Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, Greg Burke, δημοσίευσε σήμερα, μια δήλωση για να ανακοινώσει ότι η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων θα γιορταστεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Greg Burke, δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με την επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων. Ακολουθεί το σύντομο κείμενο:

«Μετά από αίτημα διαφόρων Επισκοπικών Διασκέψεων, ο Άγιος Πατέρας μετακίνησε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Επομένως, η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, η 105η, θα γιορταστεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019. Ως συνήθως, το κείμενο του μηνύματος του Αγίου Πατέρα θα δημοσιευθεί λίγους μήνες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα».

Η ιστορική αναφορά για την Παγκόσμια Ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα ξεκίνησε το 1914, λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου, όταν ο Πάπας Πίος 10ος, συγκινημένος από το δράμα εκατομμυρίων Ιταλών που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από τις αρχές του αιώνα, κάλεσε όλους τους χριστιανούς να προσευχηθούν για τους μετανάστες. Λίγους μήνες αργότερα, ο διάδοχός του, ο Πάπας Βενέδικτος 15ος καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών για να υποστηρίξει πνευματικά και οικονομικά τα ποιμαντικά έργα που σκοπό τους είχαν να βοηθήσουν τους Ιταλούς μετανάστες.

Μια διεθνής αξία

Το 1952, η Παγκόσμια Ημέρα μεταναστών πήρε μια ευρύτερη και περισσότερο διεθνή απήχηση και οι τοπικές Εκκλησίες κλήθηκαν να επιλέξουν μια ημερομηνία κατά τη διάρκεια του λειτουργικού έτους για να την γιορτάσουν. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2οήταν το πρώτος ποντίφικας που το 1985 απηύθυνε ένα ιδιαίτερο μήνυμα για να επιστήσει την προσοχή για τη δύσκολη πραγματικότητα των μεταναστεύσεων και για το έργο της Εκκλησίας στον τομέα αυτό. Το 2004, το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ποιμαντική των Μεταναστών και των περιπλανώμενων ανθρώπων συμπεριέλαβε στην Παγκόσμια Ημέρα και τους πρόσφυγες. Πάντα σύμφωνα με την επιθυμία του Πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου, από το 2005, η Παγκόσμια Ημέρα μεταναστών και προσφύγων εορταζόταν από την Εκκλησία Παγκοσμίως την 2ηεβδομάδα μετά τα Θεοφάνεια.

Η ανακοίνωση του Πάπα Φραγκίσκου

Τέλος, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 104ης Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών και Προσφύγων, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος της Προσευχής Angelus, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανακοίνωσε την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού της η οποία στο εξής θα είναι η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου