Στη Βουλγαρία όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου

Στη Βουλγαρία όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου

Μεταξύ 5 και 7 Μαΐου, ο Ποντίφικας θα βρίσκεται στη Βουλγαρία και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κατά το 29ο διεθνές ταξίδι του. Η συνέντευξή μας με την Iva Mihailova, υπεύθυνη των μέσων ενημέρωσης της Οργανωτικής Επιτροπής για το ταξίδι στη Βουλγαρία

«Βρισκόμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες: ελπίζουμε σε μια όμορφη υποδοχή για τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο όλοι οι Βούλγαροι περιμένουν με μεγάλο ενθουσιασμό, με μεγάλη χαρά». Με αυτά τα λόγια, η Iva Mihailova, υπεύθυνη για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Οργανωτικής Επιτροπής για το ταξίδι στη Βουλγαρία, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι προετοιμασίες, ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουλγαρία και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για την «δεύτερη επίσκεψη Πάπα στη Βουλγαρία», μετά από εκείνη του Ιωάννη Παύλου Β΄ το 2002, συνεχίζει, «αλλά δεν είναι γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά»: όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους» ώστε αυτή η συνάντηση να είναι «μια όμορφη γιορτή για την πίστη, για εκείνες τις ουσιώδεις αξίες που μοιραζόμαστε όλοι αναμεταξύ μας».

Το τετράπλευρο της ειρήνης

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του ταξιδιού, στις 6 Μαΐου, θα είναι εκείνη για την ειρήνη, με την παρουσία εκπροσώπων διαφόρων θρησκευτικών ομολογιών στη Βουλγαρία, στην πλατεία Nezavisimost στη Σόφια. «Η εκδήλωση αυτή θα είναι πολύ όμορφη», συνεχίζει στα μικρόφωνα του Vatican News η Iva Mihailova, «η Βουλγαρία έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία όσο αφορά σε αυτό, επειδή στην πρωτεύουσά μας τη Σόφια, υπάρχει ένα μοναδικό τετράπλευρο, πολύ ιδιαίτερο: υπάρχουν, σε λίγα μέτρα απόστασης, ο Ορθόδοξος καθεδρικός ναός, ο Καθολικός καθεδρικός ναός, το μεγάλο Τζαμί και η Συναγωγή. Η ανεκτικότητα και ο διάλογος μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών ομολογιών είναι κάτι που χαρακτήριζε από πάντα τη ζωή των ανθρώπων στη Βουλγαρία». «Σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες», εξηγεί, «όπου υπήρξαν σελίδες αίματος, δύσκολες στιγμές, στη Βουλγαρία δεν έχει καταγραφεί ποτέ έγκλημα με θρησκευτικό υπόβαθρο». «Αυτή η ειρήνη, αυτή η ανοχή», συνεχίζει η υπεύθυνη για τα μέσα ενημέρωσης της Οργανωτικής Επιτροπής, ήδη το 1925 είχε συγκινήσει πολύ τον σεβασμιότατο Angelo Roncalli, «τότε Ποντιφικό αντιπρόσωπο και στη συνέχεια Ιωάννη 23ο», και «πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι εδώ, σε αυτή τη γη της Βουλγαρίας, ο Πάπας Ιωάννης 23ος εμπνεύστηκε την οικουμενική πλευρά για τη δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού». Γίνεται εξάλλου, ξεκάθαρη αναφορά στην Εγκύκλιο Επιστολή του Πάπα Roncalli, “Pace minterries”, η οποία επιλέχθηκε ως σύνθημα για το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία και οι προκλήσεις της

Μόλις σε δύο ημέρες, ο Πάπας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τις αρχές, με την κοινωνία των πολιτών και με το διπλωματικό σώμα. Θα προΐσταται σε δύο Θείες Λειτουργίες, μια στη Σόφια, η οποία θα εμψυχωθεί από μια χορωδία 90 ατόμων, και μια στο Rakovsky με την πρώτη κοινωνία, στην εκκλησία της Ιεράς Καρδίας. Θα επισκεφτεί ένα στρατόπεδο προσφύγων και θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο, επίσης θα προσευχηθεί ιδιωτικά ενώπιον του θρόνου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον πατριαρχικό καθεδρικό ναό του αγίου Alexander Nevsky. Η Iva Mihailova αναφέρει επίσης ότι η χώρα θα συναντηθεί με τον Ποντίφικα: «μια μικρή χώρα η οποία εδώ και 10 χρόνια αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει τους άθλους της και τα επιτεύγματά της όπως και όλες οι άλλες». «Μετά το δύσκολο κομμουνιστικό παρελθόν της» καταλήγει, η Βουλγαρία «έκανε σπουδαία βήματα»: οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά «προσπαθούμε για την θετική επίλυσή τους».

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη