίει, έχει γονατίσει και έχει ανάγκη να ξαναβρεί τη γαλήνη.

Η οικονομία της Βηθλεέμ έχει γονατίσει εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης του Covid
Τονίσατε ότι η κατάσταση στη Παλαιστίνη είναι πολύ πιο δραματική από ότι στο Ισραήλ, όπου το σύστημα πρόνοιας υποστηρίζει άτομα που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστάσεις αναφορικά με την εργασία και τους μισθούς τους. Ποια είναι η κατάσταση από υγειονομικής απόψεως; Επίσης και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά…

Απ. – Προφανώς, στο Ισραήλ η υγειονομική υπηρεσία είναι εξαιρετική, θα έλεγα κορυφαία, στην Παλαιστίνη υπάρχουν λίγα νοσοκομεία και οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις δεν είναι ότι δεν είναι καλές, καλές είναι, αλλά είναι λίγες, δεν επαρκούν και στη Βηθλεέμ, για παράδειγμα, η φιλανθρωπική δραστηριότητά μας, σε ενοριακό επίπεδο, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών έχει συμβάλει πολύ και στην οικονομική ενίσχυση για την αγορά φαρμάκων και τροφίμων. Πρακτικά, αυτά τα δύο αποτέλεσαν τις πιο σημαντικές δαπάνες της ενοριακής Caritas της Βηθλεέμ, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους και σε πολλές περιπτώσεις τώρα, μετά από μήνες χωρίς εργασία, υπάρχει επίσης δυσκολία και για την αγορά τροφίμων. Εμείς για παράδειγμα, στην Παλαιστίνη, επιλέξαμε να εγγυηθούμε το 50% του μισθού στους υπαλλήλους μας, και αυτό είναι πολύ, επειδή σημαίνει και για εμάς μια τεράστια οικονομική προσπάθεια, διότι, επαναλαμβάνω, στο Ισραήλ το ίδιο το κράτος είναι αυτό που εγγυάται το 70% του μισθού των υπαλλήλων που παραμένουν στο σπίτι και είναι προφανές ότι είναι κάτι σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι, μόλις τελειώσει η πανδημία, οι προσκυνητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ζήσουν και πάλι με αξιοπρέπεια, από την εργασία τους.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Γ)

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (Γ)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 25[24], 15-16                       Οι οφθαλμοί μου για πάντα θα προσβλέπουν στον Κύριο, επειδή Αυτός θα