Στο Λατερανό Πανεπιστήμιο ένα νέο πτυχίο Διομολογιακής Θεολογίας
Μια νέα εξειδίκευση στη Διομολογιακή Θεολογία θα ξεκινήσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Λατερανού. Η νέα πρόταση κατάρτισης στοχεύει στην ενθάρρυνση του οικουμενισμού, του διαλόγου και του πολιτισμού της συνάντησης.
Ένας νέος δρόμος σπουδών για τη διαμόρφωση και την ενίσχυση του οικουμενικού διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών χριστιανικών ομολογιών στο πνεύμα του «πολιτισμού της συνάντησης», για τον οποίο τόσες φορές έχει μιλήσει ο Πάπας Φραγκίσκος. Είναι το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην “Διομολογιακή Θεολογία σε οικουμενική και κοινωνιακή προοπτική”, το οποίο προτείνει η Θεολογική Σχολή του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Λατερανού. Η νέα διετής εξειδίκευση που θα ξεκινήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-21 παρουσιάστηκε ήδη σε ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο στη σελίδα του Πανεπιστημίου στο Facebook.
Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε από μια επιστημονική επιτροπή που συντονίστηκε από τον θεολόγο Giuseppe Lorizio και απαρτίζεται από εκπροσώπους διαφορετικών χριστιανικών ομολογιών. Έξι ενότητες δομούν τον μεταπτυχιακό τίτλο: ιστορική-πατερική, βιβλική-θεμελιώδης, διδακτική-δογματική, ηθική, λειτουργική-πολιτισμική και ιεραποστολική. Ο καθηγητής Lorizio εξηγεί ότι ο στόχος της εξειδίκευσης στην Διομολογιακή Θεολογία είναι «να εκπαιδεύσουμε σε μια “θεολογική forma mentis”, ικανή να δώσει μια επιστημονική και διδακτική διάσταση σε μια χριστιανική θεολογία που θεμελιώνει και συνθέτει τον ορίζοντα των διαφόρων Εκκλησιών. Ο κύκλος των σπουδών – προσθέτει ο καθηγητής – θα ανατεθεί σε Καθολικούς, Ορθόδοξους και Προτεστάντες ακαδημαϊκούς των διαφόρων Εκκλησιών και θα ευνοήσει τους ιερείς και τους λαϊκούς οι οποίοι, επιστρέφοντας στις κοινότητες καταγωγής τους, θα μπορέσουν να τις εμψυχώσουν και να τις υπηρετήσουν στο πνεύμα του “πολιτισμού της συνάντησης”, που προτείνεται από τη διδασκαλία του Πάπα Φραγκίσκου».
Η πρόταση για ένα νέο μεταπτυχιακό δίπλωμα ανταποκρίνεται στην πρόσκληση που έκανε ο Πάπας κατά την επίσκεψή του στο Λατερανό στις 31 Οκτωβρίου 2019. Με την ευκαιρία αυτή, ο Άγιος Πατέρας επέμεινε στη σημασία του διαλόγου που γίνεται αντιληπτός όχι μόνο ως ένας τρόπος για να ζήσουμε ή να συνυπάρξουμε, αλλά μάλλον ως κριτήριο στο οποίο πρέπει να εκπαιδευτούμε. Η διαδικτυακή παρουσίαση έγινε από τον καθηγητή Giuseppe Lorizio και τον πρόεδρο της Θεολογικής Σχολής του Λατερανού Riccardo Ferri. Κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης, ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας Enzo Pace, ο Piero Coda του Ινστιτούτου Sophia, ο Hans-Martin Barth του Πανεπιστημίου του Marburg και η Tamara Grdzelidze του Mount Holyoke College της Μασαχουσέτης συζήτησαν σχετικά με τις διάφορες ομολογιακές θεολογικές προοπτικές: Καθολική, Ευαγγελική και Ορθόδοξη. Στο τέλος της διαδικτυακής εκδήλωσης, υπήρξε και η παρέμβαση του Πρύτανη του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Λατερανού, Vincenzo Buonomo.
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ