“Στις φλόγες το κοινό μας σπίτι”

“Στις φλόγες το κοινό μας σπίτι”

Με τον τίτλο "Στις φλόγες το κοινό μας σπίτι", η εκκλησία της Βολιβιανής Αμαζονίας, σε μια δήλωση, τονίζει την ανησυχία για την καταστροφή των πυρκαγιών και τις συνέπειες αυτής της συνεχιζόμενης οικολογικής καταστροφής. Οι επίσκοποι καταγγέλλουν επίσης την κυβέρνηση La Paz για την πολιτική της στον Αμαζόνιο
Η διακήρυξη των βολιβιανών επισκόπων καταγγέλλει επίσης ανοιχτά την εθνική κυβέρνηση, «τη λογική του καπιταλισμού της αρπακτικής φύσης» και απαιτεί αλληλεγγύη, αποτελεσματικές και νομικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της καταστροφής. "Ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους μας στο Αμαζόνιο – δηλώνει η δήλωση – είναι στις φλόφες. Οι συνέπειες αυτής της οικολογικής καταστροφής είναι πολλές. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η καταστροφή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δράσης, πρέπει να ασκήσουμε την προφητική μας αποστολή, να αναζητούμε και να καταγγέλλουμε ανοιχτά τα αίτια της. Θεωρούμε το ανώτατο διάταγμα αρ. 3973 της εθνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούλιο, με τοοποίο εξουσιοδοτημένη να καίει τη γη με «ελεγχόμενο» τρόπο, αλλά δεν προσφέρονται μέτρα σχετικά με τους όρους και τους μηχανισμούς για να το πράξουν ». «Ακόμα και στη χώρα μας – συνεχίζει η σημείωση – υπάρχει τεχνοκρατικός και επιθετικός καπιταλισμός προς την αδελφή μας μητέρα γη, η οποία προωθεί τα υδροηλεκτρικά έργα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων».
Αλληλεγγύη με τους αυτόχθονες λαούς της Αμαζονίας
"Ως εκ τούτου, όπως η Εκκλησία – προσθέτουν οι επίσκοποι – πρέπει να ενωθούμε αλληλέγγυα με τον πόνο και την οργή της γης και των κατοίκων αυτών των εδαφών, ιδιαίτερα των αυτοχθόνων λαών, που είναι οι θεματοφύλακες του Κοινού, προσφέροντας υλική βοήθεια και δωρεές σε ανθρώπους και θεσμούς που δεσμεύονται με ευθύνη τους να αποτρέψουν ότι συμβαίνει στο φράγμα του Αμαζονίου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δηλώσει αυτές τις περιοχές ως εδάφη σε οικολογική ανάγκη και να προωθήσεις την αναδάσωση ». Η δήλωση υποβλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Βολιβιανής Συνόδου Επισκόπων (Ceb), το Σεβασμιότατο Aurelio Pesoa, συνοδευόμενο από το Σεβασμιότατο Ricardo Centellas, πρόεδρο του Ceb, το Σεβασμιότατο Eugenio Coter, Συντονιστή του Εκκλησιαστικού Δικτύου PanAmazzonica στη Βολιβία, το Σεβασμιότατο Robert Flock Επίσκοπο στο San Ignacio de Velasco, τον Herland Dominguez υπεύθυνο της Επιτροπής Άμυνας του Rio Madera Willy Llanque.


 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου