Στη Γεθσημανή
Σε μια "πολύ κατατρεγμένη χώρα" όπου "υποφέρουμε τόσο πολύ", ζητάμε από "τον Κύριο και την Παναγία την ειρήνη για τους Αγίους Τόπους, ειδικά για όλους τους χριστιανούς που ζουν σε αυτά τα μέρη". Είναι η προσευχή που, με την ευκαιρία της Κοίμησης και Μετάστασης της Θεοτόκου, ανυψώνει η Φραγκισκανική Αδελφότητα της Γεθσημανής και οι πολλοί προσκυνητές που συρρέουν στην Ιερουσαλήμ το μήνα Αύγουστο. Στις 14 και 15 του μήνα, η Φραγκισκανική Αδελφότητα της Γεθσημανής διοργανώνει θρησκευτικές εκδηλώσεις για να τιμήσει τον εορτασμό "του καρπού του Πάσχα του Χριστού, της Ανάστασης και της Θεοτόκου της μητέρας του", εξηγεί ο Μπενίτο Χοσέ Τσοκ στο Βατικανό πατρός φύλακα της Γεθσημανής
Η Θεοτόκος και ο πάσχων Χριστός
"Η Παναγία στέκει δίπλα στον γιο της: η Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ μας λέει ότι ο τόπος ταφής της Παναγίας βρίσκεται στην περιοχή του νεκροταφείου δίπλα στη Γεθσημανή. Θέλουμε λοιπόν να ανακαλύψουμε εκ νέου τον στενό δεσμό που ενώνει την Παναγία με τον πάσχοντα Χριστό », αναφέρει ο Αργεντινός Φραγκισκανός, τριάντα χρόνια στους Αγίους Τόπους και εννέα χρόνια επικεφαλής της κοινότητας της Γεθσημανής, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 12 πρεσβυτέρους, του Ηγουμενείου και άλλων κέντρων.
Η αγρυπνία
Το πρόγραμμα των εορτασμών προβλέπει για την αγρυπνία, στις 14 Αυγούστου, μια Μαριανή λιτανεία στο φεγγάρι, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι προσκυνητές που, όπως σημειώνει ο Φραγκισκανός, «κάθε μέρα αυξάνουν και είναι περισσότερο στους Αγίους Τόπους». "Πάνω από το Σπήλαιο των Αποστόλων υπάρχει ένας κήπος, ο οποίος είναι ο πλησιέστερος στον τάφο της Παναγίας. Το βράδυ, στις 8.30 μ.μ., η χριστιανική κοινότητα και όλοι οι προσκυνητές που βρίσκονται στους Αγίους Τόπους συμμετέχουν στο μεγαλείο της Παναγίας. Στη συνέχεια πηγαίνουμε με πομπή στη Βασιλική της Αγωνίας, φέρνοντας το άγαλμα της Παναγίας και στη συνέχεια διαβάζοντας κείμενα που αφορούν την Παναγία.
Το δόγμα
Την 1η Νοεμβρίου 1950 ο Πάπας Πίος ΧΙΙ όρισε πανηγυρικά το δόγμα της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, διευκρινίζοντας ότι η «Υπεραγία Θεοτόκος Μαρία «προφυλάχτηκε από τη διαφθορά του τάφου και, αφού νικήθηκε ο θάνατος από τον Υιό της ανυψώθηκε στη δόξα του ουρανού με το σώμα και την ψυχή ". Με το Αποστολικό Διάταγμα Munificentissimus Deus, ο Πάπας Πίο; 12ος έδωσε δογματική αξία σε μια αρχαία παράδοση του χριστιανικού λαού: ήδη από τον 5ο αιώνα είχε βροβλεφθυεί η εορτή αυτή στο Ιερουσαλιμικό Εορτολόγιο στις 15 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε στην Ιερουσαλήμ, στο ημερολόγιο του Γεροσολιμιτάνο. Η Θεομητορική αυτή εορτή από γενική Θεομητορική εορτή μετατράπηκε σε εορτασμό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.
Δόξα, χαρά, τιμή
Την ημέρα της Εορτής στη Γεθσημανή "το πρωί της 15ης Αυγούστου – υπογραμμίζει ο πατέρας φύλακας του τάφου της Γεθσημανής , στις 7.30, τελείται η Θεία Λειτουργία στην αραβική γλώσσα στη σπηλιά της προδοσίας , που βρίσκεται κοντά στον τάφο της Παναγίας. Στις 10.00 π.μ. στη Βασιλική της Αγωνίας τελείται η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προίσταται από τον Φύλακα των Αγίων Τόπων, πατέρα Francesco Patton». "Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή διότι – όπως προσθέτει ο ιερομόναχος Φραγκισκανός – είναι η τοπική Εκκλησία, η μητέρα Εκκλησία της Ιερουσαλήμ που γύρω από τον Φύλακα των Αγίων Τόπων τελεί τη Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας. Με αυτή την ευκαιρία μπορούμε να θυμηθούμε τι λέει η Βίβλος: "Εσύ είσαι δόξα της Ιερουσαλήμ, η χαρά από τον Ισραήλ, εσύ είσαι η τιμή του λαού μας".
Το προσκύνημα στον τάφο της Μαρίας
Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου, με τους επίσημους εβραίους, το πρόγραμμα της Φραγκισκανικής Αδελφότητας προβλέπει το προσκύνημα στον τάφο της Παναγίας. "Είναι η μόνη περίπτωση κατά την οποία εμείς οι Χριστιανοί του λατινικού τυπικού μπορούμε να με πομπή να πάμε και να προσκυνήσουμε τον τάφο της Παναγίας. Στην είσοδο υπάρχει εκπροσώπηση του Πατριαρχείου και του Αρμενικού Πατριαρχείου, όπως καθιερώθηκε από το status quo: η βασιλική όπου βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας ανατέθηκε στους Ορθόδοξους, ακριβώς Ελληνικούς και Αρμενικούς. Αυτή είναι η μοναδική επερίπτωση που μας επιτρέπεται, ως λατινική ιεροτελεστία, να κάνουμε αυτή τη μικρή λειτουργία, ακριβώς την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο Υπεύθυνος Ιερομόναχος των Αγίων Τόπων εισέρχεται πρώτος και τιμά τον τάφο της Παναγίας και μετά όλοι οι λατίνοι ιερείς και οι παρόντες Χριστιανοί πηγαίνουν να ασπαστούν τον ιερό τόπο. Η στιγμή του προσκυνήματος ολοκληρώνεται με μία ειδική προσευχή και την ευλογία του πρώτου Λειτουργού.».
Η ορθόδοξη παράδοση
Αυτό το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, συνεχίζει ο πατέρας φύλακας, δείχνει «σίγουρα ότι ο Κύριος είναι ζωντανός, είναι παρών, βαδίζει στην ιστορία της ανθρωπότητας και πάνω απ 'όλα μας ζητά να εξασφαλίσουμε ο δώρο της ειρήνης». "Η ευλάβεια στη Μητέρα του Θεού – όπως παρατηρεί – είναι πολύ μεγάλη σε όλους τους χριστιανούς, τόσο στους Καθολικούς Χριστιανοούς όσο και στους Ορθοδόξους: το δεκαπενθήμερο μεταξύ του εορτασμό μας στις 15 Αυγούστου και στις 29 Αυγούστου, υπάρχει η μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακόμη και εκείνη την ημέρα, άνθρωποι από όλα τα μέρη των Αγίων Τόπων και προσκυνητές ακόμη και από το εξωτερικό έρχονται για να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τις σκάλες της Εκκλησίας της Εκκλησίας που οδηγούν στον τάφο της Παναγίας, περίπου εκατό πλατειά σκαλιά , γεμάτα από κεριά. Πιστεύω ότι σε κάθε ένα από αυτά τα κεριά υπάρχει ένα αίτημα αγάπης προς την Μητέρα του Θεού”.
+Ν