Στη Ρουμανία ο Πάπας Φραγκίσκος Συνάντηση με τον Πατριάρχη Δανιήλ

Στη Ρουμανία ο Πάπας Φραγκίσκος Συνάντηση με τον Πατριάρχη Δανιήλ

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες τους ηγέτες της Ρουμανίας να παραμερίσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να εργαστούν μαζί για το κοινό καλό, κατά την άφιξή του στην πρώην κομμουνιστική χώρα που βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Ο Φραγκίσκος έφθασε σήμερα σ’ αυτή την κυρίως ορθόδοξη χώρα όπου οι καθολικοί, οι οποίοι υπέστησαν διώξεις την περίοδο του κομμουνισμού, αποτελούν κάτι παραπάνω από το 5% του πληθυσμού.

Πριν από λίγες ημέρες ο πιο ισχυρός πολιτικός της χώρας, Λίβιου Ντραγκνέα, φυλακίστηκε για διαφθορά. Το σκάνδαλο προκάλεσε κραδασμούς στη σταθερότητα της κυβέρνησης της Βιόριτσα Νταντσίλα, προστατευόμενης του Ντραγκνέα.

«Αποτίνω φόρο τιμής στις θυσίες πολλών γιων και θυγατέρων της Ρουμανίας που, με την κουλτούρα τους, τις αξίες και την εργασία τους, εμπλουτίζουν τις χώρες όπου μετανάστευσαν», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος έπειτα από μια συνάντηση με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.

Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο του 19ου αιώνα, ο Φραγκίσκος εξήρε τα επιτεύγματα της χώρας στα 30 χρόνια που πέρασαν από την πτώση του κομμουνισμού, όμως είπε ότι τα προβλήματα της κοινωνικής σταθερότητας και της διακυβέρνησης παραμένουν.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μαζί με πίστη ακολουθώντας το ύψιστο κάλεσμα το οποίο κάθε χώρα πρέπει να λαχταρά: εκείνο της ευθύνης για το κοινό καλό του λαού της», είπε.

Η Ρουμανία έγινε μέλος της ΕΕ το 2007, αλλά η διαφθορά την έχει κρατήσει έξω από τον χώρο Σένγκεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να συμμορφωθεί.

Όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος επισκέφθηκε τη Ρουμανία το 1999, η επίσκεψη περιορίστηκε στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι επειδή εκείνο το ταξίδι ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Βατικανού να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ορθόδοξη Εκκλησία, μετά το Σχίσμα του 1054.

Όμως ο Φραγκίσκος θα χρησιμοποιήσει αεροπλάνα και ελικόπτερα προκειμένου να επισκεφθεί καθολικούς στην απομακρυσμένη περιοχή του Μόλδοβα, κοντά στα σύνορα με τον πρώην δορυφόρο της Σοβιετικής Ένωσης, τη Μολδαβία. Θα επισκεφθεί επίσης έναν καθολικό ναό στην Τρανσυλβανία, όπου υπάρχει ένας μεγάλος πληθυσμός ουγγρικής καταγωγής.

Ένας από τους κυριότερους θρησκευτικούς σκοπούς του ταξιδιού του είναι η αγιοποίηση επτά επισκόπων της Ανατολικής Καθολικής Εκκλησίας κατά την περίοδο του κομμουνισμού, οι οποίοι πέθαναν στη φυλακή ή κρατούμενοι. Ανακηρύχθηκαν μάρτυρες φέτος, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την αγιοποίησή τους.

Ο Φραγκίσκος συναντήθηκε αργότερα με τον προκαθήμενο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Πατριάρχη Δανιήλ, και σε ένδειξη σεβασμού, φίλησε το εγκόλπιο που κρέμεται στο στήθος του Πατριάρχη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου