«Stella Maris» – 102 χρόνια στην υπηρεσία των ναυτικών

Τον Οκτώβριο 1920, στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της η οργανωμένη προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας για την υλική και πνευματική συμπαράσταση προς τους ναυτικούς, τους ψαράδες και τις οικογένειές τους. Έλαβε το όνομα «Stella Μaris»προς τιμή της Παναγίας.

Εκείνη την εποχή η Μεγάλη Βρετανία ήταν υπερδύναμη της θάλασσας και υπήρχε ανάγκη μεγάλων ξενώνων για φιλοξενία των ναυτικών, που ήταν μακριά από τα σπίτια τους.

Πλέον, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο «επισκεπτών πλοίων» σε όλο τον κόσμο, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ναυτικών και των ψαράδων, μέσω ενός δικτύου ιερέων και εθελοντών, διατηρώντας χώρους προσωρινής φιλοξενίας, παρέχοντας πληροφορίες από ειδικούς και νομικούς και προσφέροντας υλική και πνευματική υποστήριξη. Η Οργάνωση πραγματοποιεί 70.000 επισκέψεις σε πλοία ετησίως. Την τελευταία χρονιά είχε παρουσία σε 348 λιμάνια 54 χωρών (δυστυχώς ο Πειραιάς δεν εμφανίζεται πλέον στο κατάλογο λιμανιών που δραστηριοποιείται η Οργάνωση).

Από τις 2 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιείται στη Γλασκώβη το 35ο Διεθνές Συνέδριο της Stella Maris, η πρώτη συνάντηση «δια ζώσης» μετά την πανδημία και η ευκαιρία να εορτασθούν, έστω με καθυστέρηση, τα 100 χρόνια ίδρυσης. Λαμβάνουν μέρος σύνεδροι από αρκετές χώρες του κόσμου,       Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και παρέστησαν εκπρόσωποι της λατινόρρυθμης και ελληνόρρυθμης ουκρανικής εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε γραπτό μήνυμα τονίζοντας ότι η οργάνωση, στη διάρκεια της ιστορίας, πρόσφερε μαρτυρία πίστης και αναρίθμητες πράξεις αλληλεγγύης προς τους ναυτικούς, για το καλό όλων. Επίσης ανέφερε ότι η περιβαλλοντική κρίση, μετά την πανδημία, θα έχει επιπτώσεις και στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται ως ναυτικοί και ψαράδες και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους.

Από την πλευρά του ο καρδινάλιος Czerny, στην αρμοδιότητα του οποίου, ως Επικεφαλής του «Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη», υπάγεται και η φροντίδα για τους εργαζόμενους στη θάλασσα, εξέφρασε τη διαθεσιμότητα της Αγίας Έδρας να ασκήσει πίεση προς Κράτη και Οργανισμούς για την σωστή εφαρμογή των διεθνών συνθηκών για την εργασία των ναυτικών.

Ο π. Bruno Ciceri, Διεθνής Διευθυντής της «Stella Maris», μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού, σημείωσε τη δέσμευση εκατοντάδων ιερέων και εθελοντών της οργάνωσης να εργαστούν για την προστασία της αξιοπρέπειας των ναυτικών και ανέφερε ότι η Stella Maris διεξάγει μεγάλη διεθνή έρευνα καταγραφής των προβλημάτων trafficking και εκμετάλλευσης των εργαζομένων στη θάλασσα.

(πηγή: Vaticannews και Stella Maris)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου