Stop στη βία εναντίον των μουσουλμάνων στη Sri Lanka

Stop στη βία εναντίον των μουσουλμάνων στη Sri Lanka

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει καθιερώσει την κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρο το νησί μετά την αντι-μουσουλμανική βία που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ένας 45χρονος ξυλουργός σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή από το πλήθος στην περιοχή Puttalam, ενώ οι επιθέσεις σε καταστήματα, αυτοκίνητα και σπίτια μουσουλμάνων έχουν στοχευθεί σε ολόκληρη τη χώρα αυτές τις μέρες. Κάποια τζαμιά έχουν επίσης βανδαλιστεί.

Σύλληψη 80 ατόμων

Οι λόγοι , για τους οποίους συνελήφθησαν περίπου 80 άτομα, θεωρούνται αντίδραση στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Πάσχα, στις 21 Απριλίου, κατά των εκκλησιών και των ξενοδοχείων, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 250 ανθρώπων. Οι επιθέσεις, οι οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές της Σρι Λάνκα σε μια τοπική μουσουλμανική ομάδα εξτρεμιστών, αργότερα υποστηρίχθηκαν από τους τζιχάντ του λεγόμενου ισλαμικού κράτους.

Κατηγορούνται εξτρεμιστές και ρατσιστές

Για την κυβέρνηση, τα αντίποινα είναι το έργο των ρατσιστικών και φονταμενταλιστικών βουδιστικών ομάδων, οι οποίες έπληξαν κυρίως τη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, μέχρι το βράδυ της Τρίτης το μόνο χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες.

Κοινή έκκληση των Χριστιανών και των Βουδιστών

"Η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο, ήταν απλά μεμονωμένα περιστατικά", δήλωσε στο Βατικανό ειδήσεις ο Καρδινάλιος Malcolm Ranjith, αρχιεπίσκοπος του Colombo, ο οποίος πρόσφατα ξεκίνησε έκκληση για την παύση της βίας μαζί με τον βουδιστή μοναχό Ittapane Dhammalankara σεβαστή αρχή των βουδιστών στην περιοχή.

Καμία εκμετάλλευση των επιθέσεων του Πάσχα

"Κάναμε αυτή την έκκληση προς τους μουσουλμάνους να παραμείνουν ήρεμοι επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος για αυτούς και προσπαθήσαμε να τους καθησυχάσουμε", δήλωσε ο καρδινάλιος, ο οποίος φοβάται ότι οι επιθέσεις του Πάσχα θα μπορούσαν να χειραγωγούνται από την πολιτική. «Αυτή είναι η χρονιά των εκλογών», εξηγεί, και κάποιοι «για πολιτικό κέρδος αρχίζουν να κάνουν τους ανθρώπους να ανακατεύονται βάζοντας τον ένα εναντίο του άλλου, προετοιμάζοντας την αρένα για πολιτικό αγώνα. Αυτό δεν είναι καλό και καταδικάσαμε αυτές τις προσπάθειες να εκμεταλλευτούμε αυτό που συνέβη την Κυριακή του Πάσχα για τους δικούς του σκοπούς ».

Οι Χριστιανοί επιστρέφουν στην Εκκλησία

Σε μια χώρα 22 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου το 10 τοις εκατό είναι μουσουλμάνοι, ενώ οι περισσότεροι είναι βουδιστές. Οι χριστιανοί, λίγο πάνω από 7%, επιστρέφουν αργά στο φυσιολογικό ρυθμό ζωής. "Ξεκινήσαμε να γιορτάζουμε τις Κυριακές, ακόμα κι αν οι πιστοί είναι λιγότεροι από πριν", λέει ο Cardinal Ranjith. "Σταδιακά ζήτησα από τους εφημερίους  να αυξήσουν τις Θείες Λειτουργίες,  αν η κατάσταση παραμείνει ήρεμη και δεν υπάρχουν προβλήματα. Αλλά οι άνθρωποι με μεγάλο ενθουσιασμό αρχίζουν να επιστρέφουν στις εκκλησίες "

Ο ΟΗΕ: σταματά τις εθνικιστικές αντιλήψεις

«Η Σρι Λάνκα είναι μια πλουραλιστική κοινωνία», πρόσθεσε ο Adiema Dieng, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας, σε μια δήλωση που προειδοποίησε τη χώρα "από την αυξανόμενη επιβλαβή επιρροή εθνικιστικών και εξτρεμιστικών απόψεων στην ασιατική περιοχή που θέτουν σε κίνδυνο τις θρησκευτικές μειονότητες ".

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου