Στην Ελλάδα, η Caritas ζητεί επείγουσες λύσεις για τους πρόσφυγες
Στα ελληνικά νησιά της Λέσβου και της Χίου, 62 άτομα τραυματίστηκαν χθες σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και εκείνων που διαδήλωσαν κατά του ανοίγματος νέων κέντρων υποδοχής. Η κατασκευή των νέων δομών σχεδιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τα σημερινά στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά που απέχουν μερικά χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και τα οποία είναι τόπος άφιξης πολλών μεταναστών.
Επίθεση στην αστυνομία
Τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου είναι στην πραγματικότητα το κύριο σημείο εισόδου για τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαχείριση της ροής των ανθρώπων και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των κατοίκων της περιοχής έχει γίνει μια πρόκληση για την κεντρική κυβέρνηση. Επί του παρόντος, υπάρχουν δεκάδες αστυνομικοί σε δύο ελληνικά νησιά, όπου οι τοπικές αρχές κήρυξαν επίσης 24ωρη απεργία και διοργάνωσαν διαμαρτυρίες. Η αστυνομία ανέφερε ότι 43 αξιωματικοί τραυματίστηκαν στη Λέσβο, ενώ 11 άλλοι αξιωματικοί τραυματίστηκαν στη Χίο, όπου ένας θυμωμένος όχλος εισέβαλε σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσε αστυνομία. Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν υπό την υπόνοια ότι εμπλέκονται στην επίθεση.
Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου
Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2016 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, οι μετανάστες που φθάνουν στα νησιά πρέπει να παραμείνουν εκεί μέχρι να υποστούν επεξεργασία τις αιτήσεις τους ασύλου. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου καθώς και η αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων επιβαρύνουν το σύστημα και οδήγησαν σε έντονη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης σε υπάρχοντες καταυλισμούς, οι πληθυσμοί των οποίων αυξήθηκαν παρά τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών οι άνθρωποι κρίθηκαν ευάλωτοι στην ηπειρωτική χώρα.
Τρεις καρδινάλιοι ζητούν ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Στις 20 Φεβρουαρίου, σε επιστολή που απευθύνθηκε στις Διασκέψεις Επισκόπων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Καρδινάλιοι Jean-Claude Hollerich, Πρόεδρος της Επιτροπής των Διασκέψεων των Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Michael Czerny, Υπεύθυνος για τη μετανάστευση και την προσφυγιά του Dicaster for the Service της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης και ο Κόνραντ Κράιεφσκι, υπεύθυνος της φιλανθρωπίας της Αυτού της Αγιότητάς, ζήτησε τη μετεγκατάσταση των άλλων προσφύγων που βρίσκονται στη Λέσβο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τρεις καρδινάλλιοι έγραψαν ότι σε κάθε μία από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «οι αντίστοιχες Επισκοπικές Διασκέψεις θα πρέπει, σε συνεργασία με τις μεμονωμένες κυβερνήσεις, να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λέσβο και άλλους πρώτους κατασκηνωτές στην Ελλάδα».
Caritas Greece: χιλιάδες πρόσφυγες σε κακή κατάσταση
«Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται επειδή πιστεύουν ότι το άνοιγμα νέων στρατοπέδων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραμονή προσφύγων στα νησιά», λέει στο πρακτορείο ειδήσεων VaticanNews, η διευθύντρια της CaritasGreece, η οποία υπενθυμίζει ότι τόσο η Λέσβος όσο και η Χίος έχουν δεχθεί ένα τεράστιο κύμα μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. "Η Λέσβος έχει χωρητικότητα υποδοχής 3000 μονάδων, ενώ σήμερα ο αριθμός των προσφύγων είναι πάνω από 20 χιλιάδες – εξηγεί η Μαρία Αλβέρτη – η πραγματικότητα της δείχνει ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ο στρατόπεδο Moriaφιλοξενεί 1.500 άτομα, αλλά χιλιάδες ακόμη ζουν γύρω από τη δομή που στεγάζεται σε σκηνές σε κακή κατάσταση. Οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας «.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Η διευθύντρια της Caritasανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι να παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για να εξυπηρετήσει 7.000 άτομα και, σύμφωνα με τις εκθέσεις της κυβέρνησης, να αφήσει ανοικτά τα κέντρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να οργανώσει ελέγχους κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην βγαίνει κανείς. "Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή η λύση δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί – σχολιάζει η κυρία Αλβέτη -. Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό, κρατώντας 7 χιλιάδες άτομα κλειστά και πως θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν από πλευράς υγείας; Δεν ξέρω αν αυτή είναι η λύση. Φυσικά, κάτι πρέπει να γίνει επειδή δεν υπάρχει σήμερα χώρος ».
Απογοήτευση μεταξύ των προσφύγων
Μια άλλη πτυχή στην αναφέρεται η διευθύντρια κυρία Αλβέρτη είναι αυτή των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν οι μετανάστες. "Οι άνθρωποι περιμένουν μήνες και μήνες να έχουν τουλάχιστον μία συνέντευξη – λέει – και αυτό δημιουργεί μεγάλη απογοήτευση στους πρόσφυγες. Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει τις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα. " Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μετεγκατασταθούν περίπου 2000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, αλλά μόνο μία χώρα απάντησε σε αυτή την πρόσκληση. "Η ομάδα μας προειδοποιεί ότι η κατάσταση, αν και υπό έλεγχο, δεν είναι ειρηνική", καταλήγει η υπ’ αριθμό ένα της ελληνικής Caritas.
+Ν