Στην ενοριακή κοινότητα Μυκόνου

Στην ενοριακή κοινότητα Μυκόνου


Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, δεύτερη Κυριακή του Πάσχα, η καρδιά της τοπικής μας Εκκλησίας κτύπησε δυνατά στην ενοριακή κοινότητα της Μυκόνου.

Στη 1.00 μετά  το μεσημέρι τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου, π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς και ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής Τήνου, π. Ιωάννης Σκλάβος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε στη Μύκονο συνοδευόμενος από δώδεκα εθελοντές πιστούς με σκοπό να συμμετάσχουν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και να βοηθήσουν την εκεί διεθνή ενοριακή κοινότητα με τους πασχαλινούς ύμνος.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπός μας μετέδωσε το Μυστήριο του Χρίσματος σε εννέα παιδιά και εφήβους της ενορίας, τα οποία είχαν προετοιμαστεί για την ημέρα αυτή, την οποία και επέλεξε ο εφημέριος, για την πλούσια σε συμβολισμούς Κυριακή, όπως θα διαβάσετε και στην ομιλία του Σεβασμιοτάτου, την οποία παραθέτουμε πιο κάτω.

Η όλη Ιεροτελεστία είχε προετοιμαστεί πολύ καλά και τελέστηκε με μεγάλη τάξη και  συμμετοχή των εννέα παιδιών που έλαβαν το Μυστήριο του Χρίσματος και τα οποία συμμετείχαν ενεργά σε όλη την Θεία Λειτουργία με υπευθυνότητα και ωριμότητα που εντυπωσίασαν το μεγάλο αριθμό ενοριτών που  κατέκλεισαν το Ναό. Αλλά και οι γονείς και ανάδοχοι  πρόσθεσαν  τη δική τους ενεργό συμμετοχή, αποδεικνύοντας ότι είχαν συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα που έχει η ημέρα αυτή για τα παιδιά, τα οποία αναδέχτηκαν στην πίστη τους.

Τα παιδιά  ανέλαβαν τις δεήσεις των πιστών , την όμορφη προσφορά με αρκετά σύμβολα που βοήθησαν στους παρόντες να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους μέσα στην Εκκλησία αλλά και μέσα στην κοινωνία, ως ενεργοί χριστιανοί. Διακρίναμε το αλάτι, (εσείς είστε το αλάτι της γης),  τα πολλά μικρά κεριά (εσείς είστε το φως του κόσμου. Έτσι να λάμψει το φως σας μπροστά τους ανθρώπους,  για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον πατέρα σας που είναι στους ουρανούς), τα λουλούδια για τον στολισμό της Αγίας Τράπεζας, το Βιβλίο της Αγίας Γραφής, ο άρτος και το κρασί, που με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος προοριζόταν να μετουσιωθούν σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.

Μετά την ανάγνωση Ιερού Ευαγγελίου Αρχιεπίσκοπός μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Σήμερα αδελφοί μου και αδελφές μου η ενοριακή μας αυτή κοινότητα γιορτάζει τέσσερα γεγονότα για τα οποία, για τα οποία αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και  μελετώντας παίρνει τα σωτήρια διδάγματα ώστε συνεχώς να προοδεύει στην πίστη την ελπίδα και την αγάπη.

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται:

α.- Domιnica in albis δηλαδή Κυριακή στα λευκά.

β.-Είναι η Κυριακή της Θεϊκής Ευσπλαχνίας.

γ.-Είναι η προσωπική Πεντηκοστή αυτών των εννέα παιδιών στα οποία σε λίγο θα χορηγηθεί  το Μυστήριο του Χρίσματος.

δ.-Είναι επίσης  η Κυριακή του Θωμά.

Ονομάζεται Κυριακή «στα λευκά»,  διότι τους πρώτους χρόνους της Εκκλησίας, το Βάπτισμα  εχορηγείτο στη διάρκεια της νύκτας του Πάσχα και οι Βαπτισμένοι ντυνόντουσαν ένα λευκό χιτώνα  που φορούσαν στη διάρκεια όλης της εβδομάδας που ακολουθούσε, μέχρι τη Κυριακή μετά το Πάσχα, και ονομάστηκε "Κυριακή στα λευκά» διότι αυτή την Κυριακή οι νεοφώτιστοι έβγαζαν το «λευκό χιτώνα».

Ονομάζεται Κυριακή της Θεϊκής  Ευσπλαχνίας, διότι το έτος 2000 με την επιθυμία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β ονομάστηκε και «Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας», τίτλος που συνδέεται  με την προσωπικότητα  της Πολωνής μοναχής Αγίας Faustina Kowalska.

Η Εκκλησία πέρσι μας πρόσφερε ένα ολόκληρο έτος, κατά το οποίο μελετήσαμε και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο, τι σημαίνει ότι, ο Θεός είναι γεμάτος ευσπλαχνία για την κάθε μια και τον καθένα μας.

Η Εκκλησία  αυτή τη δεύτερη Κυριακή του Πάσχα μας υπενθυμίζει ότι η ευσπλαχνία του Θεού δεν διαρκεί μόνο ένα έτος, αλλά είναι μια καθημερινή απόδειξη της άπειρης αγάπης του για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και πρόσφερε τη ζωή του για τη σωτηρία μας.

Ονομάζεται όμως και  «Κυριακή του Θωμά», διότι την Κυριακή αυτή αναγγέλλεται  η περικοπή του Ευαγγελίου, που αναφέρεται στην απαίτηση του Αποστόλου Θωμά, να γίνει και εκείνος αυτόπτης μάρτυρας του Αναστημένου Χριστού, επιθυμώντας να δει με τα ίδια του τα μάτια, όπως είδαν και άλλοι απόστολοι τα σημάδια των καρφιών στα χέρια και στα πόδια και την πληγή στη λογχισμένη πλευρά του Αναστημένου Χριστού.

Ο Θωμάς για να πιστέψει θέλησε και προσωπικά να βεβαιωθεί για το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου: «εάν δε δω, εάν δεν βάλω το δάχτυλό  μου στην πλευρά του.., δεν θα πιστέψω!». Ο Ιησούς θέλοντας να καταστήσει και αυτόν τον Απόστολο, όπως όλους τους άλλους, αυτόπτη μάρτυρα της αναστάσεώς του, ικανοποιεί το αίτημά του. Εμφανίζεται  και πάλι μετά από οκτώ ημέρες και είναι τότε που ο Θωμάς κάνει την πιο σύντομη αλλά και πιο όμορφη ομολογία πίστεως στον Αναστημένο Χριστός, αναφωνώντας ενώπιον όλων: «Ο Κύριός μου και ο Θεός.

Σήμερα όμως αγαπητά μου παιδιά είναι για σας και η προσωπική σας Πεντηκοστή κατά την οποία θα λάβετε το Μυστήριο του Χρίσματος με τα δώρα του Αγίου Πνεύματος, για να συνεχίσετε να είστε ενεργά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού.

Εσείς δεν βγάλατε  σήμερα το λευκό χιτώνα, αλλά ντυθήκατε μ’ αυτόν, διότι σήμερα λαβαίνετε την επικύρωση του χρίσματος που λάβατε την  ημέρα του Βαπτίσματός σας. Αυτός ο λευκός χιτώνας  συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής σας. Σήμερα με την  ενέργεια του Αγίου Πνεύματος θα μπορέσετε, αν θελήσετε να διατηρήσετε και την ψυχή  σας συνεχώς λευκή.

Αγαπητά μου παιδιά, σήμερα όλοι οι εδώ παρόντες θα ζητήσουμε από το Θεό Πατέρα να σας στείλει το Άγιο Πνεύμα, για σας βοηθήσει να νιώσετε πόσο πολύ ο Χριστός σας αγαπά. Ναι ο Κύριος σας αγαπά και θέλει και εσείς να τον αγαπάτε. Οι γονείς, οι ανάδοχοί σας και όλη η Εκκλησία είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε, να  μην ξεχάσετε ποτέ το Χριστό, ούτε και την Εκκλησία του. Η Εκκλησία και ο Χριστός είναι ένα. Αν αγαπάτε το Χριστό, πρέπει να αγαπάτε και την Εκκλησία, διότι εκείνος είναι η κεφαλή μας και εμείς τα μέλη της. Και αν αγαπάτε την Εκκλησία αγαπάτε τον ίδιο το Χριστό.

Και Αυτή την αγάπη για το Θεό και την Εκκλησία του Χριστού  τώρα σας ζητώ να ανανεώσετε τις υποσχέσεις που έδωσαν οι γονείς σας και οι ανάδοχοί σας για σας την ημέρα της και μαζί με τον Απόστολο Θωμά όλοι μαζί να ομολογήσουμε την πίστη μας στο Θεό Πατέρα, στο θεό Υιό και την Εκκλησία του και στο Άγιο Πνεύμα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος π. Ριχάρδος ευχαρίστησε, εκ μέρους της ενοριακής κοινότητας, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έφθασε στη Μύκονο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και τη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος.

Το ίδιο έκαναν και τρία παιδιά εκ μέρους των παιδιών της ενορίας και  με ένα εντυπωσιακό τρόπο. Χρησιμοποιώντας  «τον ύμνο της αγάπης» του Αποστόλου Παύλου, θέλησαν να του βεβαιώσουν τον Αρχιεπίσκοπο, ότι γνωρίζουν πόσο αγαπά  και την ενορία της Μυκόνου. Αυτόν τον ύμνο της αγάπης τον συνόδευαν με μία θαυμάσια γλάστρα με ένα κατακόκκινο λουλούδι ως σύμβολο της αγάπης.

Ο Σεβασμιότατος πριν χορηγήσει την τελική ευλογία και προχωρήσει στην απόλυση, ευχαρίστησε:

τον εφημέριο και τον συνεχάρη για τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία ετοιμάζει πάντοτε και παντού τις Ιερές Ακολουθίες και Ιεροτελεστίες,

τους γονείς των παιδιών,

τους αναδόχους τους,

τις τρεις κοπέλες εμψυχώτριες που βοήθησαν στην όλη ιεροτελεστία,

όλη την ενοριακή κοινότητα της Μυκόνου και

τα δώδεκα άτομα που τον συνόδεψαν από την Τήνο, λέγοντας χαρακτηριστικά. « και ο Ιησούς, όπου πήγαινε να κηρύξει, ή να θεραπεύει την ψυχή και το σώμα των ανθρώπων, συνοδευόταν από τους αποστόλους, αλλά και από μερικές γυναίκες όχι όμως για να τον υπηρετούν αλλά για να τον βοηθούν».

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι της Πόπης Σκλάβου και του Ιωσήφ Σαλάχα

 [module-726]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου