Στη Μοσούλη η πρώτη Θεία Λειτουργία για την ειρήνη

Στη Μοσούλη η πρώτη Θεία Λειτουργία για την ειρήνη

Στο Συριακό Καθολικό Ναό του Αγίου Θωμά τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Boutros Moshi Μπούτρος ενάμιση χρόνο μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης. Ο Ναός που είχε  λεηλατηθεί από τους τζιχαντιστές  κατά τη διάρκεια της κατοχής – είχε καταστραφεί αλλά δεν καταστράφηκε εντελώς κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης

Μετά από τα χρόνια της κατοχής των τζιχαντιστών στη  Μοσούλης και περισσότερο από ένα χρόνο και μισό μετά την απελευθέρωσή της,  η συριακή καθολική εκκλησία του Αγίου Θωμά, ακόμα γεμάτη με μπάζα, φιλοξένησε την περασμένη Πέμπτη την τέλεση της Θείας Λειτουργίας για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση» που κατέγραψε την παρουσία και μουσουλμάνων και μελών μη-χριστιανικών μειονοτήτων, ως απόδειξη ης επιθυμητής συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών του τοπικού πληθυσμού. Η Ευχαριστιακή Θεία Λειτουργία τελέστηκε  από τον Συριακό Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Boutros Moshi στο Ναό που βρίσκεται στην ιστορική περιοχή που βρίσκεται το Ρολόι. Είναι ένας από τις παλαιότερους ναούς  της πόλης. Ο ναός – αναφέρει το Πρακτορείο Fides- είχε υποστεί βλάβη, αλλά δεν καταστράφηκε ολοσχερώς από τις μάχες που μαινόταν κατά την παρουσία των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, πριν αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Στην τέλεση παρέστησαν επίσης ομάδες Μουσουλμάνων, yazidi, shabak, curdie turkmeni

Στην τέλεση συμμετείχαν και ο Χαλδαίος Αρχιεπίσκοπος  Najib Μιχαήλ Moussa, μαζί με αρκετές μοναχές, ιερείς, εκπροσώπους των οργανώσεων και των ομάδων των μουσουλμάνων, Yazidis, Shabak, Τουρκμενιστάν και Κούρδων της κοινωνίας των πολιτών. Στη θεία Λειτουργία υπήρχε επίσης αντιπροσωπεία  της Ιταλικής Ένωσης «μια γέφυρα για να …», που σκοπό έχει να βοηθήσει τις προσπάθειες για συμφιλίωση μεταξύ διαφόρων ομάδων  οι οποίες στο παρελθόν συγκρουόταν μεταξύ τους και να συμβάλλουν στο διαθρησκειακό διάλογο.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας αποτελεί ένδειξη ενθάρρυνσης για την επιστροφή των χριστιανικών οικογενειών στη Μοσούλη

Ο Ναός έχει γίνει μερικώς προσβάσιμος χάρη στο έργο νέων εθελοντών Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τέλεσης της γιορτής, ο ακτιβιστής Hisham Μουσταφά χαρακτήρισε  επίσης την πρωτοβουλία ως ενθάρρυνση για την προώθηση της επιστροφής στη Μοσούλη και Νινευή από δεκάδες χιλιάδες Χριστιανών που έφυγαν εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στην διάθεση των τζιχαντιστών.

Οι σχετικές ειδήσεις για την επιστροφή στις πεδιάδες Mosul και Ninja των εκτοπισμένων χριστιανών φαίνονται αντιφατικές και οι επαληθεύσεις είναι δύσκολες. Πρόσφατα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι στη Μοσούλη, μετά το τέλος της σύγκρουσης, μόνο περίπου πενήντα Χριστιανικές οικογένειες επέστρεψαν στα σπίτια τους. (G.V. – Πρακτορείο Fides)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου