Στο Ινστιτούτο των Ιμάμηδων

Στο Ινστιτούτο των Ιμάμηδων

Ένα παρατεταμένο χειροκρότημα  και όρθιους όλους τους παρόντες υποδέχτηκαν τον Πάπα Φραγκίσκο  στην είσοδό του, με τον Βασιλιά Mohammed VI του Μαρόκου, στο Ινστιτούτο  που φέρνει το όνομα του ίδιου του μονάρχη για τα εγκαίνια που έγιναν στις 27 Μαρτίου 2019. Ο Ποντίφικας έφθασε εκεί μετά την πρώτη επίσημη ομιλία του  την τιμητική επίσκεψή του  στο Βασιλικό Παλάτι όπου και υπογράφτηκε  από κοινού η Έκκληση για την Ιερουσαλήμ.

Η παρουσίαση του Ινστιτούτου

Στον Ποντίφικα παρουσίασαν την ιστορία και την οργάνωση του Ινστιτούτου, τους θρησκευτικούς του σκοπούς, τα προγράμματά  που παρακολουθούν οι σπουδαστές  μέσα από ένα βίντεο που προβλήθηκε στην μεγάλη αίθουσα  με τη συνοδεία μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών. Η αρχική σκέψη του μονάρχη ήταν: η διατήρηση των βάσεων της ισλαμικής θρησκείας, η προσφορά υπηρεσιών των τυπικών και εκπαιδευτικών  ποιότητας  και μία  συνεχόμενη εκπαίδευση ιεροκηρύκων ανδρών και γυναικών. Στο Ινστιτούτο  μπορούν να φοιτήσουν και σπουδαστές, από την Ασία – και υπάρχουν αιτήσεις και από την Ταϊλάνδη , από την Ευρώπη  και ιδιαίτερα από όλη την Αφρική.

Απειλές για την αυθεντικότητα της θρησκείας

Στη βάση του Ινστιτούτου υπάρχει ένα Ισλάμ  ανεκτικότητας  και προσβλέπει στους σημερινούς καιρούς εν αντιθέσει με τις ριζοσπαστικές τάσεις και τον φονταμενταλισμό  που απειλούν  την αυθεντικότητα της θρησκείας, αλλά και το ενδιαφέρον για τη γνώση και τη σύγκριση με τις άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες πάνω σε ειδικά κείμενα  αφιερωμένα   στις ιδιαιτερότητες και τις κοινές πτυχές.

Το βίντεο που παρουσιάστηκε στον Πάπα αναφέρθηκε  επίσης στη μεγάλη παρουσία των νέων γυναικών, την πρακτική που γίνεται στο τζαμί και τις συνέπειες που έχει η εκπαίδευση των  σπουδαστών στις χώρες της προέλευσή τους , όπως ανέφερε μία σπουδάστρια από τη Γαλλία. «Με την επιστροφή μου», είπε, «σκέπτομαι να θέσω στην υπηρεσία της Χώρας μου και σε όλους τους κατοίκους της το πνεύμα και τις  γνώσεις  που θα έχω αποκτήσει σ’ αυτό το Ινστιτούτο. Ελπίζω να εφαρμόσω αυτήν την γνώση και πάνω απ 'όλα το πνεύμα της ειρήνης και να  μεταδώσω, αγάπη, αδελφοσύνη και ανοχή ".

Στο τέλος του βίντεο, έγινε επίσης ο  χαιρετισμός του Υπουργού Θρησκευμάτων, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε  όχι μόνο  στην ιστορία της αμοιβαίας γνωριμίας της Αγίας Έδρας και  του βασιλείου του Μαρόκου, αλλά και στη σημασία που έχει η προστασία της θρησκείας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του άρχοντα  της χώρας, και επομένως εξασφαλίζεται μία  θεωρητική και πρακτική κατάρτιση  ποιότητας.

Ο τελικός χαιρετισμός ήταν θερμός προς τον Ποντίφικα  και τον Βασιλιά, με το κοινό, γεμάτο από νέους και νέες  διαφορετικής καταγωγής, να στέκονταν όλοι όρθιοι με τη χορωδία και την ορχήστρα που με τις μελωδίες της ολοκληρώθηκε η συνάντηση.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Α   Το σημερινό ευαγγέλιο αρχίζει ως εξής: «Όταν ο Ιησούς είδε τα πλήθη ανέβηκε στο όρος, κάθισε και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου