Στο Ιράκ Όχι των Χριστιανών και Μουσουλμάνων για την κατεδάφιση ενός Ναού

Στο Ιράκ Όχι των Χριστιανών και  Μουσουλμάνων για την κατεδάφιση ενός Ναού

Δεκάδες κατοίκων της Βαγδάτης,, χριστιανοί και μουσουλμάνοι εκδήλωσαν  για να σταματήσει ένα σχέδιο της αναδιοργάνωσης της πολεοδομίας  που θα κατεδάφιζε ένα ναό των Χαλδαίων αφιερωμένο στη Σοφία του Θεού, στην περιοχή  της Adhamiya. Ο Καρδινάλιος Sako καλεί στην συνύπαρξη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στα πανό  που παρουσιάστηκαν  στη διάρκεια των εκδηλώσεων, που προβλήθηκαν και από τις δημοσιογραφικές υπηρεσίες του al Sharqiya Tv(δορυφοτικό κανάλι του επιχειρηματία  των ΜΜΕ  Saadal Bazzaz, γεννημένου στη Μουσούλη), οι συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες – αναφέρει το Πρακτορείο ειδήσεων Fides – καλούν  τις πολιτικές δυνάμεις  και τους εθνικούς και τοπικούς θεσμούς αποδίνοντας την ευθύνη να στηρίξουν  στο όνομα  των ενδιαφερομένων και με εμπορικούς υπολογισμούς  ένα πολεοδομικό σχέδιο  που θέτει σε κίνδυνο  ένα ναό αναγνωρισμένο  από όλους και ως τόπο-σύμβολο  της δύσκολης αλλά αναγκαίας συνύπαρξης  μεταξύ των διαφόρων  θρησκευτικών ομάδων  του ιρακινού λαού. Ο Ναός της Σοφίας του Θεού οικοδομήθηκε  το 1929 από τον βρετανό αρχιτέκτονα James Mollison Wilson, στη διάρκεια της βρετανικής Εντολής στη Μεσοποταμία και ευρίσκεται  στα όρια  δύο αστικών ζωνών που κατοικούνται από τους σουίτες και τους σουνίτες.

Ο Καρδινάλιος προτρέπει σε μία αρμονική συμβίωση και στον αμοιβαίο σεβασμό.

Μάι πρόσκληση προς τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους ώστε να απελευθερωθούν από την «παλιά νοοτροπία», που τους εμποδίζει «να ανοιχτούν  οι μεν προς τους δε», ώστε “να γνωρίσουν την αντίστοιχη πίστη τους από τις  αρχικές πηγές τους και να είναι απαλλαγμένοι από την άγνοια και να εμβαθύνουν την κοινή λογική που συμμεριζόμαστε ». Είναι η επιθυμία για τη νέα χρονιά του πατριάρχη της Χαλδαίας της Βαγδάτης, Καρδιναλίου Louis Raphael Sako και διαδόθηκε  μέσω του Πατριαρχείου της Χαλδαίας και επαναλήφθηκε από τον Sir Agency. Για τον καρδινάλιο, στην πραγματικότητα, «η ειρηνική συνύπαρξη και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ο μόνος τρόπος που οδηγεί σε ένα λαμπρό μέλλον για μας σε αυτό το μέρος του κόσμου, μαζί με την υπεράσπιση της θρησκείας από τους φανατικούς και κάθε τι που προκαλεί το μίσος και τη βία ».
«Κάθε χρόνο – γράφει ο Καρδινάλιος – φέρνει μαζί του ένα φορτίο ελπίδας», εκείνη την ελπίδα που «έχει τη δύναμη να σταματήσει το κακό και τη σκληρότητα του». Από την πλευρά της, η Εκκλησία θα συνεχίσει, επιβεβαιώνει ο Πατριάρχης, να συνεχίσει την υπηρεσία και την αποστολή της. Για παράδειγμα, η Caritas βοηθά 28 χιλιάδες οικογένειες, το 80% των οποίων είναι μη χριστιανικές. "Το 2019 – καταλήγει ο Mar Sako – όλοι πάνε προς την ίδια κατεύθυνση, παίρνοντας δύναμη και αποφασιστικότητα από την ευλογία του Θεού. Ευημερία για το Ιράκ και τους Ιρακινούς".

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου