Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, Greg Burke, δημοσίευσε σήμερα, μια δήλωση για να ανακοινώσει ότι η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων θα γιορταστεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Greg Burke, δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με την επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων. Ακολουθεί το σύντομο κείμενο:

«Μετά από αίτημα διαφόρων Επισκοπικών Διασκέψεων, ο Άγιος Πατέρας μετακίνησε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Επομένως, η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, η 105η, θα γιορταστεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019. Ως συνήθως, το κείμενο του μηνύματος του Αγίου Πατέρα θα δημοσιευθεί λίγους μήνες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα».

Η ιστορική αναφορά για την Παγκόσμια Ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα ξεκίνησε το 1914, λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου, όταν ο Πάπας Πίος 10ος, συγκινημένος από το δράμα εκατομμυρίων Ιταλών που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό από τις αρχές του αιώνα, κάλεσε όλους τους χριστιανούς να προσευχηθούν για τους μετανάστες. Λίγους μήνες αργότερα, ο διάδοχός του, ο Πάπας Βενέδικτος 15ος καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών για να υποστηρίξει πνευματικά και οικονομικά τα ποιμαντικά έργα που σκοπό τους είχαν να βοηθήσουν τους Ιταλούς μετανάστες.

Μια διεθνής αξία

Το 1952, η Παγκόσμια Ημέρα μεταναστών πήρε μια ευρύτερη και περισσότερο διεθνή απήχηση και οι τοπικές Εκκλησίες κλήθηκαν να επιλέξουν μια ημερομηνία κατά τη διάρκεια του λειτουργικού έτους για να την γιορτάσουν. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2οήταν το πρώτος ποντίφικας που το 1985 απηύθυνε ένα ιδιαίτερο μήνυμα για να επιστήσει την προσοχή για τη δύσκολη πραγματικότητα των μεταναστεύσεων και για το έργο της Εκκλησίας στον τομέα αυτό. Το 2004, το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ποιμαντική των Μεταναστών και των περιπλανώμενων ανθρώπων συμπεριέλαβε στην Παγκόσμια Ημέρα και τους πρόσφυγες. Πάντα σύμφωνα με την επιθυμία του Πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου, από το 2005, η Παγκόσμια Ημέρα μεταναστών και προσφύγων εορταζόταν από την Εκκλησία Παγκοσμίως την 2ηεβδομάδα μετά τα Θεοφάνεια.

Η ανακοίνωση του Πάπα Φραγκίσκου

Τέλος, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 104ης Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών και Προσφύγων, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος της Προσευχής Angelus, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανακοίνωσε την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού της η οποία στο εξής θα είναι η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου