Στην Υεμένη η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο
Paolo Pezzati της Oxfam Italia: πάνω από 24 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης, το 80% του πληθυσμού, χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια.
Αν συνεχίσει ο πόλεμος, η Υεμένη θα γίνει η φτωχότερη χώρα του κόσμου. Η πρόβλεψη, που έγινε από τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών περιγράφει ένα σενάριο που μέσα στο 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει το 79% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας. Ήδη σήμερα, το 65% των κατοίκων της χώρας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής, τον θάνατο σε τουλάχιστον 90 χιλιάδες άτομα. Μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει μέσα στην αστάθεια και στη βία. Εκτιμάται ότι τα μικρά παιδιά στρατιώτες είναι πάνω από 2.500. σχεδόν το ήμισυ των κοριτσιών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 15 ετών. Υποδεχόμενος στις 9 Ιανουαρίου, τα μέλη του διπλωματικού σώματος που έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι η Υεμένη «αντιμετωπίζει μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας, μέσα σε ένα κλίμα γενικής αδιαφορίας από μέρους της διεθνούς κοινότητας».
Δραματική η ανθρωπιστική κατάσταση
Από τον μήνα Ιούλιο του 2015, η ΜΚΟ Oxfam μαζί με τους τοπικούς εταίρους της έχουν βοηθήσει πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα στη χώρα αυτή. Καθημερινά, παρέχεται βοήθεια στον πληθυσμό της Υεμένης σε 9 περιοχές, με γεύματα, πόσιμο νερό και υγειονομικές υπηρεσίες για την πρόληψη και τον περιορισμό της επιδημίας της χολέρας. Ο Paolo Pezzati της Oxfam Italia, στο μικρόφωνο του Alessandro Guarasci, υπογραμμίζει ότι αποδυναμώνεται η πιθανότητα μιας άμεσης διπλωματικής λύσης όσο αφορά στην σύγκρουση. Επίσης, οι ελπίδες ελαχιστοποιούνται υπό το πρίσμα του θανάτου του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.
Αυτή της Υεμένης, εξηγεί ο Pa;olo Pezzati, είναι η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Πάνω από 24 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης, το 80% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Τουλάχιστον 18 εκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αυξάνεται επίσης και ο αριθμός των εσωτερικά μετατοπισμένων ατόμων, ο οποίος ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια. Το 2019, κατεγράφησαν 860 χιλιάδες περιπτώσεις χολέρας και εξαιτίας αυτής της ασθένειας, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 1.000 άτομα. Δεν υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις: η ένταση, καταλήγει ο Pezzati, αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο στις νότιες όσο και στις βόρειες περιοχές.
Μετάφραση: ρφ